GAY PRIDE ĐAKA PRVAKA

“Šta je ovo, nabijem vam školu da vam nabijem?!” grmi kupac i vuče trgovkinju za štrikani prsluk. “Kakvi su ovo pederi u knjizi?! Jel to ministar Jovanović naredio?! Jao, prosvjetu mu njegovu, na šta on naše pare troši!”

Prodavačica se istrgla iz šapa poludjele mušterije i šmugnula iza nepreglednih kompleta Stoljeća hrvatske književnosti. Odmah joj je svanulo da se ne isplati gubiti glavu za plaću od hiljadu osamsto kuna, koja ionako kasni tri mjeseca. A kad jednom dođe, bit će isplaćena u gumicama ili kalendarima.

“Nemoj, ljubavi, nemoj života ti, sve će biti u redu”, pokušava usplahirena žena obuzdati svoga gnjevnog bračnog druga.

Zna ona da neće izaći na dobro ako njemu naglo skoči tlak. Žila čeona već mu gadno pulsira. Treba još sijaset knjižara obići, živce na hrpi sačuvat, pare triput obrnit. Jesen je, benzin dvadeset kuna litra, sve povrće skočilo, ne znaju šta bi zaračunali… A školska godina pred vratima, tri je đaka u kući, sve jedno drugome do uva, ne trebaju im još i nasilni ispadi po knjižarama i papirnicama. Sve to užurbano premeće po mislima sirota žena, otimajući sinčiću, svježem đaku prvaku, pernicu u obliku Lady Gage (tričavih sedamsto kuna) i gurajući je natrag na policu.

“Šta nemoj?!” urla prosječni ćaća u Hrvata, sve mu pjena udarila na usta, kida u paramparčad početnicu za prvi osnovne. “Djecu nam truju, oca im šarenog!”

Sutradan ga je žena jedva odgovorila od nauma da pođe u Zagreb. Htio je, naime, skresat ministru znanosti, obrazovanja i sporta pravo u facu da naciji ne trebaju tetkice u kopačkama nego vatreni momci.

“Jadna nam majka, ako u prvom osnovne uče take pederluke, ko će sutra golove davat?!” urlao je ćaća s prozora dok je majka vodila đaka prvaka u prvi školski dan.

Mislite da ne bi takvih scena bilo kada bi se u našim školskim klupama pojavile slikovnice ili časopisi zbog kojih i konzervativna strana Slovenije ovih dana skače na noge. Riječ je o slikovnici “Sve naše obitelji” (prijevod njemačkog originala, autorice Alexandre Maxeine) i reviji za osnovce “Ciciban”, u izdanju Mladinske knjige. U oba se projekta na popularan način djeci opisuje život i u istospolnim obiteljima. Govoreći o klasičnim i manje klasičnim porodicama – s dvije mame ili dva tate- najmlađima je predočena isključivo ljubav kao zalog sretnog doma. Jer, po čemu je to hetero zajednica zasnovana na mržnji vrednija od gay obitelji optočene ljubavlju. Budući se 25. ožujka u Sloveniji održava referendum o novom zakonskom rješenju po kojemu bi istospolne zajednice mogle usvajati djecu, protivnici su spomenuta izdanja odmah proglasili nedozvoljenim lobiranjem radi izglasavanja pozitivnog ishoda referenduma. Optužujući zagovornike da “idealiziraju” problematiku pred najmlađom populacijom. Posve krivo. Najmlađe glavice itekako su u stanju prepoznati istinu. Onu lijepu, punu pozitivnih emocija, i onu gadnu, punu ožiljaka. Svaki psiholog početnik reći će vam da dječji crteži ne lažu. Najmanja djeca svojim će potezima oslikati nasilje ili sreću kojoj su svjedočili. Zato, ne strahujmo da klinci nisu u stanju prepoznati sretne sličice dviju zagrljenih mama, tata. Ili, da malo zavirimo u školske programe ovdašnjih hrvatskih klupa, pa da zapitamo: je li prirodnije da djeca uče pjesmice ustašoida Budaka ili uče napamet riječ LJUBAV. Ja sam za ovu drugu ponosnu varijantu.

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo, Politika, Sociologija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s