FEJSOM DO KRVI

Znate li kako je debitirao Hitler? Opušteno, uz kobasice i krigle u pivnici. Svi su mislili da je šega. E, Facebook je puno žešći alat da bismo se zavaravali kako ulicama Splita uskoro neće poteći krv. Prošloga je tjedna, u ime virtualnog turiranja terora, osvanula fejs grupa poetskog nagnuća: Ulicama Splita grada krv će liti, gay parade neće biti. Bez imalo metafore a s obiljem pjesničke slobode, jasno su objavili kome namjeravaju jebat majku protuprirodnu. Zasad bežično a uskoro pouzdanim trožilnim kablovima, letvama i batinama. Kukavička grupa krvožednih anonimusa ubrzo je uklonjena. Naravno, nedovoljno brzo za obilje upecanih. U dva dana, poziv na homofobni linč zalajkalo je više od 400 maloumnika. Splitska policija složila se da je naziv ove grupe “sporan”, kao da se radi o registriranju tvrtke ili ponudi aplikacija, a ne o urlicima mržnje. I još su iz policije dali do znanja da njihovi krim inspektori poduzimaju sve živo, ne bi li fantomskog osnivača grupe što prije ulovili.

Mogu samo zamislit nekog radišnog inspektora Juru, Antišu ili Gvozdena, kako u sumrak dolazi nadrkan kući. Još u predsoblju gnjevno hitne aktovku na pod, usput nagazi pekinezera, svali se na kauč i zastenje: “Jeben in oca kurbinog, to mi je fala šta uvik crnčin ka tovar, sad se i s pederin moran zajebavat!”

“Antiša, nemoj se jidit, nije ti dobro za tlak”, brižno mu žena masira ramena, ne bi li ga povratila.

“Di je mala?!”

“A, ne znan, vanka u điru…”

“Jao, krv ti Irudovu i điru, pa ko će mi sad oni buk uštekat?!”

U međuvremenu, dok istražne radnje oznojenih lokalnih CSI-evaca prtljaju tipkovnicama, policija još uvijek čeka službeno prijavljivanje splitskog Pridea (odnosno skupa “alternativaca”, kako to imenuje promatrač dr. Darko Milinović) pa da krene s pripremama osiguranja i “razradom sigurnosne procjene”. Mislim, jeste sve po propisu, ali radi se o klasičnom potcjenjivanju opasnosti. Zamislite one ohole profesore bečke Akademije likovnih umjetnosti koji su onomad prezrivo otjerali kandidata Hitlera s prijemnog. To što nisu ozbiljno shvatili ludi bljesak u poniženim Adolfovim očima, odvelo je svijet u pakao. Da se propustio jedan amater slikar viška, preživjeli bi milijuni. Cijena prava sitnica, zar ne.

Po istoj špranci, ne shvaća se opaka prijetnja isproducirana u najavljenom anti-gay manifestu. Zaboga, pa Facebook je bio vodeći komunikacijski kanal u buntovnom valu arapskih revolucija prije dvije godine. Zašto, dakle, vjerujemo da će domaćim fašistima biti teško umrežiti se i pozvati na brutalni event 9. lipnja. Pod radnim naslovom: Marjane, Marjane, ča pedere ne biješ?! Ne shvate li odgovorni dovoljno ozbiljno izrečene prijetnje, i ne zaštite li živote ispod duge, uskoro će se Split i Hrvatska zacrveniti. Od krvi i stida.

 

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo, Politika, Sociologija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s