ZEMLJA ZAMRAČILA

Ako neki pijani Maya nije fulao stvar, uskoro ćemo zamračiti zauvijek. Devet mjeseci da još izdrži, jadna ne bila, i Zemlja će se otarasiti čovjekolike napasti. Ne znam kako vi, ali ja smatram da se prije nekih 2,5 milijuna godina ovoj ubogoj planeti dogodila užasna genetska greška – čovjek glavom. Katastrofalna anomalija jedva da se nesigurno uspravila na stražnje šape a već je počela pravit nepopravljiva sranja. Vjerujte sve bi drukčije bilo, one džinovske paprati rasle bi i dalje, a dinosauri bi uspješno izbjegavali asteroide. Sa svim nedaćama bi Majčica Zemlja izašla na kraj, samo da nije porodila ovakve skotove, nas lude, ovaj, ljude.

Evo, još uvijek se razvlače naftne mrlje po Meksičkom zaljevu (nakon havarije na platformi British Petroleuma, 2010.), tamošnje ostrige će narednih stotinu godina imati okus po dizelu, a već sa Sjevernog mora zapuhuje nova pizdarija. Oblak eksplozivnog prirodnog plina kulja iz platforme Elgin u vlasništvu francuske kompanije Total. Zbog opasnosti su evakuirani stanovnici s obale Škotske, udaljene oko 240 kilometara. Ili, ne moramo ići u globalne sfere ljudskih morona. Bacite samo pogled po ulicama naših gradova. Ovdje se otpad uredno razvrstava odvajkada. Lakši predmeti (jorgani, jastuci, taburei) leže odmah pod prozorima zgrada. Za frižidere, kade i ormare ipak se valja pomučiti, odvući ih do prvog dječjeg igrališta.

Dirljive su mi, stoga, akcije kao što je Sat za planetu zemlju (Earth Hour) pod patronatom WWF-a (World Wide Fund for Nature). Od 2007. svake posljednje subote u martu pozivaju se građani, gradovi i tvrtke da 60 minuta ugase svjetla i ostale nepotrebne električne uređaje, kao simbolični alarm zbog klimatskih promjena. Na stranici WWF-a, pod maskotom ugrožene pande, sat odbrojava koliko nam je ostalo do 31. ožujka u 20.30 sati kad ćemo kliknuti na prekidače i opet umiriti grižnju savjesti. I fakat, milijuni po megapolisima učine taj ritual, celebovi sjede u mraku a silikoni im zlokobno svjetlucaju, političari škljocaju baterijskim lampama nerazgradivih titanskih kućišta, beskućnici ionako ne gase ništa dok leže na kartonima… Naravno, korporativni instinkt je prepoznao medijsku moć gasiteljskog performansa. Samo kad pogledate bogatu listu kompanija koje podržavaju palijativnu skrb nad Planetom, a po azijskim i afričkim pogonima drže djecu-robove, ili radioaktivni otpad svojih proizvoda blaženo izlijevaju u posljednje izvore pitke vode. Bit će vraga, kažem vam, kad Zemlja jednoga dana definitivno zamrači. I zatuče nas gadove. Neće joj bit za zamjerit.

Uostalom, u našim lokalnim razmjerima, vođena specifičnim uvjetima na terenu, osveta izmučene Majčice, odavno je počela.

Oni nešto stariji sigurno se sjećaju socijalističkih blackouta. Kad su redukcijama struje bili podijeljeni gradovi, kvartovi a bogme i porodice. No, mrakovi su možda promijenili uređenje ali svijest nisu. Čitali ste, vjerujem, o ekskluzivnoj turističkoj ponudi prošloga tjedna u Podgori. Zbog duga od oko 200.000 kuna, HEP je Podgoru ostavio u mraku. Tako je bez rasvjete ostalo i 120 turista iz Austrije, gostiju hotela Aurora. Vispreni hotelijeri odmah su im podijelili svjetiljke. Da mogu lakše tapkati u tami s domorocima. Zemljo, otvori se!

 

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo, Fenomeni, Politika, Sociologija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s