KUGLANJE ŽIVOTOM

“Nije lako bilo, moraš ponovo naučit dupe brisat”, jezgrovito objašnjava Darko Kralj, čovjek koji je u ratu izgubio nogu, dosegao dno a zatim se vinuo do vrha svijeta. Od takvih se jednostavnih životnih krhotina sastoji dragulj ljudskog poštenja, film “Kralj” Dejana Aćimovića. Teško je opisati tragove koje na gledatelja ostavlja ova pulsirajuća dokumentarna priča a da se ne upadne u patetiku. Naime, bilo bi to nepravedno, jer ovaj je film sve, samo nije patetičan. Niti je takav njegov glavni junak. Zapravo, Kralja upoznajemo u neočekivanoj, noćnoj horor tišini oslikanoj iz ruke (odmah napomena: Aćimović briljantne oslonce ima u kameri Darka Haceka i montaži Vladimira Gojuna), u atmosferi sličnoj onoj u “The Blair Witch Projectu”. U lovu je, prikrada se poput predatora, osluškuje disanje divljači, u križu njegova snajpera već se ukazuje mlada srna, Kraljev glas iz off-a veli da ga lov opušta i da svaki neoprezni šušanj može otjerati lovinu… I onda namjerno zagrebe po granju oko sebe, srna pobjegne, a vi shvatite da Kralj uopće ne lovi, on samo gleda ta čudesna stvorenja. Uživajući u tišini njihovog divljeg povjerenja. Gotovo divlja vjera da se isplati kuglati životom, kraljevski struji Aćimovićevom diskretnom posvetom jednoj (ne)svakidašnjoj volji. Jednoga je dana 1991. dvadesetogodišnji Darko Kralj iz Grubišnog Polja otišao u rat, jer je mislio da je tako ispravno, da treba braniti normalne dane, svoje djevojke, pecanja i rukometne utakmice. Nema ni u Kraljevim iskazima ni u Aćimovićevom tretmanu nikakve pseudodomovinske histerije, postoji samo čisti instinkt za čuvanjem pravednosti. Kralj je tada teško ranjen u Dalju. Posve iskasapljenog transportirali su ga u Zagreb gdje su se liječnici borili za njegov život o niti, ležao je u komi 14 dana, na kraju su mu morali otsjeći lijevu natkoljenicu i jedva spasili desnu nogu. Sudbina je Kralju dalje koturala sve same poraze – pijanstvo (“Izađeš van iz birtije, ispališ šaržer u zrak, vratiš se natrag i zavrneš rundu”, govori u jednom kadru, stidljivo obarajući trepavice), posttraumatski pakao, raspad prvog braka. Čovjek je upoznao gadno dno, vjerujete mu dok škrto priča, a Aćimovićeva suzdržana ruka sve s povjerenjem bilježi. Srećom, slijedi obrat, Kralju se događa nova ljubav i novi brak, slučajno počinje trenirati bacanje kugle. Isprva kao terapiju, zatim kao iskušavanje granica najželjeznijeg optimizma. Sve ostalo je zlatna povijest: nakon medalje svjetskog prvaka, na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. Darko Kralj (specijalnu protezu izradili su mu stručnjaci osječke tvrtke OTOS) u jednom danu pet puta zaredom ruši svjetski rekord!

Dejan Aćimović ima nešto istvudovskog u sebi. Poput Clinta Eastwooda sjajan je glumac i suzdržan redatelj razornih emocija o dobru i zlu. Kao u Eastwoodovoj “Djevojci od milijun dolara”, ovdje se krećemo u sirotinjski sklepanim teretanama, treneri (Ivan Ivančić) su više kao očevi, a u starim dresovima kriju više znanja nego svi turboglamurozni wellness programi ovoga svijeta. Aćimovićev junak Darko Kralj veći je od života. Zato što je vjernik elementarne fer igre sa životom. Kraljev duh nesalomljivo želi od života samo jedno – svakodnevno se kuglati na pobjedu. Posve suprotno od baraba, gadova i zločinaca koji od života samo kradu, hrane se uništenjima tuđih dana, a u svoje dane nimalo ne vjeruju.

Film “Kralj” uspijeva još nešto. Iskazati nesuzdržano divljenje radu. “Svi moramo raditi, ti ideš u vrtić, tata ima svoj posao…”, uči Kralj jednoga od trojice svojih malih prinčeva. Topljenje čvaraka, kuhanje za obitelj, odlazak u školu, hranjenje divljači… svaki dan, korak po korak, jer tako treba. U zemlji koja je na pljački i umorstvima nastala, disciplina maratonske snage. Aćimovićev film zaslužuje da ga se vrti na sjednicama vlada, po ministarstvima, fakultetima i školama, na eventima praznoglavih, da se nikad ne gasi s Hrvatske televizije, koja mu je uz Aćimovićevu kuću DA Film, sudjelovala u produkciji… Film koji bi trebao posramiti mnoge i, nadam se, osokoliti još više njih. Ako želite gledati pravi Survivor, eto prilike.

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo, Fenomeni, Sociologija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s