SPALJIVANJE MINISTRICE HOLY

Plaža je bila jutarnje pusta. Mladi Kubanac spustio je koferčić s alatom na svježi pijesak, kleknuo u plićak, nježno pomilovao tihu površinu oceana i naklonio se u posvećenoj molitvi. Učinivši počast božanstvima mora, skočio je na noge, pokupio alat i požurio na posao. Čist kao voda majčine utrobe. U ljeto 2004. na Kubi sam se uvjerio s koliko se fanatične ljubavi Kubanci povjeravaju oceanu. Dirljivo bdijući nad njegovom tirkiznom čistoćom. I džaba su okolo zakucana upozorenja da se otpaci ne bacaju u more. Uzalud konobari preklinju, naoružani najčudesnijim osmjesima u vasioni. Sunce mu žarko, kako bi se inače europski šljam mogao legitimirati nego bahatim talentom zagađivanja. Lumpenproleteri njemačkih livnica, s usječenim plastičnim all inclusive narukvicama oko debelih zapešća, na karipskom suncu dočepali su se svojih pet minuta oholosti. U trajanju dvotjednog urlauba ne kane  se lišiti stečene šanse za raspašoj. Pa kad izbetoniraju rum i pivo sa šanka, gdje će plastična čaša nego u ocean ili bazen. Zdrobljena konzerva leti odmah za njom, dakako. Nema šanse da vidite kakvog domaćeg klinca ili odraslog čovjeka da hitne u valove koru od banane. Mnogobrojne grlate porodice, odlazeći s plaže u suton, ni papirića ne ostave za svojim tragovima sandala. Kubanci ništa ne bacaju. Kubanci malo toga imaju viška da bi se bahatili.

Ne znam je li Ana Golja već bila na Kubi, ali tamo bi je bez po muke razumjeli kad složi jednostavnu mantru: “Tko čisti taj ne baca.” Golja je na čelu opatijske udruge Žmergo, centralnog organizatora ovogodišnje akcije Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš. Kao dio globalne akcije Let’s do it (ove godine pod egidom World Cleanup 2012), prvi put se umrežila i Hrvatska. U subotu, uoči Dana planeta Zemlje, u preko 60 gradova i općina, na teren su istrčali borci Zelene čistke – od organizacija civilnog društva, škola i sportskih momčadi do vrtića i cijelih obitelji. Glavni štab iz kojega se kordinirala strategija bio je u udruzi Žmergo. Glavni neprijatelj odavno je poznat: divlja odlagališta otpada. I svi znamo gdje su, zapravo, da se ne lažemo, svi mi ih marljivo punimo smećem. Sve te tone đubreta ne iskrcavaju alijeni po noći, zar ne? “Institucije i država to smo mi, ljudi. Zakoni mogu biti dobri ili loši, ali mi, ljudi, ih možemo promjeniti. Ne možemo očekivati od države da očisti ili popravi onoliko koliko mi zaprljamo, ili koliko dozvolimo drugima da to čine”, jezgrovita je Ana Golja.

Naravno, nema tog društveno korisnog angažmana koji se kod nas neće ukenjati. Loše vijesti stigle su baš u nedjelju, na sam Dan ove nesretne planete. I to, kao iz lošeg vica: usred zelenog raja! Na Plitvicama. Tamo je ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy imala radni sastanak s ekološkim udrugama. Okupljenim novinarima ministrica je potvrdila da prima telefonske prijetnje otkako je najavila promjene u sustavu zbrinjavanju otpada. “Tražili smo od policije sigurnosnu provjeru. Mi smo tako nešto i očekivali s obzirom da novim zakonom o otpadu zadiremo u određene interesne sfere različitih lobija, pa će procjena pokazati radi li se o utemeljenim prijetnjama ili su to više nervozni i psihički nestabilni pojedinci”, rekla je ministrica Holy.

Čisto sumnjam da se radi samo o usamljenim bolesnicima koji dahću u noćnu telefonsku slušalicu. Gospodarenje otpadom je unosan biznis. Mafijaški prsti odavno su umočeni u taj smrad. Metode osvete su neslućene. Od gušenja u kontejneru, prešanja na groblju automobila do spaljivanja u spalionici smeća. Onome tko je čitao “Gomorru” Roberta Saviana jasno je da na pretjerujem.

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s