MRŽNJA S LEDOM

Da je život pjesma, ljudi bi živjeli hiljadu godina. Rode se tako pjesme koje mudro zvuče i mogle bi nas mirom pomazati i ozvučiti zauvijek. Samo da ih zaista saslušamo. U malom remek-djelu Pjera Žalice “Kod amidže Idriza” (najboljem filmu o ranama i ranarnicima naših posljednjih bratoubilačkih ratova) postoji završna pjesma Saše Lošića i Halida Bešlića. Nesavršena, meka, kao za društvo u ćošku, a moćna neviđeno. Skupila je u sebi jednostavnu, najlogičniju esenciju postojanja prema kojoj bismo, da je pameti, zauvijek mogli uživati jedni u drugima. Jer, kaže ta sevdalinka iz amidžine avlije: “Da jedno drugome bol stvaramo, dana je premalo!” Prokleto je malo dana u prosječnom životu a da bismo ih protraćili na mržnju. Mržnja guta atomske količine energije, od mržnje se duše izližu ko stare cipele, mržnja je najskuplja izmišljotina ikad. Ali džaba, mržnja je mnogima poput eliksira mladosti. Rađa se u alkemijskim uvjetima. I to baš tamo gdje bi se normalan čovjek (i naivan, to mu dođe na isto) zakleo da nema šanse da se prokletnica ikad pojavi.

Dok se 1. svibnja obilježavala sedamnaesta godišnjica vojno-redarstvene akcije “Bljesak”, legitimne operacije kojom se oslobodilo tadašnjih 500 kilometara okupirane Zapadne Slavonije i otvorila normalna komunikacija autocestom Zagreb-Lipovac, s pravom su civilne udruge upozorile na mračnu stranu slobode – masakr čiji su vinovnici još uvijek nedostupni pravdi. Tog prvog dana akcije, oko 6 ujutro, oslobađajući selo Medari, pripadnici Hrvatske vojske počinili su svirep zločin nad civilnim stanovništvom srpske nacionalnosti. Likvidirali su 22 od 24 civila koliko ih je tada još ostalo u selu. Preživjele su samo dvije djevojke, imale su sreću da ih je u zaštitu uzeo jedan hrvatski vojnik. “Utvrđivanje okolnosti i činjenica o stradanju žrtava te procesuiranjem počinitelja zločina u Medarima, doprinjelo bi se priznavanju patnje žrtava i prekidanju spirale nasilja. Individualiziranjem odgovornosti i distanciranjem od zločina, zajednica bi dobila priliku za ublažavanjem tereta negativnog naslijeđa prošlosti”, upozoravaju u priopćenju Documenta, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Građanski odbor za ljudska prava. Zamislite sad taj trenutak kad se u čovjeku otkočio demon, kad je umjesto da skine čizme i napokon udahne slobodu, udahnio novi zov krvi i zaputio se stazom zločina, iskalivši se na nejakima.

Ili sramotna, rasistička pjena mržnje koja je ovih dana poput gejzira briznula na spaljenoj preriji oko sela Škabrnje, u zadarskom zaleđu. Zaboga, zar tim ljudima dole nije dosta nasilja? Zar su zaboravili što znači poturiti vrat pod nož samo zato jer si jebeno krivu krv izvukao kad se dijelila na božjoj lutriji. Da, ona ista Škabrnja u kojoj su 18. studenog 1991. pomahnitali vojnici JNA i četnici, dirigirani egzekutorskim ciničnim strojem Ratka Mladića, zatukli 43 civila i 15 branitelja. Je li moguće da je u toj nesretnoj vukojebini jedino koktel netrpeljivosti rješenje za osvježenje u ove sparne dane. “Od pamtivijeka u Škabrnji nema ni Srba ni Roma, a neće ih biti ni ubuduće!!” i “Nije im ovdi misto!” i “Nismo se za to borili da nam seru tu po poljima!” i “Ovo je hrvatski kraj, nemaju tu šta tražit!” i još sijaset primitivnih kletvi ispljunili su mještani Škabrnje pred deveteročlanu romsku porodicu Đanije. Optužujući ih, mada imaju sve papire, da su nelegalno kupili zemlju površine 4.500 kvadrata. Prvo su ih odvojili kao šugave pse u torove, ogradili im zemljište žicom, zagadili im zrak zloćom. Da bi im dali ultimatum: 48 sati imaš stranče da se izgubiš, inače visit ćeš na prvoj grani! Đanije su u četvrtak otjerani. Uz likujuću pljuvačinu cijelog sela. “Odlazimo tužna srca”, rekao je Ante Đanija i poveo svoje što dalje od linča.

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s