IZBORI LJUDSKOSTI

Toga majskog jutra 2010. Angeliki je sjedila za šalterom banke u centru Atene, predano radeći. Bila je u četvrtom mjesecu trudnoće i primala poruke ljubavi svoga majušnog čeda, imala je supruga Christosa koji je obožava, nada je bila posve opipljiva pod Angelikinim prstima. Nekoliko sati kasnije bila je ubijena. Nesretna bankovna službenica Angeliki Papathanasopoulou izdahnula je, zajedno s još dvoje kolega, u otrovnim plinovima od požara izazvanog molotovljevim koktelima. Njezina jedina “krivnja” bila je deponirana u činjenici da zarađuje za život u simbolu moći i nepravde – filijali bankarske pohlepe. Uzavreloj masi na ulicama posve dovoljno. Nakon prvog eurozonskog spasa od bankrota (injekcija od 110 milijardi eura) grčka vlada tadašnjeg premijera Georgea Papandreua prihvatila je obvezu drastičnog kresanja mirovina i plaća u javnom sektoru te povećanje poreza, što je odmah dovelo do eksplozije gnjeva u cijeloj Grčkoj a ponajviše u metropoli. “Spalimo bogataše!!” urlala je grupica maskiranih na barikadama oko Angelikine banke. Dok su jurišali na banku, drugi su ih prosvjednici pokušali zaustaviti, jer da unutra još ima ljudi. Bijes je bio prepaklen da bi se obuzdao. Porazbijali su prozore, zasuli mramornu unutrašnjost zapaljivim koktelima i zločin je počinjen. Izazvan paranojom beznađa. Dvije godine kasnije, Grčka je potonula u još veći kaos. Producent dokumentaraca Yorgos Avgeropoulos upozorava: “Ne možete spriječiti gladne ako žele provaliti u supermarket. Ljudi sada pobjegnu ako ih policija napadne suzavcem. Ali u jednom će trenutku ostati jer neće više imati što izgubiti”. Nedjeljni prijevremeni parlamentarni izbori bili su još jedan pokušaj rješenja grčke krize. Najviše glasova odnijela je konzervativna Nova demokracija (oko 20 posto), a slijede SYRIZA (16 posto), koalicija lijevih stranaka koje se opiru mjerama štednje i traže novi memorandum s EU, dok je treći socijalistički PASOK (14 posto). Činjenica je da se otisci bijesa i nemoći prelijevaju i lijevo i desno. Tako je u Parlament ušla i neonacistička stranka Zlatna zora. “Mi želimo izbaciti sve ilegalne imigrante, mi želimo ukloniti njihov smrad!” arlaukao je Frangicos Porihis, jedan od kandidata ove crnokošuljaške partije na predizbornom skupu u Pireju.

Strah poniženih uvijek je tempirana bomba. Toga mora biti svjesna i vlada premijera Zorana Milanovića. U brojnim fotoreporterskim galerijama koje su dokumentirale stampeda za besplatni grah na prvomajskim urancima po Hrvatskoj, posebno me je užasnula fotka Cropixovog fotografa Ante Čizmića. Nastala na splitskom Marjanu. Prikazuje tipa sa sunčanim naočalama zabačenim na tjeme, škrgutavo iskrivljenih usana, kako zamahuje šakom na prvog jadnika do sebe. Prizor divlje nasilne geste u borbi za kazan. Zamrznuti kadar najčešćeg obraza današnje Hrvatske.

Koliko se izranjavana društva teško bore za obranu posljednje ljudskosti svjestan je i Boris Tadić, koji će s Tomislavom Nikolićem (obojica su jučer osvojila oko 25 posto glasova) u drugi krug predsjedničkih izbora u Srbiji. “Borim se svom snagom, pokušavajući mladim ljudima i tu vrednost da prenesem da nikada ne treba odustati već se uvek treba boriti. Nekada smo bili skloni defetizmu i mislim da se stvari kroz izbore menjaju”, kaže Tadić. Osvoji li svoj treći predsjednički mandat, bit će mu jebeno teško da teoriju sprovede u djelo.

Oglasi

Komentiraj

Filed under Politika

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s