OD AUSCHWITZA DO OSCARA

Sijedi proćelavi muškarac u besprijekornom smokingu, čvrsto je stisnuo zlatni kipić u ruci, zagledao se u publiku i drhtavim glasom rekao: “Moj broj je bio 83317, ja sam preživio holokaust. Dug je put od Auschwitza do ove pozornice.” U tom je trenutku Dorothy Chandler Pavilion eksplodirao ovacijama. Bila je 66. dodjela Oscara i do te glamurozne martovske noći 1994. godine, a ni do dan-danas, niti jedan čovjek nije prošao hodočašće kakvo je prošao Branko Lustig. Život ga je protutnjao od najcrnjeg dna zemaljskog pakla do trijumfa na vrhu nezemaljskog svijeta iluzije. Kao desetogodišnjak iz rodnog je Osijeka u vagonima otpremljen u daleke žice konclagera, žigosan kao životinja, doveden u situaciju da mu koža vrijedi manje od odbačenog opuška stražara na kapiji. U 62. dočekao ga je Oscar za produkciju “Schindlerove liste” u režiji Stevena Spielberga, najboljeg filma o holokaustu ikad.

Maestralna priča temeljena je na stvarnom životu Oscara Schindlera, njemačkog industrijalca koji je u Poljskoj, u vrijeme Drugog svjetskog rata, spasio 1200 Židova od smrti u nacističkim pećima. Vrhunaravnom stvaralačkom inspiracijom i humanim poštenjem Spielberg je ispričao potresnu sagu o pogromima Židova, snažnim vriskom opominjući da se nikad više slični užasi ne ponove. Također je zauvijek ostavio predivnu posvetu ljudskom preobraćenju. Prateći Schindlerovu katarzu (golem je tu doprinos suspregnutog vulkana Liama Neesona) od beskrupuloznog kapitalista i člana nacističke stranke kojem je pohlepa profita jedina vodilja, do čovjeka koji shvaća da je život bližnjega jedini stvarni kapital. U Schindlerovom otkrivanju hrabrosti dobra u sebi i odlučnom otporu zlu, prepoznajemo ono što je Danilo Kiš neponovljivo zapisao: “Lični stav i građanska hrabrost u teškim vremenima mogu da izmene sudbinu koju kukavice smatraju neminovnom i proglašavaju je fatumom i istorijskom nužnošću”.

Te bitne noći u Los Angelesu, prvo je Clint Eastwood otpečatio kovertu i u njoj pročitao ime najboljeg redatelja. Bio je to prvi Oscar u Spielbergovoj karijeri. Zatim je došla na red kategorija najboljeg filma. Prezenter Harrison Ford ponosno je objavio svijetu: “And the Oscar goes to… Schindler’s List!” Na stage se popeo uzbuđeni producentski trio, Spielberg, Gerald Molen i Lustig. Ganuti Spielberg posebno se obratio milijunima onih koji odgajaju našu budućnost: “Molim vas, podučavajte o tome u školama. Molim vas, u ime 350.000 onih koji su preživjeli holokaust.”

Važnosti memorije na nepodnošljive klice zla upućen je i šesti po redu Festival židovskog filma u Zagrebu. Ove godine tematski posvećen toleranciji. Od 20. do 26. svibnja, publici će biti prikazana 54 filma (dugometražni i kratki igrani, animirani, dokumentarni) povezana sličnim misijama: edukacija o židovskoj kulturi, holokaustu, promoviranje multikulturalnog dijaloga, poticanje zajedništva u nacionalno i vjerski različitim okruženjima.

Snažnom odgojnom faktoru festivala uz jak filmski medijski efekt posebice su dragocjena Edukacijska jutra, na kojima se učenicima osnovnih i srednjih škola kroz priču o stravičnim iskustvima holokausta govori o nenasilju i prihvaćanju različitosti. Ove će godine djecu podučavati historičar Johann Chapoutot, nagrađivani francuski stručnjak za povijest nacionalsocijalizma. O vlastitoj sudbini u logorima Auschwitz i Berg-Belsen govorit će Branko Lustig, počasni predsjednik Festivala. “Iz godine u godinu, svakog svibnja, ovim festivalom progovaramo i upozoravamo na strahote koje su se događale za vrijeme holokausta, ali i podsjećamo na to da danas još uvijek nema dovoljno interesa, tolerancije i ljubavi da se užasi genocida i ratova zaustave”, kaže Lustig.

Na žalost, u pravu je časna starina kad upozorava kako je ljudskost neopisivo krhka. Samo tri godine prije nego što je Lustig dobio Oscara za produkciju časti, jednom našem drugom oskarovcu, Dušanu Vukotiću, autoru slavnog “Surogata”, zabranjen je ulaz u Zagreb film. Samo zato što je, “krivo” rođen.

Oglasi

Komentiraj

Filed under Kultura

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s