ALIENI NA KORČULI

Korčulanska nova razglednica je kao završna scena u SF-filmovima o bliskim susretima treće vrste. Znate ono, nakon što se nebo otvori, zavijajući gore od pakla, uz gromoglasnu tutnjavu spušta se Nešto. Luđe od najluđe noćne more. Alienska tvrđava aterira među zemaljske bijednike i tamo gdje zasjedne, tu ni trava više ne raste, a gdje bi ljudi. Upravo tako izgleda megaužasna betonjara koja se ukotvila poviše katedrale sv. Marka – kao da je bastard zaostao nakon intergalaktičkih ratova. S jednom razlikom, ovu si klopku sami namještamo, alieni nemaju ništa s tim. Osvanula je još jedna legalna bauštela koja ljepotu baca u ilegalu. Isprdava građansku volju, a svakim kubikom i milimetrom izđikljalih armatura dokazuje nepobitnu sudbinu: odavno smo kolonija, idealan poligon za pohlepu. Nema bitne razlike između konkvistadora Cortesa i današnjih epigona. Prvobitna akumulacija kapitala u našim feudalnim uvjetima ponaša se kao da u međuvremenu nije prošlo petstotinjak godina. U svakom slučaju, vršnjak notornog Cortesa, maestralna renesansna Korčula dobila je zvučnu pljusku bahatog “napretka”. Ili kako se zapitao jedan užasnuti arhitekt, komentirajući našu nemoć: “Zašto šamar uvijek tumačimo kao aplauz jednom rukom?”
Temelji za grdosiju udareni su još 2010., tada se TO još zvalo “parkiralište s poslovnim centrom”, investitora tvrtke Kerum. U međuvremenu, prošle jeseni korčulanske gradske vlasti odobriše prenamjenu u spektakularniji projekt – trgovački centar Tommy. I bauštela se razgoropadila! Kao i uvijek u ovoj zemlji bezakonja, sve je po zakonu. Devastacija je dobila potrebne lokacijske i građevinske dozvole, a sve je blagoslovio i Konzervatorski odjel Dubrovnik. “Pa ovo je strašno! Ne mogu vjerovati. Ponekad bi i konzervatori trebali biti konzervativniji”, šokiran je povjesničar umjetnosti i urbanist Zlatko Uzelac, pomoćnik ministrice kulture, koji je obećao da će istražiti sve okolnosti ove agresije na dragocjeni krajolik. I Frani Dulibiću, iz Društva povjesničara umjetnosti, zgrada budućeg šoping-hrama djeluje kao šaka u oko: “To je pogreška. Ne možeš vidjeti grad od tako velike građevine, ona konkurira samom gradu. No naše Društvo nije do sada nitko kontaktirao, mi bismo već i ranije reagirali.”
Dramatičnim apelom javila se Jadranka Šimunović, voditeljica dubrovačkog Zelenog foruma: “Što bi na ovo rekao Marko Polo? Sačuvajmo korčulanske vizure i zaustavimo devastaciju kakva se ne pamti na Jadranu!” Kao sudionica združene akcije aktivista iz Udruge Dalmacija i Eko-Kvarner kojoj je cilj zaustaviti izgradnju Tommyjeva megacentra, Šimunovićeva ne krije svoje zaprepaštenje nad učinjenim bahatlukom: “Nevjerojatno je da su nadležne službe dopustile zahvat. Nemamo ništa protiv otvaranja novih trgovina i obogaćivanja ponude Korčule, no ovakva betonizacija je izvan pameti! Pogled na Korčulu iz Orebića bio je na naslovnicama svih turističkih brošura. Pitam se tko će nakon svega koristiti taj motiv? Ovo treba hitno zaustaviti i tražiti vraćanje u prvobitno stanje!”
I na Facebooku je osvanula grupa pod alarmantnim nazivom “Korčula, grad podno Tomijeve butige”, u prvih nekoliko sati prikupila je dvjestotinjak članova. Evo šta su postali utemeljitelji: “Pored Marka Pola, za kojega se otima po’ svita, Korčula je dobila novi spomen. Samo ovega slobodno nek otme ko oće. Pogled sa mora na ovaj spomenik povisti Mediterana i svita je devastiran. Šteta je enormna. Korčula ovo nije zaslužila, kao ni Mediteran. Ova Grupa nije tu da objavimo samo slike i svoje misli, već da, ako moremo, predložimo i konkretne korake, jer ovo je velika pljuska Korčulanima i svima koji je vole”.
Ali biće da su sve ove retrogradne reakcije slijepe kod zdravih očiju. Šta bidni znaju o napretku. Ili kako to kulerski docira korčulanski gradonačelnik (uzgred rečeno, esdepeovac) Mirko Duhović: “Svjestan sam da svaka nova intervencija kod dijela stanovnika izaziva nezadovoljstvo. No, kako bismo išli naprijed ako u prostoru ništa ne radimo?”

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s