RECIKLAŽNO DVORIŠTE

Krhka, žilava Mirela Holy kao da dolazi iz starih crno-bijelih filmova Franka Capre. Mala, velika žena od one sorte čije poštenje graniči s naivom a borba za socijalnu pravdu s romantikom. I baš zbog tih “nelogičnih” kombinacija u karakteru, takvi su junaci bolna kost u grlima kapitalističkog egoizma. Oni jesu uporne burgije i nikad ne prestaju svrdlati u traganju za moralnim rješenjima, ali para vrti brže. Samo je bilo pitanje dana kada će Milanovićeva vlada reciklirati Mirelu i javno je poniziti do statusa klauna na dječjem rođendanu. Od samog konstituiranja Vlade prešutno je ostavljen teren da se Holyn angažman tretira kao kapric razmaženog djeteta. Kuloari po Banskim dvorima isprdavali su se pričama o “maloj iz Addams Family” a žderonje po ministarstvima glasno su podrigivale, smijuljeći se njenim vegetarijanskim akcijama. Ako je okolni folklor bio poluzajebantski, pravo natezanje ušiju jugunaste darkerice odvijalo se smrtno ozbiljno – na sjednicama Vlade i to pred kamerama. Milanović jedva da je stigao slegnuti ramenima dok je prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić onomad oprao malu da gleda svoja posla. Problem je što je Mirela Holy kao ministrica zaštite okoliša i prirode smatrala da njen posao (plaćen novcima poreznih obveznika) baš i jest u tome da gleda svoja posla. Odnosno da preturi zemlju ne bi li riješila đubre u svom resoru. A onda i šire. Samo, čini se da PPV Čačić nije to mislio kad joj je javno brisao nos. Od samog starta njezinog mandata bilo je vidljivo da PPV kolegicu Mirelu tretira kao privremenu manekenku a da ona ima drukčiji kurs. Kao što je bilo za očekivati da će ona svojom namjerom da stane na put moćnim lobijima u otpadnom biznisu, ubrzo začuti nimalo pitoreskne prijetnje. “‘Reciklirat ćemo te, baciti u peć i spaliti!’ Da, doslovce takvu poruku dobila sam u pismu čim sam najavila da krećem u radikalne promjene gospodarenja otpadom”, ispričala je sad već bivša ministrica novinarima.

Naravno, njezino hladno procjenjivanje svih ekoloških aspekata oko izgradnje HE Plomin i Ombla, nenasjedanje sirovim korporativnim interesima, nije prošlo nezapaženo u stvarnom tehnomenadžerskom gremiju Vlade. “Mjesecima su se na ministricu Holy radili pritisci oko nezakonitih projekata bivše HDZ-ove vlasti kao što su HE Ombla, Plomin ili projekt Srđ, a koje se sada opet podmeću kao spasonosna rješenja. Ministrica Holy se držala obećanja Kukuriku koalicije o odustajanju od HE Omble te je bila dosljedna u provođenju nove politike koalicije na vlasti prema okolišu”, ističe član građanske inicijative “Srđ je naš” Đuro Capor.

Očito, maloj su napokon odlučili dati po prstima. Starim dobrim nadzornim metodama, ako ne ide drukčije. Holy je lakovjerno uletjela u klopku. Čini se da se doista iz altruističkih pobuda zabrinula za radno mjesto poznanice u HŽ-u i intervenirala, šaljući poruku sa SDP-maila. Hoću reći, takve se stvari sigurno ne rješavaju bezazlenim mailovima. Nego radnim, ucjenjivačkim ručkovima.

Slučaj Holy poučan je iz nekoliko aspekata. Kao prvo, Milanovićeva vlada sve teže podržava privid socijaldemokracije. Na presici povodom predstavljanja novog ministra okoliša Mihaela Zmajlovića, novinari su ga odmah pitali hoće li se odustati od Plomina i Omble. “To morate pitati premijera…”, zbunjeno je prebacio lopticu Zmajlović a Milanović je propentao nešto u stilu: “Pa sad, vidite, ne može se to promatrati crno-bijelo…”

Ali ima tko ne okoliša nego javno odvali gratis pljusku građanskom jadu. Dakako, PPV Čačić, još jednom ponizujući i bivšu ministricu: “Prestanimo se igrati vrtića – da, ide taj Plomin, da, ide ta Ombla!” U brojne postojeće ekološke studije koje dokazuju štetnost gradnje, a rađene su potpuno besplatno, Čačić ne samo da sumnja nego ih indolentno vrijeđa: “Postoje studije koje su profesionalne, a postoje i studije koje se rade besplatno. A čim je nešto besplatno, meni je jako sumnjivo.” Jednim potezom, Čačić je uspio popljuvati tisuće i tisuće volontera koji u ovoj zemlji još vjeruju u rad za opće dobro. Jednom blaziranom rečenicom otpilio je napore stotina civilnih udruga. Zapravo je samo podvukao ono što još neki ne žele vidjeti: mi smo reciklažno dvorište megabiznisu. Hvala PPV-u na iskrenosti.

Oglasi

Komentiraj

Filed under Ekologija, Politika

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s