LJUBAV I BATINE

Ljubav, kuća, mržnja, plaža, zakon, bezakonje… Tako bi se u sms formi mogle opisati dvije svježe epizode iste priče o pravu na ljubav. Jedna puna sreće, druga puna boli. Obje nedvojbeno ispričane iz života hrabrih, ustrajnih žena.

Zagrepčanke Danijela (45) i Ivana (35) već su deset godina u sretnoj vezi. Zajedno odgajaju dvije Danijeline kćerke (jedna je već punoljetna, druga ide u srednju školu) iz prvog braka. Njihova predivna ljubavna priča ispunjena je harmonijom, nježnošću i porodičnom snagom.

“Živim sa sestrom, mamom, njenom curom i psom”, prirodno je starija kćerka, još kao petnaestogodišnjakinja, svoju obitelj predstavila na prvom školskom satu. I, srećom, imala je normalnu profesoricu (a ne nekog zadrtog homofoba) i kolege kojima je sve to bilo baš “cool”. Cure su, zapravo, posve neopterećeno, svoje mame autale još u osnovnoj. “Kad imaš djecu, ne možeš uvijek birati kome ćeš reći jer djeca odrade pola posla”, mudruju Danijela & Ivana, zadovoljne snažnim emotivnim vibracijama njihove male obitelji.

Na užas klerikalnih ajatolaha, a u skladu s istinskim čuvstvom vjere, Ivana ne vidi nikakav problem da bude gej i vjernik. U početku je naišla na zid u svojoj župi, ali je nakon razgovora sa svećenikom i tog lokalnog pastira uvjerila da Bogu ljubav, kakva god da je predznaka, ne može biti mrska. Zato je ta unutranja snaga bespoštedne ljubavi supervumenski spremna za hvatanje u klinč s nemalim spoljnim problemima, posebice pravne prirode. Danijela je svojedobno prošla kroz duge brakorazvodne parnice s bivšim suprugom, koji je to što je ona gej koristio kao podlo oružje u borbi da joj preotme djecu. Ivana (dogodi li se kakva nesreća Danijeli) nema nikakva prava za daljnju skrb o djeci koju obožava.Ili, ukoliko je Danijela spriječena a djeca su bolesna (što je posebice bio problem u njihovoj mlađoj dobi), Ivana nema zakonsko pravo na bolovanje radi djece. U svakom slučaju, očekuju da najavljeni zakon o registriranom partnerstvu počne rješavati te svakodnevne probleme.

Na žalost, u nedjelju 17. lipnja pred zoru, na splitskoj plaži Bačvice dogodilo se okrutno cipelarenje grupice djevojaka. Napalo ih je krvožedno krdo muškaraca, jer su u svojim nozdrvama nanjušili nešto što tim drekovima od ljudi nije bilo po volji. “Lezbače, svi ste vi bolesni, sve vas treba ubiti!” derali su se gore od hijena dok su mlatili nesretnice. Jedna je uspjela pozvati policiju, no tek je tada počelo poniženje njihove ranjene ženskosti. Patrola je više suosjećala s poludjelim siledžijama i iživljavala se nad curama. Kada su u policijskoj postaji pokušale prijaviti zločin iz mržnje, bile su ismijane i izvrijeđane, a našao se tu i uniformirani idiot koji zna “kako bi to Hitler riješio…” Premlaćene djevojke obratile su se pravnom timu Iskoraka i Kontre za pomoć. Te su udruge odmah reagirale, izražavajući najstrožu osudu najnovijeg homofobnog napada i ovakvog ponašanja djelatnika splitske policije. Zbog sramotnog postupanja policijskih službenika podnijet će prijave Odjelu za zakonitost postupanja policije, kao i Odjelu unutarnje kontrole pri Ministarstvu unutarnjih poslova. Protiv počinitelja podnijet će kaznenu prijavu zbog kaznenog djela nasilničkog ponašanja, prijetnje i razbojništva a sve u vezi sa zločinom iz mržnje.

Dogodilo se opet da su žrtve naletjele na klasičnu zamjenu teza, tako omiljenu u našim krajevima: žrtva je uvijek kriva. Silniku pripada ordenje i simpatija okoline. Sympathy for the Devil.

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s