LJUDI OD MRAMORA

Udarnik poljske i svjetske kinematografije Andrzej Wajda svoju bi duologiju lagodno mogao nastaviti kod nas. U bijeloj prašini bračkog Jadrankamena, recimo. Ili na bilo kojem zombijevskom škveru. Možda u isisanim željezarama koje budzašto kupuju lovaroši istih prezimena ozloglašenih likova iz Krležine literature. Wajdine filmske priče (“Čovjek od mramora” iz 1977. i “Čovjek od željeza” iz 1981.) žestoka su posveta radnicima, anonimnim herojima bitke za život od žuljeva. Njegovi kolosi, zidari i livci, stradavaju u komesarskim manipulacijama izrođenog Novog doba. Padaju kao žrtve, pune iskonskog komunističkog poštenja. Sazdani od “arhaične” vjere u pravo na rad.

Krene li Wajda u trilogiju, bilo bi šteta da njegov genij ne zagrize u Jadrankamen. Ovdašnji scenarij ima sve karakteristike savršene priče o prodaji posljednjih čovjekovih ideala. O bescijenju gaženja zadnje krhotine socijalne pravde. Likovi i dramaturgija su filmični do neba:

1) omladinska teniska zvijezda koja je prokockala seniorsku karijeru i polakomila se za prvobitnom akumulacijom kapitala na balkanski način

2) diktator nove feudalne državice kojemu plavušan s reketom udvornički pušta gemove i setove a zauzvrat dobija Jadrankamen da ga eksploatira i pljačka

3) moguli navodno lijeve Vlade, kojima je agresivni neoliberalizam fetiš kao nekima štikle ili najlonke

4) prezreni radnici čija se žudnja za radom svako malo nađe na udaru pendreka policijskih specijalaca

Kao što je poznato, u vrzinom kolu pohlepe, javašluka i državnog egoizma, niti nakon promjene stečajnog vodstva Jadrankamena proizvodnja nije pokrenuta. Obećanja (države kao glavnog vjerovnika) ostala su samo ludom radovanja. “Stečajna upraviteljica nije obavila svoj posao i pokrenula proizvodnju. Samo nam je podijelila otkaze koje većina nas nije prihvatila”, rekao je Tonči Drpić, predstavnik Nezavisnog sindikata, najavivši da će se radnici uskoro odlučiti na očajnički čin – posve zauzeti tvornicu. Kada je stečajna upraviteljica Anči Bašić u srijedu 20. lipnja pokušala ući u Upravu zgrade u Pučišćima naišla je na živi zid. Poput očajnika iz vremena Francuske revolucije, stotinjak radnika Jadrankamena, pojačani mještanima i aktivistima udruge Žene kamene, zapriječili su ulaz Bašićevoj. A kada je još pred njihovim očima zamahala oholom “crvenom krpom” i htjela strugnuti luksuznim terencem u vlasništvu Jadrankamena, udarnici su zasukali rukave. Odšarafili su gume s auta, uz obrazloženje da kao dio stečajne mase ne smije napuštati tvornički krug!
Pa se represija opet pokrenula.

U četvrtak u zoru izvršena je nova akcija interventnih policajaca. Njih dvadesetak, u pet policijskih automobila uz dvije marice, uhapsilo je četvoricu radnika, mahom članova sindikata i boraca za obranu Jadrankamena, i privelo ih na krim-obradu u splitsku policiju. Hapšenje je temeljeno na prijavi koju je protiv njih podnijela stečajna upraviteljica.

“Pozivamo sve koji smatraju da svojom intervencijom, radom ili organizacijom događanja mogu razotkriti mehanizme vladajuće obmane i dati doprinos u kreiranju zajedničkog duhovnog prostora koji bi mogao dati odgovore na konkretna radnička i društvena pitanja. Osnovno pitanje glasi: Možemo li zajedno osmisliti drugačiju politiku koja uključuje svakoga i koja umjesto u egoizmu ima temelj u ljubavi?” kažu iz splitske Mreže solidarnosti čiji su aktivisti održali prosvjed ispred Prve policijske postaje u Splitu i najavili sličan prosvjed u Zagrebu.

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo, Politika

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s