KOD ČIKA ZUBE

Gledali ste milijun puta. Nikola upada u svoju violetnu ajkulu, sjeda za volan, hitne opušak kroz prozor, a zabrinuta Violeta zakuka: “Niki, oće da me boli kod čika zube?!” Brutalni šmeker Nikola, za koga se kasnije ispostavlja da ima srce mekše od šećerne vate, hladno joj ruši sve nade: “Naravno.” Violeta tek kratko cikne: “Ijao!”

Prizor je iz nenadmašne filmčine “Mi nismo anđeli” Srđana Dragojevića, jednog od kanonskih izdanja pop-kulture naših prostora. Briljantni rasturač ikona i mitova, u ovoj se kratkoj sceni duhovito pozabavio jednim od najglobalnijih mitova – atavističke legende o zubarskoj stolici. Sa svim šokovima, nadama i razočarenjima koja taj komad zdravstvenog namještaja nosi u svojoj ponudi. Na toj se stolici prvi put u životu pobjeđuje strah, oko nje se bruse ozbiljne roditeljske vještine a zubari stojećki specijaliziraju psihologiju, ili postaju maštovitiji od bajki. Hollywood je odavno iskoristio potencijale zubarskog zanata, pa se presavršeni zubi smiješe s plakata već gotovo stotinu godina a stomatološke ordinacije postale su jedno od najomiljenijih mjesta filmskih priča – od komedija i melodrama do horora i trilera. Na primjer, kultna scena mučenja iz “Maratonca” gdje ledeni Laurence Olivier svrdla zdrav zub Dustinu Hoffmanu, mnogima je izbila želju za redovitim odlascima kod čika zube. To mnogima osobito je zabrinjavajuća brojka na Balkanu. Gdje su groblja po ustima još uvijek alarmantno rasprostranjena. Zadah pokvarenih zuba ovdje ćete naći i kod najelegantnijih tipova s olimpijskim bazenima u dvorištima. A dugi šiljati nokat na malom prstu i dalje je omiljena alatka za čačkanje ostataka hrane između dva jadna zuba.

Prema zabrinjavajućim podacima Hrvatske komore dentalne medicine (HKDM) sustavna prevencija zamrla je još početkom 90-tih prošlog stoljeća. KEP indeks (broj karioznih, plombiranih i izvađenih zuba) kod naših 12-godišnjaka iznosi 6 do 7, dok je u većini europskih zemalja ispod 3, a u nekima se već približio nuli. Zato su edukativne akcije za razvijanje rane navike odlazaka na stomatološke preglede, od neprocjenjivog značaja. Ovogodišnja, deveta po redu (28. kolovoza – 1. rujna) međunarodna manifestacija za djecu i mlade “Zemlja bez granica” u vrijednoj produkciji osječke udruge Breza, upravo je za temu izabrala prevenciju karijesa kod djece. Pod nazivom MJESTO ZA MENE, kako ističe voditeljica projekta Suzana Vargović, obuhvatit će 42 kreativne radionice o zubima, u njima će sudjelovati i stomatolozi (partner u projektu je HKDM Osijek), koji će djeci na zanimljiv način pojasniti značaj higijene usta i zubi. U radionicama će se okupiti oko dvije tisuće djece iz osječkih osnovnih škola i dječjih vrtića, a po prvi put sudjelovat će i domovi za djecu bez roditeljske skrbi. “Kako bi djeci na maštovit način približili cjelokupnu temu osmislili smo lik dječaka ZUBE koji se zajedno sa svojim prijateljima bori protiv karijesa KRUBE koji ne voli prati svoje zubiće i jede nezdravo. Što se događa u ZUBIĆ Gradu, tko tamo živi, što jedu djeca, kako se igraju, oblače, što pjevaju, čitaju, kako im izgledaju kuće, gdje živi njihova vila… nadamo se osmislit će najkreativniji od vas”, stoji u motivacijskom pozivu Zemlje bez granica.

Hm, čovjeku dođe da odmah posjeti svoga zubara, pa da mu hrabro pokaže zube. Čisto da se ne osramotimo pred djecom.

Komentiraj

Filed under Društvo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s