MATERNICA POŠTENJA

Gusto je naseljena skala demoliranih vrijednosti ove zemlje. Moralni krmež naselio se u baš sve pore poživinčenog društva. Naravno da novinarstvo nije izuzetak. Bogate su zalihe šljama i bezdušnog dreka po domaćim medijskim platformama. Zato je svaka antiteza sumorne istine uvijek dobrodošla, a vrijedne pojedince koji junački nose štitove poštenja i rada, morali bismo uzgajati kao zrnca zlata u riječnom mulju. Među tim “staromodnim” medijskim udarnicima svakako je novinarka i snimateljica Željka Kovačević, dobitnica nagrade Europske unije za izvještavanje o volontiranju. U profesionalnom i ljudskom fokusu ove mlade žene (rođene 1981. u Splitu) nikad se nisu koprcali raporti o kilama usijanog mesa na Zrću ili bilježili plastificirani zahvati nad crvenotepihiranim nesretnicima. Strpljivim, pozadinskim radom (od Radija 101, RTL-a do recentnog angažmana u produkcijskoj kući Fade In) Kovačevićeva istražuje i stvara društveno korisne zapise o društveno korisnim naporima drugih. Odnedavna je i studentica geštalt psihologije na malteškom Gestalt Psychoterapy Training Institutu. Geštalt psihoterapija polazi od pretpostavke da smo svi rođeni s potencijalom da živimo kreativan i ispunjavajući život te uči kako se suočiti s poteškoćama koje život donosi. Željka vjeruje u terapeutsku misiju osnaženja ljudi, žestoki je protivnik toga da ih ponižavamo i odbacujemo kao staru ambalažu.

Dosad je potpisala 400 reportaža, gotovo 2000 minuta, najčešće na temu ekologije i ljudskih – dječjih i manjinskih prava. Osjetljiva je na svaku vrst diskriminacije i segregacije: “Među mojim važnijim reportažama je i ona o novom Vukovaru, koja govori o školskom sustavu podijeljenom za srpsku nacionalnu manjinu i hrvatsku većinu.” Ona daje sve od sebe da se takve teme ne prešućuju. Ili da se ne utope u glibu ravnodušnosti i fast foodu javnog interesa.

“Nedostaje nam istraživačkoga novinarstva, da se teme sistematski obrađuju, mjesecima proučavaju i tek potom pišu. A ne da se piše o svemu pomalo, zapravo ništa ni o čemu”, podsjeća Željka koliko je bljutava medijska nezainteresiranost uzela maha. Zato nam se i dogodilo da je glas javnosti slabašan, prostituiran ili temeljito isprdan od moćnika. Udarnici poput Željke Kovačević jednostavno ne žele pristati na tu apatičnu poziciju. Svoje nemirenje ona nesebično prenosi i na mlade. Kao regionalni koordinator za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju radi na jednogodišnjem projektu (organizacija beogradske Slobodne zone i zagrebačkog Fade Ina), Kampu angažiranog dokumentarnog filma za srednjoškolce iz svih zemalja bivše Jugoslavije. Sada se snimaju filmovi koji su pobijedili u konkurenciji 14 sudionika Kampa, koji će potkraj godine biti prikazani u Beogradu, na festivalu Slobodne zone. “Poanta Kampa je mladim ljudima približiti svijet angažiranoga dokumentarnog filma, osvijestiti im probleme i naučiti ih da o njima progovore kroz medij filma”, objašnjava Kovačevićeva, svjesna koliko smo potrošne mizantropije uspjeli ostaviti najmlađima u naslijeđe. I riješena je da ponudi lijek. Uz hrabrost društvenog istupa uvijek ide i odlučnost suočenja sa samim sobom. Željka upravo radi na autorskom dokumentarcu, nazvala ga je “Razgovori s maternicom”, kombinacija geštalta i novinarskog žanra. “Prikazujem vrijeme između dvaju ginekoloških pregleda, od prvoga, na kojem je postavljena očajna dijagnoza, do sljedećega koji će tek uslijediti. Kroz to vrijeme, rješavam značajne odnose u životu, s roditeljima, prijateljima, bivšim dečkom i samom sobom. Linija filma je neka vrsta meditacije, kreativne vizualizacije koja uključuje razgovore s maternicom što ih izgovaram u kameru: lik sam ispred kamere, kada se ispovijedam, ali sam i iza nje, kada snimam razgovore s drugima.”

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s