VRATIT ĆE SE RODE

Kao u onoj nježnoj seriji “Vratit će se rode”, prošao se dug put, kroz gomilu padova, gorčina i suza, da bi se na kraju ukazao osmijeh olakšanja. Jednak smješku podojene, zasanjane bebe. Siguran sam da ima neke dobre simbolike u tome što je jedan od najvažnijih i najhumanijih zakona u mizernoj historiji ove kratke zemlje, donešen u Petak 13. Toga dana su medijima uobičajeno kružile stupidne ankete s pitanjima “Bojite li se kad vam crna mačka presiječe put?” I blještale su kristalne kugle vračara s hororastim prognozama gadnog datuma, a starlete sponzoruše drčno pobrkale periodu užasa pa ‘ladno izjavljivale da baš obožavaju te evente kad je Noć vještica. Stvarnost je kao i uvijek slala dovoljno vijesti o pravim strepnjama ukomiranog društva – od jadnika koji prodaju željezo upropaštene firme za tanjur graha do priznanja ministra financija da smo odavno u izvanrednom stanju.

Zato je bitno duboko umemorirati 13. srpnja 2012. kao dan u kojem se porodila majušna klica ljudskijeg društva. Izglašavanjem u Saboru (88 glasova za, 45 protiv, 2 suzdržana) usvojen je novi Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji, zakon čije su regule i pravni mehanizmi isključivo usmjereni sreći, ljubavi i plemenitosti. Iza njegovih pravničko-medicinskih paragrafa ne vrebaju partikularni lobiji ni pohlepni profiti, nego čista žudnja za potomstvom, ushit stvaranja a ne razaranja, emocije umjesto grubosti. Tim sramotnije, neciviliziranije, ogavnije i bezdušnije zvuče javno izrečeni iskazi protivnika rečenog zakona. Ono što su preko jezika izvaljivale konzervativno-desničarsko-crkvene spodobe ni u ludilu se ne može tolerirati kao rasprava s argumentima. To nije pitanje svjetonazora nego nepatvoreni idiotluk! Kakve su tu samo usporedbe padale, spomenuti zakon koji se bori za stvaranje života ti su tipovi izjednačili s logorima smrti, blajburzima…! Skaredno je da među njima ima mnogo liječnika kojima bi radi ovakvih izjava smjesta trebalo oduzeti licencu. Ministar branitelja Predrag Fred Matić (čovjek koji je prošao ratno grotlo Vukovara pa zaista zna što je istinski izbor života i smrti) s neskrivenim gađenjem govori o toj vrsti političara ili crkvenih licemjera. “To stvarno mogu samo bešćutni i zaslijepljeni političari! Sramota je da tako nešto može izaći iz nečijih usta. To je pretjerivanje i uvreda svoj djeci koja su došla na svijet na takav način. Ja sam na Vladi glasao za taj zakon, jer ljudi koji žele dijete imaju pravo na potomstvo i nitko im to ne može oduzeti, pogotovo ne HDZ ili Crkva. Uza sve dužno poštovanje prema Crkvi, svećenik koji kaže da su takva djeca manje vrijedna, taj je idiot. Zaista nemam drugu riječ”, neuvijeno je ogorčen Matić na ovakve iskazane niskosti.

Dobro je što je na dan donošenja Zakona o MPO odmah reagirala Udruga Roda uputivši apel pravobraniteljici za djecu i pučkom pravobranitelju da spriječe daljnju diskriminaciju osoba koje se odlučuju na postupke medicinski pomognute oplodnje te njihove djece. “Apeliramo na sve protivnike MPO-a da prestanu s lažima i obmanama o postupcima MPO-a te s daljnjim vrijeđanjima i napadima na neplodne parove koji biraju ove metode liječenja. Time potiču na mržnju, diskriminaciju i ugrožavaju djecu začetu u postupcima medicinski pomognute oplodnje. Nijedno dijete ne bi trebalo slušati kako mu/joj je život započeo ‘nakaradnom praksom’, ‘nemoralnim činom’ ili ‘ubojstvom’, kao niti to da njegove/njezine roditelje netko, zbog načina liječenja bolesti, potpuno neutemeljeno i zlonamjerno uspoređuje s nacistima i fašistima”, stoji, između ostalog, u Rodinom apelu.

Komentiraj

Filed under Društvo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s