RESORTI ZA ROBOVE

Turistički dileri i ministri ove ubave zemlje, bez obzira koja je Vlada trenutno na valovu, uporno nas muljaju. Printaju opsjenarske razglednice o Hrvatskoj kao turističkoj velesili. Uz poznatu furku o neviđeno razvedenoj obali i plavetnilu mora (svaka jebena administracija uvijek iznova smatra da je baš ona zaslužna za postanak Jadrana kao takvog) najdraže su im grandiozne iluzije o vrhunskim smještajnim kapacitetima. Kao poručenim za najplatežniju svjetsku elitu. Malo morgen, rekli bi stvarni poznavaoci stanja. I najpovršnija analiza naših hotela dovodi do poražavajućih rezultata. Većina ih uopće ne odgovara kategorizaciji. Prastari televizori u sobama i dalje se vode kao neviđeni luksuz a žohari, plijesan, razlupane sanitarije i progoreni tepisi ozbiljno ruše zvjezdice na zaglavlju hotela. Ministar turizma Veljko Ostojić obrecnuo se na tendenciozno pisanje medija, prilično uvrijeđen zašto novinari iskrivljuju stanje stvari. Što sad tu cjepidlače i ruše ugled nadaleko slavnih spa-beach-wellnes-turbo-holiday aduta Lijepe naše. By the way, ministar Ostojić ne vidi razloga zašto se protestira protiv visokih cijena trajektnih linija, jer, to su kratkovidni interesi. Treba gledati vizionarski, kako to lijepo grunfovski gleda ministar turizma u Milanovićevom timu. “Moramo na otocima izgraditi luksuzne hotele s visokim cijenama usluga, pa će onda u ukupnoj stavci 400 kuna za trajekt ispasti malo”, otprilike je obrazložio genijalni plan koji će nam namaknuti milijarde eura. Realno, globalna elita ovdje nema što tražiti. Odnosno ako i nabasa na naše uvale ili Dubrovnik, manje-više se ionako ne miču sa svojih nosača aviona. Laž je, dakle, da imamo resorte za bogove. Ali za robove, bogme imamo.

Sindikat Istre i Kvarnera upozorava da se nitko u Hrvatskoj ne pridržava normativa i standarda koji bi radnike u turizmu trebali štititi od izrabljivanja. Rad od jutra do mraka, bez dnevnih pauza i slobodnih dana, nizanje prekovremenih sati izvan svih zakonskih granica, neplaćanje doprinosa i minimalne plaće – kriju se iza kulisa turističke inudstrije Hrvatske, realno jedine industrije koja uopće još opstaje. “Turizam u Hrvatskoj najveća je nevidljiva tvornica invalida. Također zbog takvog maltretiranja radnika, iscrpljujući ih do iznemoglosti, osobe starije od 50 godina nemaju što tražiti u turizmu jer jednostavno fizički ne mogu odgovoriti zahtjevima poslodavca te se i ne javljaju na sezonske poslove. Bilo bi zanimljivo da se na nivou Hrvatske napravi analiza koliko je sezonskih radnika u dobi od 50, 55 i 60 godina. Rezultat bi bio stravičan i ne bi se puno razlikovao ni kod stalno zaposlenih radnika kada bi se izuzela administracija”, kaže Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera.

Pompeznim kreatorima hrvatske sajamske taštine valjda se ne uklapa priznati istinu – poput zemalja trećeg svijeta i Hrvatska je uzorno skladište ropske radne snage. Svaka jadnica ili jadnik koji su se dokopali konobarenja, hotelskih zaprški, sobarenja, vešeraja i ispiranja bazena, robuju svakom bolje plaćenom bravaru ili domaćici iz najrazvijenijih zemalja Zapada i Sjevera. Od nasukanih izbjeglica na plutajućim brodicama i domaće turističke radničke klase razlika je tanja od žileta.

 

2 komentara

Filed under Društvo

2 responses to “RESORTI ZA ROBOVE

 1. Hrvatski turizam stagnira…
  Nemamo razvojnih strategija…većina hotela su još iz razdoblja Juge,sve kraći boravak turista,kratka sezona,stagnacija u izgradnji smještajnih kapaciteta….
  Po statistikama Svjetske turističke organizacije s obzirom na broj dolazka turista u 2011 godini Hrvatska je 14-a od europskih zemalja.Ove europske zemlje zabiljezile su bolje rezultate od Hrvatske :Francuska(79,500), Španjolska(56,694),Italija(46,119),Turska(29,343),Velika britanija(29,192),Njemačka(28,352),Austrija (23,012),Rusija(22,686),Ukrajina(21,415),Grčka(16,427),Poljska (13,350),Nizozemska (11,300),Mađarska (10,250),Hrvatska(9,927).

  kakva turistička velesila,kad je Mađarska imala više dolazaka turista od nas?

  • Davor Špišić

   postovani, zahvaljujem na vasoj korisnoj dopuni mome tekstu iz koje se mogu procitati porazavajuce statistike po nas turizam

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s