NACIJA NIJE PREČA OD LJUDI

Ovih je dana Facebook pretrpan vrućim dilerskim poslom. Bivši i sadašnji studenti uzbuđeno dijele i komentiraju interview svoga profesora. Ponosni njegovom zaostavštinom. Posve opravdano. Jer, opsežan razgovor s glumcem Borom Stjepanovićem, objavljen u prošlom broju beogradskog tjednika Vreme, mali je biblijski priručnik o tvrdom kruhu glume, života, rata i mira. Vodič ustrajnog trajanja, zgusnuta škola o njezi brojnih ožiljaka i sićušnih zrnaca sreće i uspjeha. Osim toga, ta se mudra, jednostavna tkanica, zabilježena u magazinskom formatu, čita kao precizna kronika prostora što stotinama godina čini iste paklene greške i ponavlja iste vrhunske ljepote – najčešće zvanog Jugoslavija. Za one koji nisu spremili ovaj interview na svojim tvrdim diskovima ili mekim srcima, možda bi ga trebalo umnožiti u milijune kopija i bacati iz aviona. Da nas barem jednom u životu netko bombardira nečim korisnim. I poštenim do srži.

Nemoguće je zamisliti bilo koju dragocjenu filmčinu ovdašnjih prostora (“Ko to tamo peva”, “Sjećaš li se Dolly Bell”, “Ovo malo duše”, “Lepota poroka”, “Ničija zemlja”…) bez Bore Stjepanovića. Glumac, redatelj, profesor na beogradskoj, sarajevskoj, cetinjskoj i osječkoj školi glume, u svojoj krhkoj pojavi nosi onu zavarenu leguru majstora i oca. Ispod njegove radioničarske kecelje, bez nadmenosti sveznajućeg gurua, brojnim generacijama učenika stizali su i još uvijek stižu dugovječni putokazi zanata i žilave umjetnosti. “Dugo se bavim pedagoškim radom i najteže mi je da svakoj novoj generaciji studenata glume objasnim kako je veličina glumačke umjetnosti – mnogo više od premijera, predstava, crvenih tepiha i nagrada – sadržana u sposobnosti da se istražuje, da se uživa u probi, ili na filmu: od akcija do stop“, običnim potezima objašnjava tajne u Vremenu. “Jugoslavija je imala sjajne reditelje, glumce, pozorišta, kinematografiju. Zahvaljujući poslu kojim se bavim, proputovao sam cijeli svijet; gdje god da smo otišli, bili smo svjetska klasa, svuda priznati i uvaženi. A danas? Danas se grozno osjećam zbog načina na koji je Jugoslavija nestala. Kada govorim o toj velikoj zemlji, smijem se da ne bih plakao. Ali, nisam jugonostalgičan. Iz te velike nostalgije, iz tobožnje ljubavi prema Jugoslaviji i borbe za njen opstanak, napravljeni su ogromni zločini. Nostalgični smo, volimo tu zemlju, pa ćemo ubijati one koji je, po našem mišljenju i našim kriterijumima, ne vole? Nemojte, molim vas!” gorko pred čitateljima otvara Stjepanović pogled u naše zajedničke apsurde. Doista, zašto smo, pobogu, dopustili kretenima krvavih ruku da načine od nas budale, rastepu nas iz velike zemlje brojnih prednosti po bijednim feudalnim prčvarnicama?

Veliki mali čovjek Boro podsjeća da brojne gnjide namjerno zaboravljaju davnašnje lekcije literature: “U grčkim tragedijama ćete naći: ‘Kuku, šta smo im uradili!’ Trojancima, Hekubi, roblju… Kuku, kako smo im razrušili grad, kako smo im ubijali sinove, muževe, braću, kako smo im sestre i majke vodili u roblje, pretvarali ih u kurve… E, kada svi ti veliki Srbi, Hrvati, Bošnjaci dođu do tog nivoa da kažu – kuku, šta smo im uradili…”

Kad smo u siječnju razgovarali za Globus, povodom osječke premijere Shakespeareovog “Mletačkog trgovca” i Borine maestralne vizije Shylocka, rekao mi je nešto što bi trebalo nositi oko vrata kao amajliju. “Zemlja nije preča od ljudi. Budalaštine po kojima su države ili nacije važnije od pojedinca, to traje neko vrijeme i onda stradavaju ljudi. Oni koji su intenzivno sudjelovali u tome pokušavaju to opravdati, legalizirati izvjesno vrijeme, ali se to gubi, gubi… pa onda opet proradi. Kao neki čir. To je nešto kao virus što živi među nama. Nikada nisam tome pripadao, ni jednoj vjeri, ni jednoj naciji. Namjerno.”

 

 

Komentiraj

Filed under Kultura

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s