MACINA POBUNA

Od Macine pobune (najbezazlenije ću prevesti rasno ime ruskih punkerica, koje tako moćno vrije u milijunima svojih poruka) šire se goleme lekcije za sve nas. I preko nas, sve do, navodno, prosvijećenog Zapada. Kao što je poznato, Maria Aljohina, Nadežda Tolokonikova i Ekaterina Samucevič, 21. veljače upale su u moskovsku sabornu crkvu Krista Spasitelja i ispred monumentalnog zlatnog ikonostasa izvele legendarni performans. Gerilska trojka kodnog imena Pussy Riot otprašila je svoj žestoki vrisak: “Sveta mati, Blažena Djevice, izbavi nas od Putina!”, najdoslovnije upozoravajući na gvozdeni brak između moćnika Ruske pravoslavne crkve i Vladimira Putina. Tada se valjalo predizborno vrijeme, za nabrijane političke igre bila bi dovoljna i manja kap da prelije čašu. Cure su uhapšene pod otrcanom a efikasnom optužbom svih bjelosvjetskih režima: da vrijeđaju religiozne osjećaje vjernika. Naravno, niti jednim slovom performerice nisu dirnule u istinsko vjersko nagnuće bilo koga, nego su protestirale protiv bahatog miješanja Crkve u svjetovnoj borbi za vlast. Odmah su ih spakirali u ćuzu, a 17. kolovoza dočekale su i presudu – odrapilo im po dvije godine zatvora.

Uz valove podrške i oštrih zahtjeva pojedinaca i međunarodnih asocijacija da se Pussy Riot pusti na slobodu, pojavili su se već i neki komentari koji cijelu vrelu akciju tumače kao dobro tempiran, prozapadnjački dirigiran marketing?! Moram priznati da mi se gade takvi komentari. Dajte se na jedan dan tako reklamirajte i paradirajte pod pendrecima ruskih specijalaca. Ili mogu samo zamislit šta će da im rade službujuće komesarske merzerice u zatvoru. Maria Aljohina, Nadežda Tolokonikova i Ekaterina Samucevič naprosto imaju muda, ako smijem upotrijebiti taj nepouzdani termin za njihovu drčnost u borbi za slobodu. Uzgred, s koliko su osviještenosti ove kontrašice izvele svoj prepad na institucije vlasti pokazuje i njihovo pozivanje na gene tradicije. Pravi mali literarno-filozofski traktat (plovi već portalima i društvenim mrežama, možete ga čitati) izrekla je je u svojoj završnoj riječi Tolokonikova, podsjećajući da njihovim venama teče krv Gogolja, Dostojevskog, Vvedenskog, Harmsa… Između ostalog, ona briljantno kondenzira vječnu cijenu ljudskosti: “Cijena učešća u stvaranju istorije ljudima je uvijek bila zapanjujuće visoka. Ali upravo je u tom učešću sama draž ljudske egzistencije. Biti siromašan ali obogatiti mnoge, nemati ništa ali posjedovati sve.”
Je li moguća slična radikalna akcija u Hrvatskoj? S dijeljenjem beskompromisnih packi talibanskom vrhu Katoličke crkve kojemu su odavno otkazale kočnice duhovnog pastirstva. A pred očima im bljesnuo grimiz vlastohleplja, bogaćenja i ideologijskog iživljavanja. Bojim se da ćemo na slične drastične akcije morati pričekati. Zato su jako vrijedni usamljeni i stidljivi potezi poput onoga ženske skupine Le Zbor. Koje su govorile o stanju u Rusiji ali i o smeću na našim pragovima. Mnogobrojnim akcijama podrške Pussy Riot diljem svijeta Le Zbor se pridružio akcijama pred veleposlanstvom Ruske Federacije u Zagrebu kao i u zagrebačkoj katedrali. “Smatramo da treba podržati borbu ruskih aktivistkinja jer smo i mi u Hrvatskoj suočene sa sustavnim uplitanjem crkve u politiku, i obrnuto. Političari često koriste osjećaje vjernika ne bi li se promovirali u kampanjama, a Crkva se također prerevno bavi sekularnim temama poput uređivanja zakona o istospolnom partnerstvu, medicinski potpomognutoj oplodnji ili seksualnom odgoju, a nisu joj strane ni preporuke s propovjedaonice za koga glasati ili ne na parlamentarnim izborima. Tako je i blagdan Velike Gospe obilježilo mnoštvo diskriminatornih poruka s oltara. Smatramo da je nedopustivo da vjerske dogme utječu na zakonodavstvo i funkcioniranje sekularne države. Očekujemo oslobođenje djevojaka iz Pussy Riot i da će Rusija prepoznati zamku sintagme ‘vjerski osjećaji’ te da se ona u budućnosti neće moći korisiti kao alibi za kršenje ljudskih prava”, kažu Zboristice.

Oglasi

Komentiraj

Filed under Politika

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s