MACINA POBUNA

Od Macine pobune (najbezazlenije ću prevesti rasno ime ruskih punkerica, koje tako moćno vrije u milijunima svojih poruka) šire se goleme lekcije za sve nas. I preko nas, sve do, navodno, prosvijećenog Zapada. Kao što je poznato, Maria Aljohina, Nadežda Tolokonikova i Ekaterina Samucevič, 21. veljače upale su u moskovsku sabornu crkvu Krista Spasitelja i ispred monumentalnog zlatnog ikonostasa izvele legendarni performans. Gerilska trojka kodnog imena Pussy Riot otprašila je svoj žestoki vrisak: “Sveta mati, Blažena Djevice, izbavi nas od Putina!”, najdoslovnije upozoravajući na gvozdeni brak između moćnika Ruske pravoslavne crkve i Vladimira Putina. Tada se valjalo predizborno vrijeme, za nabrijane političke igre bila bi dovoljna i manja kap da prelije čašu. Cure su uhapšene pod otrcanom a efikasnom optužbom svih bjelosvjetskih režima: da vrijeđaju religiozne osjećaje vjernika. Naravno, niti jednim slovom performerice nisu dirnule u istinsko vjersko nagnuće bilo koga, nego su protestirale protiv bahatog miješanja Crkve u svjetovnoj borbi za vlast. Odmah su ih spakirali u ćuzu, a 17. kolovoza dočekale su i presudu – odrapilo im po dvije godine zatvora.

Uz valove podrške i oštrih zahtjeva pojedinaca i međunarodnih asocijacija da se Pussy Riot pusti na slobodu, pojavili su se već i neki komentari koji cijelu vrelu akciju tumače kao dobro tempiran, prozapadnjački dirigiran marketing?! Moram priznati da mi se gade takvi komentari. Dajte se na jedan dan tako reklamirajte i paradirajte pod pendrecima ruskih specijalaca. Ili mogu samo zamislit šta će da im rade službujuće komesarske merzerice u zatvoru. Maria Aljohina, Nadežda Tolokonikova i Ekaterina Samucevič naprosto imaju muda, ako smijem upotrijebiti taj nepouzdani termin za njihovu drčnost u borbi za slobodu. Uzgred, s koliko su osviještenosti ove kontrašice izvele svoj prepad na institucije vlasti pokazuje i njihovo pozivanje na gene tradicije. Pravi mali literarno-filozofski traktat (plovi već portalima i društvenim mrežama, možete ga čitati) izrekla je je u svojoj završnoj riječi Tolokonikova, podsjećajući da njihovim venama teče krv Gogolja, Dostojevskog, Vvedenskog, Harmsa… Između ostalog, ona briljantno kondenzira vječnu cijenu ljudskosti: “Cijena učešća u stvaranju istorije ljudima je uvijek bila zapanjujuće visoka. Ali upravo je u tom učešću sama draž ljudske egzistencije. Biti siromašan ali obogatiti mnoge, nemati ništa ali posjedovati sve.”
Je li moguća slična radikalna akcija u Hrvatskoj? S dijeljenjem beskompromisnih packi talibanskom vrhu Katoličke crkve kojemu su odavno otkazale kočnice duhovnog pastirstva. A pred očima im bljesnuo grimiz vlastohleplja, bogaćenja i ideologijskog iživljavanja. Bojim se da ćemo na slične drastične akcije morati pričekati. Zato su jako vrijedni usamljeni i stidljivi potezi poput onoga ženske skupine Le Zbor. Koje su govorile o stanju u Rusiji ali i o smeću na našim pragovima. Mnogobrojnim akcijama podrške Pussy Riot diljem svijeta Le Zbor se pridružio akcijama pred veleposlanstvom Ruske Federacije u Zagrebu kao i u zagrebačkoj katedrali. “Smatramo da treba podržati borbu ruskih aktivistkinja jer smo i mi u Hrvatskoj suočene sa sustavnim uplitanjem crkve u politiku, i obrnuto. Političari često koriste osjećaje vjernika ne bi li se promovirali u kampanjama, a Crkva se također prerevno bavi sekularnim temama poput uređivanja zakona o istospolnom partnerstvu, medicinski potpomognutoj oplodnji ili seksualnom odgoju, a nisu joj strane ni preporuke s propovjedaonice za koga glasati ili ne na parlamentarnim izborima. Tako je i blagdan Velike Gospe obilježilo mnoštvo diskriminatornih poruka s oltara. Smatramo da je nedopustivo da vjerske dogme utječu na zakonodavstvo i funkcioniranje sekularne države. Očekujemo oslobođenje djevojaka iz Pussy Riot i da će Rusija prepoznati zamku sintagme ‘vjerski osjećaji’ te da se ona u budućnosti neće moći korisiti kao alibi za kršenje ljudskih prava”, kažu Zboristice.

Oglasi

Napišite komentar

Filed under Politika

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s