PLODOVI GNJEVA

Ne bih sad nagađao koliko je članova recentne Vlade pročitalo remek-roman Johna Steinbecka “Plodovi gnjeva” ili pogledalo istoimeni remek-film Johna Forda. Oni koji jesu, biće da su zaboravili svaki redak, svaki kadar. Inače bi znali koliko se naturalističke muke krije u poharanoj zemlji, koliko je tanka opna između dotučenog farmera i lumpenproletera. Znali bi da Velika depresija nije stanje svijesti (kako laprda potpredsjednik Vlade i ekonomski strateg Branko Grčić) nego gruba realnost. I da se vuče opakija od zvečarke, spaljenim prerijama Llana Estacada alias Hrvatske. Od isušenih polja istoka do karbonizirane Istre na zapadu, iz slamova oko sjevernih deponija prema drači juga i lažnih turističkih resorta. Cijela zemlja doslovce vrišti na rubu kolapsa, a aktualna administracija tvrdi da smo debili kad ne vidimo da nam cvate hiljadu cvjetova, jer, da je pola Europe u klincu (čitajte Grčića u Globusu, ako meni ne vjerujete) a nama da je još super. Bez olova. Ono, ne puca se po narodu.

Usprkos kaotičnoj situaciji, stvari stoje kao u lošim skečevima. Prvi potpredsjednik Vlade vratio se osunčan s odmora i spreman za nove fantazmagorije. “Prvi pomak bit će 2013. godine, a nakon toga sam sasvim siguran da mi imamo rast BDP-a. Porast BDP-a znači i bolji život, veće zapošljavanje i bolji društveni standard”, prodaje maglu i pušta magijske golubove Radimir Čačić, najavljujući neviđene investicijske cikluse. Za to vrijeme, premijer Zoran Milanović obišao je pustinje u Slavoniji. Razgovarajući s gnjevnim seljacima, uopće nije ni pokušao sakriti jalovost svoga tima: “Bog je htio drugačije, velike su vrućine i sada će sve biti skuplje.” Ova bogobojazna rečenica dobre je namjere ove Vlade odavno popločala putem u pakao. Milanovićeva družina, ubijte me ako nije tako, odaje dojam da jedva čeka pa da kidne s položaja. Da zaboravi sve nedaće koje nije znala ili nije htjela riješiti. Niz je ljudi na ovom tlu koji se ne žele miriti s tim ciničnim relativizmom sadašnje uprave. “Tragično je kako opet protječe dragocjeno vrijeme za preobrazbu ove zapuštene zemlje, kako se izgubila socijalna pravda. Curi vrijeme za nužno ulaganje u školstvo, za ukidanje stotina besmislenih općina i desetak županija, za konačno procesuiranje zločina, za povrat opljačkanog dok pljačkaši ljetuju na slobodi i cere nam se u lice, za definitivno odvajanje crkve od države, za oplemenjivanje javne komunikacije. Milanovićevi glasači očekivali su radikalno napuštanje primitivnog hadezovskog urlanja. Uljuđeniji diskurs Milanovićeve vlade je presitno olakšanje prema nepodnošljivom sanader-kosorskom patrijarhalnom modelu, ili barbalukinskom vođenju saborskih sjednica, ali sve je to premalo”, govori mi Ivica Buljan, redatelj koji je na Splitskom ljetu postavio “Adio kauboju”, gorak izrešetani bluz Olje Savičević Ivančević.

Da živimo u klasičnom western obrascu u kojem je mrva pravde odavno izgažena mamuzama u prašini, bit će još jasnije na slijedećim lokalnim izborima 2013. Bit će jasno da i ovoj pseudolijevoj Vladi itekako odgovara stanje na divljem terenu. Tamo gdje zakon linča, kazališnih intendantura, cijene vode, parkirališnih koncesija, ksenofobije i brutalnih likvidacija po koralima/garažama, propisuju i potpisuju isključivo lokalni šerifi.

Da je ova država slučajna država, rekao je prije neki dan Milanović na usijanim pustopoljinama. Ta mu valja, moram priznati. I bolje zvuči, zar ne? Majka-Država nije nastala na zločinu i pljački, kako se to obično misli, nego na čistom slučaju. Uuuppps, puko kurton!

 

Oglasi

Komentiraj

Filed under Politika

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s