SAT BUDUĆNOSTI

Ono što su bezumni starci krvavo porušili, samo čista djeca mogu ponovo izgraditi. S plemenitom vjerom da se mračne greške više nikada ne smiju dogoditi. Nakon bezumlja iz devedesetih, nakon mrzilačkog kaosa iz kojega su kao jedini pobjednici izašli novi rentijeri isparceliziranih državica na prostoru ex-Jugoslavije, pred nove klince, rođene nakon formalnih ratova, postavljaju se novi izazovi. Jedan je put užasno retrogradan. Djeca ga najčešće započinju u porodici, slušajući za doručak, ručak i večeru o komšijinim lošim krvnim zrncima. Ili ga prolaze napajajući se iz namjerno iskrivljene medijsko-političke slike, dobijajući informacije o jednostranoj krivnji jednih i anđeoskoj nedužnosti drugih naroda. Takva kaldrma puna je jama i usprkos high tech alatima vodi neprovratno u prošlost. Srećom, postoje i drugi primjeri, kada klinci ponekad i pametniji od vlastitih zatucanih sredina, odraslima drže lekciju iz poštenja, morala i ljudskosti. Sjajan gest neimarske budućnosti dogodio se ovih dana u Vukovaru. U gradu simbolu slijepe destrukcije, gradu u kojem i danas u školama vlada segregacija hrvatske i srpske djece, proteklog su vikenda zajedno i udarnički radili mladi iz Hrvatske i Srbije. Njihove konkretne žuljevite priloge obnovi Europskog doma (zdanja uništenog u ratu ’91.) organizirali su Inicijative mladih za ljudska prava iz Hrvatske i Srbije.
“Naša poruka je da mlade generacije žele da rade na obnovi i izgradnji odnosa, koji su zasnovani na razumevanju nedavne prošlosti i dijalogu o tome. Ali, ne samo da otvoreno pričamo o onom što se desilo, već i da imamo ovakvu konkretnu akciju kao odgovor na trenutno stanje u Vukovaru, Hrvatskoj i Srbiji”, rekla je Anita Mitić, aktivistica Inicijative iz Beograda. Krampajući po ruševinama koje su skrivile podivljale političke elite, ova djeca jednostavno žele budućnost građenja zadržati u svojim rukama. “Mislim da granice tu ne bi trebalo da predstavljaju neku preveliku, nego samo administrativnu prepreku, u smislu prelaženja granice. A prave granice postoje samo u ljudima. Ako ih mladi jednom zauvijek ukinu, više neće postojati”, razmišlja o još uvijek bezumnim mentalnim granicamaSven Milekić iz Inicijative mladih Hrvatske.
Prkoseći gruboj realnosti u kojoj se vukovarske škole i dalje dijele na nacionalno čiste razrede, naši su junačni graditelji pravih europskih domova, na centralnom gradskom trgu održali javni školski sat. Sjeli su zajedno u klupe i, uz povjesničare, diskutirali o temi “Multiperspektivnosti povijesti/istorije”, otvoreno i zaneseno govoreći o svemu što tišti njihove mlade živote.

“Sjedili smo zajedno. Zajedno smo komunicirali, pričali, slušali povijest ili istoriju, kako god tko naziva i nije bilo nikakvih problema”, priča Vukovarka Biljana Gaće i postavlja zdravo pitanje: “Zašto to ne bi mogli preslikati u školske učionice?”

Ne sat povijesti, bio je to po svemu sat budućnosti. I na njemu ne bi smjelo biti ponavljača.

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s