RAZRED RANJENE DJECE

I opet je osvanuo prvi dan školske godine. Nastavnici prevrću zadnju šalicu kave prije prvog zvona, gužvaju se roditelji bunovni i stresni, klinci uzbuđeni i pretovareni, a mediji postavljaju glupa pitanja ministru obrazovanja. Stilisti uvjeravaju što je ultimativno za tinejdžera, nutricionisti slažu zdrave sendviče, vodi se rat između bilježnica s Batmanom i Hello Kitty, pljušte preporuke o najboljim prvim mobitelima za đaka prvaka, sindikati prosvjetaraca natežu se s Vladom zbog sniženih plaća… U toj buci teško da se čuo tupi udarac koji se spustio na jedan opustošeni razred. Malu ubogu zajednicu u kojoj tog svečarskog prvog dana sezone nije bilo smijeha, znatiželje, ni razmjene ljetnih uspomena. U ispražnjenom razredu možda se tek čula pokoja zunzara a u školskom dvorištu, umjesto djece okupili su se njihovi roditelji. Gnjevni roditelji. A tamo gdje gnjev caruje, umu i osjećajima loše se piše.

Elem, učenici 4. razreda Osnovne škole Ante Kovačića u zagrebačkom naselju Špansko, bojkotirali su prvi dan nastave a njihovi bijesni očevi i majke najavili su nadležnima da će tako i ostati sve dok se ne riješi problem bullyinga. Prema njihovim tvrdnjama, jedan dječak iz tog razreda već dvije godine fizički i verbalno zlostavlja ostalu djecu. “Više ih ne pitamo kako je bilo u školi, nego je li bilo batina”, potužila se ogorčena majka jedne od malih žrtava. O svom problemu obavijestili su matičnu školu, nadležni Centar za socijalnu skrb, Ministarstvo obrazovanja i Agenciju za odgoj i obrazovanje. Ono što je odmah dolilo smrdljivo ulje na vatru jeste odnos medija koji su bez zadrške izbacili naslove tipa: “Maloljetni nasilnik terorizira čitav razred!” Ne potrudivši se da ispitaju pozadinu i uzroke slučaja. Je li doista moguće da jedno dijete maltretira sve ostale, ili je njegova agresija rezultat izazvanog straha. Da li je većina u tom razredu zapravo pokazivala netrpeljivost prema došljaku (“ozloglašeni” je dječak u razred došao prije dvije godine), a on se brani, posve iskrivljenim paničnim metodama? Njegovi roditelji, pak, tvrde da je upravo on potlačen. “Naše dijete zapravo je žrtva izlagana diskriminaciji, pri čemu su i škola i druge institucije suodgovorne za postojeće stanje. Važan detalj koji oslikava stvaran uzrok problema ogleda se u činjenici da je nama cijelu proteklu školsku godinu, od strane učiteljice, bio zapriječen dolazak na roditeljske sastanke. Supruga je, u visokom stupnju trudnoće, bila izložena verbalnom i umalo fizičkom maltretiranju od grupe roditelja, te same učiteljice, koja se tome nije suprotstavljala, već je to svojim ponašanjem čak i omogućila. Postojanje takvog stanja utvrdio je i inspektor, koji je, po podnošenju naše prijave Dječjoj pravobraniteljici, izvršio nadzor”, kaže dječakov otac, a majka svjedoči da je “sve to maslo učiteljice koja je inicirala histeriju u razredu. Svi tvrde da je on zlostavljao, a on je od silnog mobbinga koji proživljava, počeo mucati.”

Nadležne službe moraju pod hitno reagirati i ispitati stvarnu pozadinu očigledno dugog incidentnog stanja u tom razredu. Jer, pregorak okus ostavlja spoznaja da među klupama desetogodišnjaka caruju netrpeljivost, mržnja, fizički obračuni. I da su, to je jedino jasno, žrtve svi: djeca i roditelji. S obje zaraćene strane.

 

Oglasi

1 komentar

Filed under Društvo

One response to “RAZRED RANJENE DJECE

  1. “…jedino je jasno da su žrtve svi: djeca i roditelji.” A učiteljica? Je mobberica!
    Stvarno, znate li kako se s ovim završilo? Ili je stvar još u postupku.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s