ČAROLIJE USPOMENA

Kao što zna svako dijete, Merlin je bio svemogući dobri čarobnjak na dvoru kralja Arthura. Loše karme netragom su nestajale u žaru njegove kreacije. Pulske Merlinke & Merlini u sličnim su misijama dobra. Pod njihovim magičnim prstima stvaraju se vrijedne uspomene. Sjajne od osmijeha kojima ih proizvode, jednako dragocjene za namjernike iz svijeta kao i za nas domaće. Udruga za promicanje kreativnosti Merlin iz Pule pripada onim malobrojnim energetskim zajednicama koje imaju strpljenja i vizije za oplemanjivanje vlastite životne sredine. I tek kao takve dostojne za nuđenje putnicima željnim turističke hrane. Navodni mediteranski gigant po broju noćenja (kako naši političari i magnati hrvatskog turizma vole isfrizirati kaos ove privredne grane), Hrvatska je najčešće usidrena oko atavističkog turističkog koncepta: podvali, oguli što brže i bjež! Zabava po rivama i dalje se svodi na  slastičarsko žongliranje kuglama sladoleda i lažne ribarske fešte uz bajato maslinovo ulje, miks Thompsona, alpskog jodlanja i turbo-folka. Suvenirska ponuda, pak, bazirana je na ideji vašarskog trančenja umnoženih Ronaldovih i Modrićevih dresova, plastičnih trozubaca i sablji dimiskija (proizvedenih u nekoj od ropskih radionica na Tajlandu), drvenih pterodaktila, gumenih čutura s vezom i plastičnih upaljača s ugraviranim banom Jelačićem.

Udruga Merlin suprotan je, predivan dokaz s koliko se pomno utkane ljubavi za autohtono naslijeđe može doseći dvostruki cilj: ponuditi stranim gostima smislen otisak prohujalog vremena i mirisa i okusa današnjeg podneblja, te vlastitoj sredini omogućiti malu riznicu uspomena. Projektom “Rimski osmijesi” Merlinovci već sedmu sezonu bogate turističku ponudu originalnim, ručno izrađenim, ekološkim i vrlo raznolikim suvenirima, brižno izlivenim replikama antičke ostavštine. Od Arene, Malog rimskog kazališta i Zlatnih vrata do maski, nakita i upotrebnih predmeta predaka. Osobito je značajno što su kroz ovaj i slične radioničarske projekte Merlina umrežene i druge udruge i pojedinci: djeca iz Dječjeg centra Jutarnji cvijet iz Vodnjana, nezaposlene žene, invalidne osobe, studenti, profesionalni dizajneri koji volonterski pomažu idejama… Osim uključivanja marginaliziranih skupina društva, bitno je i ostvarivanje stanovitih prihoda (15 %) od prodaje izrađenih proizvoda. Njima se, uz donacije, financira poslovanje ali i stječe samosvijest socijalnog poduzetništva i održivosti neprofitnih udruga.

Na koji način se sklad stvaranja njeguje od malih nogu vidljivo je u promotivnom spotu na stranici Udruge Merlin. Zaspoleni prstići klinaca iz Jutarnjeg cvijeta vrijedno pletu po plastelinu i tijestu, istresaju čudesna stvorenja iz kalupića. Izrađuju prauzorke onoga što će odrasli ponuditi u slavu zdravih jutara, bez kičeraja, s onom ispečenom srećom čiji kalup jednostavno nema cijene.

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s