RUSKI RULET

“Ne bojim se smrti, ali bojim se da neću imati vremena ispraviti sve ono što sam uneredio. Nadam se da ću živjeti dovoljno dugo da se stignem iskupiti svojoj obitelji”, trpko svodi račune Jure Grlić (50), u priči novinarke Željke Godeč u najnovijem broju Globusa. Mučan mali ep o uneređenju života, o grijesima i iskupljenju, o zločinu i kazni, dnu i nadi, kao da dolazi sa stranica Dostojevskog. Djeluje kao grubi raster pojedinca i društva. Gola, poučna, tvrda epizoda koja je počela kao obijest, nastavila se kao pokora i slabost, a završila kao žilava čovjekova vjera u novu šansu. Priču bi trebalo umnožiti u milijune kopija i deponirati u najsigurnije trezore naše krhke budućnosti. Jer, pokazuje koliko se paklenih iskušenja često krije unutar naizgled sretnih zidova. I koliko je važna snaga ljubavi i porodične vjere da bi se čovjek odbacio od dna, pobijedio svoje poraze i zajahao život sa svjetlije strane.

Jure Grlić (o kojemu se u produkciji Kadra 22 upravo snima i dokumentarni film) nesumnjivo je hrabar čovjek. Okusio je i smrad rata kao dobrovoljac na Baniji, a tamo se našao ne iz kvazirodoljubne histerije, mržnje ili pljačke nego iz elementarne potrebe da brani svoju kuću: “U rat sam otišao samo zato što je crta bila blizu i mislio sam – ako ne odem, nisam ništa učinio za svoju obitelj.” Još više je hrabrosti Jure pronašao u sebi obračunavajući se sa samim sobom, s vlastitim demonima. A bilo ih je, demona, za sto života a ne za jedan. Nakon što je 1992. skinuo uniformu, prvo je vodio ugostiteljske objekte za druge vlasnike, sjajno je zarađivao ali sve više se lijepi za novu zabavu u svom životu – kocku. Zabava u tami casina prebrzo postaje ovisnost i tjera Juru da mahnito bježi iz krila svoje ljubavi, iz zagrljaja supruge Božene i djece Ane i Franeta. U međuvremenu, pokreće i vlastiti biznis, zalogajnicu s pitama i burecima, ali kockarnica Jocker u Velikoj Gorici postaje Jurin svakodnevni ruski rulet. “Nema tu nikakvih osjećaja kad gubiš. Zadnjih 7-8 godina sam dolazio ne da dobijem novac, nego da zadovoljim adrenalinske, ovisničke potrebe”, opisuje ropstvo u jednom od najopakijih narkotika današnjice. Za petnaestak godina kockanja proćerdao je oko 800.000 eura. Gubitke koje je posijao u srcima svojih najdražih ne može ni izračunati. Izgubio je sve, najviše samopoštovanje. A onda mu je u prosincu 2008. puko film: “Moj mozak nije mozak kriminalca. Ali kad sam svaki božji dan ostavljao tamo novac, rodila se želja za osvetom. I jebi ga! Fantomka na glavu i ajmo!” Opljačkao je kockarnicu u kojoj se trošio njegov život. Dvaput. Drugi put su ga otkrili. Pao je dublje od dna. Dobio je četiri godine zatvora, potom mu je kazna smanjena na tri a zbog dobrog vladanja dug je društvu odsjedio u dvije godine i četiri mjeseca. Žena mu nikad nije uskratila ljubav i armiranu želju za pobjedom. Morao je proći i fazu krpanja rana razočarenja koje je nanio sinu u osjetljivom odrastanju. Danas je Jure slobodan, sretan i sjetan, nakon dugog putovanja kroz noć. Na vlastitom iskustvu pokazuje kako društveni sistem zakazuje u pomoći izgubljenima. Iako mu je uz zatvorsku kaznu propisana obavezna mjera liječenja od ovisnosti, da sam nije u zatvoru zatražio pomoć psihijatra, ostao bi prepušten đavlu koji ga je izjedao. “Sustav je inertan i represivan, ništa ne radi na rehabilitaciji, ne samo ovisnika o kocki nego ni s narkomanima. Njih kljukaju metadonima i čekaju da ih se riješe!” ogorčen je Grlić.

Osim što je ponovo pronašao spokoj, vratio se poslu s burecima, Jure nije zaboravio na dijeljenje vlastitoga bolnog recepta za borbu. Upravo priprema osnivanje Udruge za ovisnike o kocki. “Za takvu udrugu ima barem tristo tisuća razloga. Toliko je i kockara u Hrvatskoj”, kaže Jure, čovjek koji je odigrao ruski rulet. I pobijedio.

Oglasi

2 komentara

Filed under Društvo

2 responses to “RUSKI RULET

  1. Uživio sam se u ovaj tekst i u jednom trenu poželio napisati, pa eto, a zašto i ne bih: Želim mu snage za ustrajnost u tome što radi. 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s