MEDIJI NA INFUZIJI

Da usred opskurne medijske krčme u Hrvatskoj netko još želi raditi radionice o abecedi novinarstva, to je prvorazredna vijest. A da se akcent daje na rezervat kulture, to je čisti SF! Bivši premijeri-lopine u gardu Kumova; trećerazredne starlete s novim džemperićima za smartphonove; satovi, namještaj i masaže ustavnih sudaca; broševi i kič sličice s Obamom; lažni interviewi i stvarni milijarderi; razvodi i legalna silovanja u fudbalskim svlačionicama; raskošni editorijali o vilama ratnih zločinaca… Sve to i još gomiletina najprizemnijeg smeća vladaju golemom većinom naslovnica, minutaža i touch ekrana domaćeg medijskog prostora. Najperverznije shvaćanje medija kao isključivog nosača profitne robe i histeričnih oglašivača survalo je ovu profesiju u živo blato. U najbestidniji spa-wellness okrutne potrošačke zabave. U predvorje nečega (što je samo naizgled daleka budućnost) sličnog “Igrama gladi”, u kojima se djeca lumpenproletera doslovce krvavo bore za život, uveseljavajući publiku, producente i sponzore.

Elem, u takvoj poživinčenoj medijskoj sferi, očekivano je proizvodnja kulturnih dobara getoizirana. Svedena na stupac-dva nekadašnjih rubrika kulture ili folirantski udrobljena na kraj posljednjeg Dnevnika. Izvještaji s kazališnih premijera umobolno se najavljuju naslovima o novoj ljubavi jednoga od glumaca ili “celebovima” iz Sabora koji su dremali u prvom redu. Nepismenost, neobrazovanost, često i jalova mržnja nad stvaraocima – postaju svakodnevna prtljaga u novinarskim redakcijama.

Zato je fenomenalno da postoji volja za revitalizacijom jedne u osnovi moralne profesije. Da se “staromodnom”, nepopularnom metodom strpljive njege i pažljivog formiranja odgovornosti, iskuje dobar zanat medijskog posrednika. Toga osjetljivog posla zajednički su se prihvatile udruge KURZIV (Platforma za pitanja kulture, medija i društva) i FADE IN (Fantastično dobra institucija), pokrenuvši edukacijski program “Svijet umjetnosti – MediaLab”. Platforma školice Svijet umjetnosti kroz različita predavanja (suvremena umjetnost, umjetnost u javnom prostoru, kritička umjetnost, umjetnost novih medija, eksperimentalni film i animacija…) usmjerava pažnju na suvremenu vizualnu umjetnost. MediaLab u radioničkom formatu posvećuje se pisanim i audio-vizualnim formama novinarskog izražavanja. Polaznici će teoretski upoznati novinarske žanrove te udarnički zabrijati na praktičan rad: pisanje članaka uz mentorsku podršku i objavljivanje na portalu Kulturpunkt.hr, snimanje i izrada audio-video priloga te objavljivanje na vimeo kanalu Fade In-a. Programi i radionice su besplatni a pozvani su svi zainteresirani u dobi od 20 do 30 godina koji imaju strasti, rudarske izdržljivosti i vjere da se ova profesija još može uzdići iz mrtvih. Poželimo im da u toj plemenitoj misiji nikada ne dožive fade out efekt svojih snova.

 

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo, Kultura

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s