MEDIJI NA INFUZIJI

Da usred opskurne medijske krčme u Hrvatskoj netko još želi raditi radionice o abecedi novinarstva, to je prvorazredna vijest. A da se akcent daje na rezervat kulture, to je čisti SF! Bivši premijeri-lopine u gardu Kumova; trećerazredne starlete s novim džemperićima za smartphonove; satovi, namještaj i masaže ustavnih sudaca; broševi i kič sličice s Obamom; lažni interviewi i stvarni milijarderi; razvodi i legalna silovanja u fudbalskim svlačionicama; raskošni editorijali o vilama ratnih zločinaca… Sve to i još gomiletina najprizemnijeg smeća vladaju golemom većinom naslovnica, minutaža i touch ekrana domaćeg medijskog prostora. Najperverznije shvaćanje medija kao isključivog nosača profitne robe i histeričnih oglašivača survalo je ovu profesiju u živo blato. U najbestidniji spa-wellness okrutne potrošačke zabave. U predvorje nečega (što je samo naizgled daleka budućnost) sličnog “Igrama gladi”, u kojima se djeca lumpenproletera doslovce krvavo bore za život, uveseljavajući publiku, producente i sponzore.

Elem, u takvoj poživinčenoj medijskoj sferi, očekivano je proizvodnja kulturnih dobara getoizirana. Svedena na stupac-dva nekadašnjih rubrika kulture ili folirantski udrobljena na kraj posljednjeg Dnevnika. Izvještaji s kazališnih premijera umobolno se najavljuju naslovima o novoj ljubavi jednoga od glumaca ili “celebovima” iz Sabora koji su dremali u prvom redu. Nepismenost, neobrazovanost, često i jalova mržnja nad stvaraocima – postaju svakodnevna prtljaga u novinarskim redakcijama.

Zato je fenomenalno da postoji volja za revitalizacijom jedne u osnovi moralne profesije. Da se “staromodnom”, nepopularnom metodom strpljive njege i pažljivog formiranja odgovornosti, iskuje dobar zanat medijskog posrednika. Toga osjetljivog posla zajednički su se prihvatile udruge KURZIV (Platforma za pitanja kulture, medija i društva) i FADE IN (Fantastično dobra institucija), pokrenuvši edukacijski program “Svijet umjetnosti – MediaLab”. Platforma školice Svijet umjetnosti kroz različita predavanja (suvremena umjetnost, umjetnost u javnom prostoru, kritička umjetnost, umjetnost novih medija, eksperimentalni film i animacija…) usmjerava pažnju na suvremenu vizualnu umjetnost. MediaLab u radioničkom formatu posvećuje se pisanim i audio-vizualnim formama novinarskog izražavanja. Polaznici će teoretski upoznati novinarske žanrove te udarnički zabrijati na praktičan rad: pisanje članaka uz mentorsku podršku i objavljivanje na portalu Kulturpunkt.hr, snimanje i izrada audio-video priloga te objavljivanje na vimeo kanalu Fade In-a. Programi i radionice su besplatni a pozvani su svi zainteresirani u dobi od 20 do 30 godina koji imaju strasti, rudarske izdržljivosti i vjere da se ova profesija još može uzdići iz mrtvih. Poželimo im da u toj plemenitoj misiji nikada ne dožive fade out efekt svojih snova.

 

Oglasi

Napišite komentar

Filed under Društvo, Kultura

Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s