GAZI, GAZI PEDEREEEE!

Nasilnici su uvijek nasilnici, bez obzira na pogonsko gorivo. Ali valjda su mi najogavniji tabadžije “izazvani” ljubavlju. Oni bijedni zločinci iz kojih mržnja gejzirski pokulja jer se pred njihovim očima netko drznuo voljeti!

Zamišljam dvoje isfrustriranih, mrzilačkih stvorenja kako se neko veče drndaju u zagrebačkom autobusu. Ponoć je prošla, tko zna na što su dotad utrošili isječak svog mizernog života. Jesu li pred nekom drugom silom morali pokunjiti glave, jesu li dokrajčili koje pivo iz dućana, smotali trećerazrednu travu i ne znaju kud bi sa sobom. On i Ona drmusaju se u tom prokletom sporom busu, mrze sebe i cijeli svijet kao bonus, samo im treba netko da im naleti pod šake. I tada, kao naručeni, u zamućeni vidokrug upadnu im dvojica mladića kako nježno izmjenjuju poljupce. Zaljubljeni, sretni i nesvjesni da se švercaju u autobusu za rugobnu stvarnost. Jedan još i govori španjolski, stranac dakle provokatorski. Mmmmm, kakva poslastica za iživljavanje! Da im treba jebat majku pedersku, prva se (kažu očevici) nabrijala Ona –visoka djevojka, tamne kose prošarane svijetlijim pramenovima- i počela ložiti svog druga u mržnji. A On –mladić svjetlije puti, jako kratke kose, oko 175 visine, u ranim dvadesetima-, ne budi lijen, jer mržnja nikad nije lijena, prvo izbljuva bujicu uvreda: “Pederčine, gubite se odavde! Koji kurac radite ovdje?!” Pa, sve bodren curinim vriskovima, skoči s verbalnog na konkretno divljanje. Šakama i nogama mlatio je po nesretnim dečkima, puštajući im krv, neometan ni od koga u tom mračnom autobusu, zaustavljenom na stanici ispred Tehničkog muzeja u Zagrebu. Brutalno cipelarenje prestalo je tek kad je vozač uspio zatvoriti vrata (?!) i riješiti se siledžija koji pobjegoše u noć. Poniženi i premlaćeni mladići, 24-godišnji zagrebački student i njegov partner, državljanin Španjolske, prijavili su policiji ovaj zločin iz mržnje. Iako se nasilnicima nitko nije pokušao suprotstaviti, policija ima iskaz jednog svjedoka a Udruga Zagreb Pride je došla do tri svjedokinje koje su spremne svjedočiti u korist oštećenih. Dakako, o sramnom, najnovijem zločinu iz mržnje izazvanom spolnom diskriminacijom, obaviještena je i španjolska ambasada, a Zagreb Pride će podnijeti i kaznenu prijavu protiv zasad nepoznatih počinitelja.

Da korijeni brutalnih paranoja i nasilnog potčinjavanja zriju i u svakodnevnim, banalnim i neobaveznim ponašanjima, upozoravaju sa Sveučilišta u Alberti, Kanada. Kao “socijalno ogledalo” pokrenuli su web stranicu (NoHomophobes.com) koja reflektira i bilježi casual homophobiu, sustavno prati učestalost u brzopletom, nepromišljenom, potrošnom korištenju anti-gay izraza poput “peder” ili “lezba” u kolokvijalnoj komunikaciji. Brojke, snimljene u istraživanju, uistinu su nevjerojatne: izraz “to je tako gay” u Twittosferi unutar tri mjeseca korišten je 800.000 puta, a nedvojbeno najkorišteniji izraz je “peder” i to 2,4 milijuna puta! Na primjer, neka djevojka, učenica medicinske škole, tvita o tome da joj je blesavo u propisanoj bijeloj kuti i da se u njoj osjeća “tako pederski”!

“Na našoj stranici ni na koji način ne dajemo naslutiti da su oni koji su koristili takve riječi to činili s namjerom i iz homofobije. Riječi mogu povrijediti i želimo da ljudi promisle prije njihove upotrebe”, kaže dr. Kristopher Walls sa Instituta za studije seksualnih manjina albertskog Univerziteta. Od nevinih zajebancija i “štosnih” etiketa često je premalen korak do otvorene mržnje. Koja kupuje autobusnu kartu samo u jednom smjeru – smjeru destrukcije.

 

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s