KARAPANDŽA KAO JAGGER

Kao da je Mick Jagger ušao u kuhinju. Tako je djelovalo ukazanje viteza u bijelom, pred pitomcima Masterchefa. Sir Stevo Karapandža u svom je zanatu zaista kamen čiji ritam podiže na noge. Nebrojeni su njegovi masteri koji i danas praše našim nepcima. Zato nije čudo da su radioničari Gastroakademije dočekali Stevu stojećim ovacijama. “Ja vam to ne mogu riječima opisati… Osjećam se kao neki dečkić koji je napokon upoznao svog idola, rock stara, i može ga dotaknuti”, uzbuđeno je svjedočio 57-godišnji Riječanin Časlav Matijević, a Nikola Sesar (22) iz Čakovca zacakljenih očiju je rekao: “Sad zaista znam gdje su korijeni naše gastronomije.” Gurua Stevu su, dakle, mogli na djelu skenirati i prepisati sudionici ovog plemenitog showa. Prije svega oni koji ga se sjećaju iz mirisa i slika djetinjstva i mladosti. Ali i oni koji su se onomad tek rađali, u tamnim vremenima dok su bijednici blatili Stevinu bijelu pregaču.

1974. Stevo Karapandža je bio 27-godišnji samozatajni kuhar u usponu, chef u prestižnom zagrebačkom hotelu Intercontinental. U to su vrijeme krenule “Male tajne velikih majstora kuhinje” u produkciji TV Zagreb. Emisija je išla svakog četvrtka, prije Dnevnika, za zajedničku jugoslavensku shemu. Trebala je to biti rutinska reklama rađena za Podravku (u nevinoj prethistoriji današnjih krimi-spice-afera) i njen glavni brend Vegetu. No, kada se ispred kamera udobno uspravio vitki crnokosi Karapandža, rutina je pala u vodu. Cijela Jugoslavija progutala je vrhunsku lekciju otmjenosti, šarma, znanja i vještine. Stevo je preko noći postao superstar, Jamie Oliver socijalizma, virtuoz čija se elitnost ispekla u slijedećem receptu: nekoliko grama talenta, puno kila zanata i tone teškog rada. Opušteno je Stevo parirao prvo glumčini, danas pokojnom Ivi Serdaru, pa kasnije Oliveru Mlakaru, kuhao i blještavo se smijao, podjednako nas učeći da je dobra hrana dobrota općenito. Da tome svetištu kani posvetiti cijeli svoj život. I da mu se možemo pridružiti, amaterski ili profesionalno. Već kako je čija sudbina. Odjavna špica i Arsenovi stihovi “Ali nekih stvari ima, što ne govore se svima, što se samo nekom šapnu, ti ih znaš…” nosili bi nas dalje, prema crtiću i Dnevniku, a sutradan bismo prepričavali rifove Stevinih ruku.

Do 1991. Karapandža je naredao četiri kulinarska bestselera (tada ih nije pisala svaka fast-food šuša), i nanizao nekoliko vrhunskih hotela u čijim je kuhinjama organizirao praznike za sva osjetila. Tim hotelima gdje bi vitez miomirisnog stola stolovao, uvijek je skakao rejting i popunjenost. Posljednja stanica Stevinog bivšeg života bila je zagrebački hotel Holiday, gdje je početkom ljeta ’91. bio direktor. Došla su vremena kad su gadovi i krvavicu pitali od kakve je krvi, a gdje se neće pištolja mašat na ime tamo nekog Steve. Orkestriran je “zbor radnih ljudi” koji je direktoru Karapandži izglasao otkaz i pljunuo mu na vječno bijeli uštirkani oklop. Na Stevinom meniju nikad nije bilo mjesta za krvave odreske mržnje. Odjednom ih je od hulja dobio u lice, najsirovije. Našavši se na ulici, sa ženom i dvoje maloljetne djece, otjeran i izgnan, morao je napustiti svoju zemlju. Stevo je odlomio novi kruh sa milijun kora, krenuo od nule, naoružan solju i obiteljskim stolom. Uspio je. Preko Italije pa “šegrtovanja” u švicarskim gastrohramovima, danas sa suprugom ponosno vodi vlastiti restoran s desetak stolova. Gleda u alpske vrhove, u nosnicama osjeća miris Jadrana, a svoje zadovoljne razmažene goste iznenađuje i nefiletiranim, iskonskim brancinom.

“Svima nama bila je izuzetna čast što je Karapandža bio pred nama, taman da nam je i šnitu kruha servirao”, kaže Masterchef radioničar Marko Matei (32) iz Zagreba. I teško je ne podijeliti njegov zanos. Bila je to prelijepa, tužna noć jedinog showa na našim televizijama koji ukuhava ono najbolje u nama. Tužna jer se sjeća godina u kojima na nepcima nije bilo mržnje. Ali i puna nade da bi se ta djetinjstva mogla ponoviti. Uostalom, Stevin restoran u blizini Züricha se zove Sunce.

Oglasi

5 komentara

Filed under Društvo, Fenomeni

5 responses to “KARAPANDŽA KAO JAGGER

  1. Sonja Rupel

    Hvala! Vise puta sam se pitala gdje je zavrsio Karapandza i drago mi je da se na kraju snasao.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s