SUPERŽENE PROTIV SUPERGADOVA

Krv se još nije osušila u osječkom podstanarskom stanu u kojem je jedna Superherojka zauvijek podlegla nasilju Supergada. Glas žene prerastao je u očajnički krik za pomoć, dok je gubila život pod udarcima noža. Najnovija žrtvovana žena kao da je mračan uvodni simbol najavljenog Vox Feminae Festivala u organizaciji udruge K-zona, čije će se šesto izdanje održati od 21. do 24. studenog u zagrebačkom kinu Europa. Naime, vizualnim identitetom festivala organizacijski tim nepobitno poručuje da je žena oduvijek morala imati supermoći da bi izdržala. U današnjim brutalnim vremenima, civilizaciji usprkos, žensko je srce moralo nadrasti samo sebe, ispuniti se titanskom snagom. I moguće ga je likvidirati, poraziti, slomiti, diskriminirati ili ignorirati tek pomoću izdajničkih trikova. Ili pasivne, apatične zajednice.

Autorica ovogodišnjeg slikovnog festivalskog signala, osječka akademska slikarica Helena Janečić, svojim je već prekaljenim stripovskim nervom uspješno preobrazila “male” žene u superjunakinje. Jer, ako im nešto treba, tim željeznim bićima, onda su to vještine preživljavanja. Metaforičnog ili stvarnog. Posebno na Balkanu, otrovnom poput najgoreg kriptonita.

Vox Feminae Festival i ove godine nastavlja promicati žensko stvaralaštvo i problematizirati pitanja roda kroz međunarodni natjecateljski filmski program, radionice, izložbe, predavanja, nastupe glazbenica. Bit će prikazano 17 novih filmova iz 11 zemalja od čega sedam dugometražnih dokumentaraca koji se, osim superjunakinjama bezlične svakodnevice, bave drag kingovima, prvom generacijom transseksualnih bakica koje su se još 50-ih i 60-ih godina podvrgnule operaciji promjene spola te pripadnicama revolucionarnog lezbijskog pokreta. Uz filmski program šesto izdanje festivala velik naglasak stavlja na predstavljanje ženskih i rodno angažiranih festivala, projekata i organizacija iz regije – PitchWise (BiH), BeFem (Srbija), NLO (Srbija), CRVENA (BiH), Rdeče zore (Slovenija), FemiNiš (Srbija), Libela (Hrvatska), L–Fest (Hrvatska) i Queer.hr (Hrvatska) – koji će se sastati u Zagrebu u cilju osnivanja platforme za rodne kulturne prakse. Uz njihove prezentacije i okrugli stol na programu je među ostalim radionica koja se bavi glasovima marginaliziranih skupina, predavanje o ekofeminizmu i aromaterapijska radionica za glumice i glumce. Bit će govora i o mnoštvu tema koje pritišću naša balkanoidna društva u maratonskim tranzicijama: trgovina ženama, seksualno nasilje, obiteljsko nasilje, ekonomsko osnaživanje žena…

Tridesetosmogodišnja majka dvoje malodobne djece herojski je izdahnula u Osijeku, 7. studenog 2012., boreći se do posljednjeg daha s pomahnitalim ubojicom. Na očigled susjeda s okolnih balkona, oko 15 sati, u vrijeme rush houra.

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo, Kultura

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s