DISKRIMINACIJA ISPOD TEPIHA

Nema dana bez svježih primjera da se u Hrvatskoj ljudska prava tumače selektivno, dijele na kapaljku ili samo šakom – u glavu. Diskriminacija ispod tepiha, posebno prema ženama, učestalija je nego što se to službeno priznaje. U nedefiniranom kaosu notornih izmjena naših konzervativno-liberalnih upravljačkih “elita”, ispada da je posve svejedno tko trenutno ima parlamentarnu većinu. A kad jednom zauvijek ne ustanovite da su prava zagarantirana SVIMA, bez obzira na rasu, dob, spol, spolnu orijentaciju… tada se kukavičja jaja rušenja ili filtriranja prava, podmeću na sve strane. Žalosno je da ih javnost inertno podnosi i guta.

Recimo, javna scena već je prebučna od isticanja apetita za lokalne izbore 2013. Naveliko se kroje liste i već sklapaju protuprirodne interesne koalicije, a licitirani kandidati za feudalne šerife sve bizarniji jedan od drugoga. Naravno da se u toj zahuktaloj macho kombinatorici, u podjeli plijena i interesnih sfera, zaboravlja na zastupljenost žena u političkom ringu. Vlada je upravo najavila da će se radi kršenja zastupljenosti žena na izbornim listama napokon početi kažnjavati političke stranke. Podsjećam, sankcije na papiru postoje još od 2008. Eno ih u članku 35. Zakona o ravnopravnosti spolova, gdje lijepo piše da strankama koje ne budu imale na svojim listama najmanje 40 posto žena na parlamentarnim i izborima za Europski parlament prijeti kazna od 50.000 kuna. Na lokalnim izborima kazna je 40 tisuća (županijske skupštine i gradska vijeća) i 20 tisuća kuna (općinska vijeća). Ali, sad dolazimo do onog licemjernog “ali”. Jeste, kazne će se početi primjenjivati, ali tek od parlamentarnih izbora 2015. godine! Premijer Milanović oprezno puše, ne bi li vuci bili siti a ovce ušutkane, pa kaže da “treba krenuti od lakšeg prema težem”, da će kvotu biti lakše zadovoljiti na parlamentarnim nego na lokalnim izborima?! Ženske udruge CESI, B.a.b.e, Domine, Delfin Pakrac i Centar za građanske inicijative Poreč, izrazile su odlučan protest zbog ovakve politike degradacijskog oklijevanja. “Smatramo da je ova premijerova tvrdnja potpuno suprotna intenciji Zakona o ravnopravnosti spolova, odnosno većoj zastupljenosti žena na mjestima odlučivanja. Ona jasno ide na ruku strankama koje za parlamentarne izbore trebaju manje kandidatkinja, nego na lokalnim izborima. Sasvim je jasno da bi kazne na lokalnim izborima mogle strankama odnijeti ogroman novac zbog neuravnoteženih lista, no upravo je lokalna, posebno općinska razina s mizernih 15% žena u vijećima, najproblematičnija. Ako u lokalnim vijećima nema žena, neće ih moći biti ni u Saboru. Vidimo, naime, da ni petogodišnja odgoda nije političkim strankama bila dovoljna da učine makar mali napredak. Pitamo Vladu, što bi se dogodilo da žene bojkotiraju lokalne izbore?” stoji u njihovoj noti.

Vjerojatno ništa, teško da bi se itko stvarno počešao, možda deklarativno. Jer, teren je bitan, da tamo na lokalnim feudima potvrdimo svoju moć, ustoličimo kakvog svog badžu ili progutamo partnerstvo ispod žita. A babe neka se samo bune, broje postotke i bojkotiraju. Par desetaka tisuća je kikiriki lova za zadovoljstvo čistih lista: gdje god ti oko padne a ti muško zaokruži. Odavno je iz Sabora ženama poručeno da su “samo za madraca”. U najvišem tijelu demokracije u Hrvatskoj kontinuitet stavova očito je svetinja.

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo, Politika

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s