ŠAPICE DAJU AUTOGRAME

On se opušteno ispružio na plakatu (unaprijed se ispričavam ako je pozirala Ona) i odmah vidiš njušku superstara. Urođenu sposobnost da bude Titov Luks sa Sutjeske, Rin Tin Tin, komesar Rex ili Lassie. Iznad šapica i ušiju zvjezdanog krznaša, lebdi blockbuster naslov “Božićna priča”, najavljujući filmsku gala premijeru u Zagrebu, za koju se očekuje prava opsada fanova i medija. Hrvatskoj kinematografiji napokon se smiješe sunčani dani, jer, megahit čiji se foršpani već naveliko dilaju, po svemu sudeći probit će sve rekorde gledanosti. Iznad glavne zvijezde ide najava: “Ovog Božića poklonite ljubav…”, a ispod su poredane fotografije lijepih žena, koje su ovdje ipak samo epizodistice. Iako su dale sve od sebe, trčale na castinge i lobirale kod producenta, ali hijerarhija se u star-sistemu mora znati.

Radi se o divnom, šarmantnom, plemenito ciljanom happeningu koji će se u organizaciji vukovarske Udruge za zaštitu životinja “Daj šapu” održati ove subote (24. studenog, od 10 sati) u Caffe baru Kolaž u Amruševoj u Zagrebu. Ideja je lucidna, jer fingirajući filmski glamour, skreće pažnju na nezbrinuta, napuštena četveronožna bića, koja se često nalaze u položaju domaće kinematografije: iskorištena, odbačena i prepuštena ulici. Na plakatu stoji da su u glavnim ulogama vukovarski psi beskućnici, a u sporednim njihovi udomitelji. Šapicama se, naime, u organizaciji pridružilo šest dama, koje su već i same udomile (ili su zasad još kume-donatorice) ljubimce putem vukovarske udruge. Kazališne i filmske gumice Csilla Barath Bastaić, Lada Bonacci, Nataša Janjić, Iva Mihalić i Ana Majhenić te kazališna redateljica i znanstvenica Snježana Banović, ovim gestom daleko su od razuzdane gomile celebrity špica. Naprotiv, skromno pokazuju koliko je dara i čistoće srca potrebno uložiti da budeš odgovoran za bića kojima je potrebna ljubav. Svjesno odabravši “epizodnu sjenu”, one će, zapravo, na subotnjoj premijeri biti dolične srčane prezenterice svojim krznenim četveronožnim prijateljima. Izložit će vlastita iskustva udomljavanja. Upoznati sve zainteresirane s pitanjima odgovornosti, mogućih zabluda, grešaka i nenaplativih emotivnih dobitaka, od onoga dana kada su u svojim domovima zbrinule jedno zahvalno, prestrašeno biće.

“Pridružite nam se na promociji udomljavanja općenito, rada naše udruge, ali i svih ostalih koje se iz dana u dan bore za spas još jednog odbačenog života. Dođite, poklonite srce nekom od naših štićenika, usrećite sebe – zaslužujete oboje!”, stoji u pozivu Udruge “Daj šapu”.

Na subotnjem će lajavom spektaklu biti moguće i priložiti novčana sredstava (svako popijeno piće toga dana je donacija) ili darovati hranu. Bit će to oskarovski dan, veći od Hollywooda, veći od života. Uvjeren sam.

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s