LIČANKE ZA SHAKESPEAREA

Shakespeare se odnekud zadovoljno smješka. Ličanke iz Prospera baš su junakinje njegova kalibra: mudre, poduzetne, vješte, drčne a tankoćutne, odlučne pred izazovima svijeta. Njih ni oluje ne mogu pomesti. Iz Gračaca, svoga rubnog kutka stvarnosti, pletu čvrste petlje kao mala otporna sidra za globalne izazove. Udruga Prospero nosi ime Shakespeareova čarobnjaka iz bardove testamentarne drame “Oluja”. Vladara koji je iskustveno osjetio koliko su bijedna šarlatanska prikazanja (posebno kad dolaze pod palicama slijepe moći) a kakvim vječnim sjajem odiše i najmanji atom čistog stvaralaštva. Stvarati produkte žilave mašte koji imaju i nesumnjivu praktičnu vrijednost, a usred opustošenog ličkog područja, zaista je hvalevrijedno. Puno vjere u vlastite mogućnosti. Prosperovke nemaju vremena misliti o tome hoće li ova država ikada imati pravu šifru za oživljavanje Like i drugih ubavih a zamrlih krajeva. Prosperovke same stvaraju život, proizvode upotrebne lijepe komade vlastitog identiteta. Čak i od otpadnog materijala koji, inače, zagađuje svijet.

Udruzi Prospero sjajno je priznanje stiglo na prošlom Startup Weekendu (16.-18. studenog) održanom na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa, hrvatskom doprinosu globalnog trenda razvijanja poslovnih ideja i poduzetničkih vještina. Kroz 54 sata 11 timova je radilo na svojim idejama, da bi ih prezentirali sucima. Prosperovke su odnijele pobjedu svojim originalnim proizvodom – Torbakom, cekerom od recikliranih najlon vrećica. Tako su se našle među 138 država koje imaju šansu ući u uži izbor za Global Startup Battle u Rio de Janeiru. No, potrebno je i daljnje glasanje (traje do 27. studenog), na FB stranici Startup Weekend, pa ne budimo lijeni, podržimo Prosperovke.

“Ceker od recikliranih vrećica nije prvi nagrađeni proizvod kojega su izradile naše žene. U našoj keramičkoj radionici nastala je ‘Hrvatska ovčica’, izvorni hrvatski, lički suvenir. Osim keramičke i tkalačke radionice, imamo i edukaciju filcanja vune te izradu predmeta od vune i konca. Važno nam je učiti nove vještine jer osim što se družimo i odmorimo od svakodnevnih briga, učinimo i ovako nešto lijepo i korisno”, kaže Slavica Iličić, predsjednica udruge koja ima četrdesetak članica.

Robusno-nježnim Ovčicama svakako bih dodao i figuru Čiče Ličanina (posjetite stranicu http://www.udruga-prospero.hr. i uvjerite se), kao sjajne dokaze da rukotvorina, suvenir mogu biti miljama udaljeni od kiča, imati vlastoručni potpis podneblja. “Unapređenje položaja žena i izgradnja civilnog društva putem savjetovanja i edukacija” te “osnaživanje i aktivnost žena za dobrobit obitelji i zajednice”, zabilježeni su kao vizija i misija Prosperovki. I nema toga što će ih zaustaviti u tom željeznom naumu.

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo, Ekologija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s