PUTNICI BEZ BARIJERA

Ljetos u Dublinu, supruga i ja, bauljali smo jutarnjim gradom. Pivo se već točilo u udarničkim pubovima, a čistači su ispirali tragove noći. Na Dame Street ukazao se čudesan prizor hrabrosti, nesalomljivosti duha i najčišće emocije. Ispred nas hodalo je dvoje postarijih turista, sigurno preko sedamdeset su ostavili na životnom skladištu. Po naglasku reklo bi se Amerikanci. Opremljeni golemim ruksacima, kamerama, bočicama vode, s bedekerima u džepovima. Ona je raširila mapu grada i nešto mu objašnjavala. On je nosio bijeli štap. Kod semafora u blizini Dublin Castlea naumili su prijeći ulicu i čvrsto se uhvatili za ruke. Osim promjene kolora, dublinski semafori oglašavaju se i zvučnim signalom. Amerikanka, možda je bila i slabijeg sluha, tek, zadubivši se u kartu, loše je pomislila da je signal namijenjen njima i već automatski zakoračila na cestu, kad li ju je muž povukao, savršeno procjenjujući da je zvuk bio znak za start automobila.

Ona je bila njegovo oko. On je bio njeno uho. Ona mu je opisivala slike grada na rijeci Liffey, on je njoj pričao o najtajnijim zvucima i mirisima istih ulica koje je doticao jagodicama prstiju. Bilo je to malo veliko junaštvo želje za prelascima barijera, čežnja za novim granicama. Naposljetku, bila je to ljubav bez premca. Jer ona nije njega ostavljala, niti on nju, zajedno su bili jači od nepoznatog Svijeta. Lako si ih mogao zamisliti i kako se penju na Mount Everest: ona pazi da ih ne spali ledeno sunce varljivo i maže mu nos najvišim zaštitnim faktorom, podrobno opisujući ljepote glečera, a on budno osluškuje da ih lavina ne prevari i još prevodi po koju riječ izravno iz Neba.

Ako u budućnosti nabasaju na Travabled, ovi dublinski Amerikanci sigurno će biti njegovi vjerni sljedbenici. Naime, pod motom “Svijet bez barijera” (World without barriers) portal Travabled bit će prvi online putnički savjetnik u svijetu namijenjen osobama s invaliditetom. Idejni začetnik i pokretač portala je Stipe Splivalo, 37-godišnji Zagrepčanin koji od 14. godine života pati od kalpainopatije, jedne vrste mišićne distrofije, zbog čega je u invalidskim kolicima. Ovaj po struci diplomirani novinar već 15 godina bavi se grafičkim i web dizajnom, vlasnik je tvrtke Arterion. Na svojoj koži je osjetio koliko sustav može biti trom i neučinkovit za rješenje problema osoba s invaliditetom, posebno njihove želje da si, unatoč hendikepu, ne uskraćuju brojne životne potrebe.

“Dok sam se kretao po gradu, događalo se da sam poželio nešto pojesti ili popiti. No, kako je invalidski skuter veći od običnoga, nisam znao na koja mjesta mogu doći s njim. Postoji popis mjesta za invalide koji izdaje Grad Zagreb, no nedostaju podaci o kvaliteti i dostupnosti. Stoga sam često razmišljao kako bi bilo super da na mobitelu mogu otvoriti aplikaciju uz pomoć koje bih našao najbliži restoran gdje mogu doći sa skuterom, prethodno pročitavši iskustva drugih invalida koji su bili na tom mjestu”, kaže Splivalo. Konkretna ideja Travableda sazrela je kad je prije nekoliko godina boravio kod rodbine u Amsterdamu. U to je vrijeme otvorena amsterdamska ispostava Muzeja Madame Tussauds. Stipe je silno želio posjetiti Muzej, pa je provjerio da li je dostupan za invalide. Rekli su mu da je potrebna prethodna najava, jer ne mogu primiti dva invalida istodobno. Kad je došao tamo, shvatio je da je to mali muzej u kojem je vladala neopisiva gužva. “Ništa nisam vidio i jedva sam čekao da izađem van. Pomislio sam kako bi bilo zgodno na internetu objaviti komentar o tome i osobi sa sličnim problemom sugerirati da se raspita kojim je danom manja gužva. Onda sam razmišljao o tome da bi bilo zgodno imati portal sa savjetima za invalide”, objašnjava Splivalo kako je sve počelo.

Travabled se pažljivo gradi, osmišljava i montira već tri godine, uz Splivala suosnivači su Tomislav Križić (zadužen za sadržaj) i Petar Pavić (marketing i razvoj poslovanja).

Kako je Travabled portal za cijeli svijet, bit će na engleskom jeziku, no, plan je da bude višejezičan. Preko Travableda će osobe s invaliditetom moći pronaći smještaj, rezervirati letove, surfati kroz ponudu restorana, muzeja… te naći i sve ostale usluge i servise koji su važni na putovanju.

Zaželimo dobro surfersko more ovom portalu koji ruši sve barijere pred sobom i pomiče granice svijeta.

Komentiraj

Filed under Društvo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s