POVRATAK OTPISANIH

Čovjek u pidžami, obolio od Alzheimera, trči prometnom Slavonskom avenijom u Zagrebu. Policijska kola ga sustignu, a murjak iznutra zapita: “Tko ste vi?!” Bariton iz pidžame, smiješeći se, odgovori: “Ja sam junak vašeg djetinjstva.”

Ova scena, kako ju je prepričao veliki glumac Voja Brajović u subotnjem Jutarnjem listu, istovremeno je fikcija i snažan dokument. Dokumentira memoriju jednog bivšeg doba, ali i najavljuje mogućnosti razdoblja koja su pred nama. S uvijek istim izborom: ili ćemo biti hrabri, pametni i odnositi male životne pobjede ili ćemo biti glupi i zdrobiti sami sebe. Voja glumčina govorio je o snimanju filma Ivone Juke “Drugi”, rađenom u siječnju 2012. “Bio je hladan dan, snimali smo scenu u kojoj glumim oca oboljelog od Alzheimera. Trčao sam po bivšoj Aveniji bratstva i jedinstva koja je bila prometna jer nismo mogli zaustaviti promet, a divna i talentirana Ivona i snimatelj to su iz daljine pratili i simali…”, priča Brajović. Netko je od revnosnih građana očito prijavio da neki luđak trči ulicom u pidžami, jer su se ubrzo uz lika zaustavila patrolna kola policije. “I pita mene jedan od njih: ‘Šta radite ovdje?’ A ja odgovorim: ‘Snimam film’. ‘Kakav film?’ pita opet on. ‘Pa, mislim da je odličan film’, odgovorim mu, a on opet: ‘A tko ste vi?’ ‘Ja sam junak vašeg djetinjstva’, odgovorim, a policajci se u čudu pogledaju. Onaj drugi izviri i kaže: ‘Tihi, jebote, jesi li to ti?'”, završio je ovu anegdotu Brajović. Minijaturu koja fenomenalno govori o dosegnutim standardima naše prošlosti, za koje je bilo vrijedno boriti se. Naime, kao izvanredni primjer stripovske akcije, serija “Otpisani” (ovih je dana na žalost preminula ikona serije Zlata Petković) je početkom sedamdesetih doista ispisala naša djetinjstva, radeći pojednostavljeni žanrovski obrazac borbe Dobra i Zla, bolje nas oblikujući u poštenju dobrote i pripremajući za nadolazeća iskušenja terora, nego sijaset ortodoksnih predavača o partizanskim ofenzivama. Na toj žanrovskoj platformi (ravnoj tadašnjim svjetskim akcijskim standardima) predstavili su se i kalili današnji velemajstori: Brajović, Dragan Nikolić, Miki Manojlović…

Iz prespektive gerilske bitke –kao da je i sama danas pripadnica nekih gangova Otpisanih- mnogo toga može posvjedočiti i sjajna redateljica Ivona Juka. Nakon izvrsnog pobjedničkog niza za svoj dugometražni dokumentarni film “Što sa sobom preko dana” (najbolji dokumentarni film na “goEast Film Festivalu” u Wiesbadenu, Zlatno srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film na Sarajevo film festivalu, tri nagrade na 15. Danima hrvatskog filma, nagradu za najbolji međunarodni dugometražni film na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma DokMa u Mariboru…) jedva se izborila za igrani prvijenac dugog metra. Ali tvrdoglava fajterica, već prekaljena u borbi s klanovima hrvatske filmske “industrije”, uopće ne očajava, naprotiv: “Odbijam biti žrtva, jer je u današnjem društvu strašno ‘in’ biti žrtva.”

Juka ne pristaje na status otpisanosti, status rashoda koji se u nas zna prilijepiti na one koji žele nešto stvarati, bez obzira na generacijsku (ne)zrelost. Rashodovani ovdje možete biti i u dobi od 20 godina. “Današnje društvo kao da potiče kukanje i prenemaganje kako ste ugroženi zbog toga ili onoga.., ali nimalo ne potiče inicijativu. Znate li ijednu ustanovu za hrabre? Udrugu koja
pomaže takvima? Nema takve. A stalno naglašavam kako poznajem i masu svojih muških kolega kojima je jednako teško kao i meni, a ne viču: ‘teško mi je, jer sam muškarac’. Najviše i najbolje što mogu napraviti, jest ‘uzdaj se u se i u svoje kljuse’. Radim onoliko koliko mogu i kako hoću, a bome, obzirom na fondove koji me finaciraju, dokaz je kako me nitko od tih smradova ne može ni u čemu zaustaviti. Iako su pokušali, a vjerojatno će i dalje pokušavati”, veli Ivona Juka, mlada žena koja ne misli napustiti ring.

 

Oglasi

Komentiraj

Filed under Kultura

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s