AKCIJA DOBROTVORKE MARE

“Kada dođem kući, opet me čeka posao u kojem ljude gledam, slušam njihove probleme i moram brzo stvarati plan akcije kako pomoći… Tu nema ono ‘pa to ćemo sutra ili iduće godine’, vi tog trena morate pomagati”, kaže Mara Čović, kreatorica neprekidnog akcijskog plana filantropije. Vlasnica plemenite osobine da SLUŠA i GLEDA ljude, danas sve rjeđe vještine, nestale poput nestalih zanata. U finišu godine, kada smo zatrpani desecima raznoraznih naj-izbora, a izabrane face šljašte s naslovnica, kioska i crvenih tepiha, šljakerice dobrote poput Mare Čović uglavnom ostaju anonimne. A njihova je svakodnevna borba u očuvanju ljudskosti dostojna planetarne slave.
Regionalna zaklada za lokalni razvoj “Zamah” drugu godinu za redom organizirala je izbor za dobrotvorku godine kojoj se dodjeljuje nagrada Josipa Vancaš. “Nagradom nastojimo naglasiti važnost ženskog doprinosa kroz filantropiju u izgradnji zajednice, podići svijest u javnosti o ženama koje nesebično pomažu članovima/icama zajednice darujući svoje vrijeme, stručnost i novac. Budući da filantropiju smatramo nužnim preduvjetom za razvoj civilnog društva, svrha je nagrade poduprijeti žene u Hrvatskoj da prepoznatljivije i svjesnije koriste filantropiju za društveni boljitak i položaj žena te omoguće promjene u društvu”, naglašavaju u Zakladi Zamah. Ove je godine prijavljeno deset kandidatkinja koje dobrotvornim radom pomažu svojoj zajednici. Njihovi životopisi bili su objavljenji na internetskim stranicama Zamaha, a o izboru dobrotvorke odlučivali su posjetitelji stranica. Najviše glasova dobila je Mara Čović, profesorica pedagogije i sociologije iz Županje. Žena koja ističe da je svoje profesorsko zvanje uvijek shvaćala kao poziv i misiju, jasno je da nema radnog vremena i pauze u nesebičnom davanju. Posebno je posvećena pomaganju socijalno ugroženih, marginalnim skupinama. Ona prepoznaje i njeguje djecu s talentima te pronalazi načine da im pomogne u daljnjem školovanju. Brojni su učenici profesorice Čović ostvarili cijenjene karijere u Hrvatskoj i Europi, upravo njezinim zaslugama.
U maloj i patrijarhalnoj sredini kakva je Županja za angažman pomoći žrtvama obiteljskog nasilja nije samo dovoljna ljubav (koje u gospođe Mare očito ima napretek) nego i građanska hrabrost. Tako je sudjelovala u smještanju majki i djece u sigurne kuće. Brojnim je ženama pomogla savjetima i podrškom u krizama braka i odgoja djece. Prije desetak je godina s hrabrim ženama osnovala žensku udrugu ŽIR, koja u svom programu ima misiju permanentnog pomaganja ženama koje trpe nasilje.
Na osjetljivom, tada još uveliko ratnom području, 1993. godine osnovala je Centar za mir u Županji, koji je bio dio Centra za mir u Osijeku. Uz taj dio angažmana očito su bile važne i ljekovite volonterske radijske emisije “Pogledi pred ogledalom”, u kojima je profesorica Čović na Hrvatskom radiju Županja terapeutski govorila o pozitivnoj psihologiji i optimizmu. Radila je sa stradalnicima rata, a poseban je pristup imala i kroz pedagoške radionice pomažući djeci s ratnim traumama i stresovima.
Idoli gospođe Mare su Mahatma Gandhi i Majka Tereza a njezin životni moto “svaki dan nekome pomoći” nikada se ne gasi.

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s