SRCE SRĐANOVO

“On leži a ja hodam. Da on nije poginuo za mene, lež’o bi ja a on bi hod’o, tako je trebalo da bude”, kaže Alen Glavović. Već dva desetljeća, svake godine, Alen hodočasti iz Švedske u Trebinje da bi na grobu Srđana Aleksića osluhnuo vječne otkucaje njegovog nemjerljivog srca. Priča o pupčanoj vrpci kojom su zauvijek spojeni Alenov život i Srđanova smrt, jedna je od najdirljivijih priča preostalih nakon što se prosije krvavi mulj balkanskih ratova devedesetih. I svjetluca na tom situ poput najsićušnijih čestica zlata.
Prije dvadeset godina, 21. januara 1993., grupa vojnika Republike Srpske ordinirala je na trebinjskoj pijaci, legitimirala i zajebavala “sumnjivce”. Nakon što su iz dokumenata pročitali da je Alen Glavović muslimanske nacionalnosti, počeli su ga mlatiti, na očigled prestrašenih i apatičnih sugrađana. Srećom i tugom, sudbina je u tom trenutku na pijac dovela 27-godišnjeg Srbina Srđana Aleksića. Mladića kojemu je u gene bila usađena jedna jedina mjera podobnosti: čovječnost. Ljudskost, ljubav, pravda – popločani su bili u srcu Srđanovom gušće od atomskog skloništa. I toj golemoj srčanoj energiji nauditi je mogla tek bijedna mjera niskosti, neljudske i kukavičje mržnje. Ne oklijevajući ni sekunde, Srđan se umiješao, uspio je otrgnuti Alena iz sadističkih šaka i time preusmjerio nasilje na svoju dušu. Pobješnjeli vojnici izgazili su Srđana čizmama, zdrobili kundacima pušaka. Umro je nakon šest dana kome. Na čitulji je ostalo zapisano: “Ispunjavajući ljudsku dužnost tragično je završio svoj mladi život u 27. godini, na Savin dan 1993.” Naprotiv, advokat koji je zastupao ubojice, u sudnici je ponavljao mizernu mantru da Srđanu “tako i treba kad je išao branit baliju…” Srđanov otac Rade danas je sam (majka Srđanova rano je umrla, a brat mu je poginuo prije izbijanja rata, leteći sportskim zmajem) sa svojom tugom i ponosom. Kao da lomi okrajke tih oprečnih, pomiješanih stanja, i od toga živi posljednje dane. Alen je ’93. otišao u Švedsku, tražeći novi život, zahvalan da ga uopće ima. Zahvalan Srđanovom srcu koje se ni u onom presudnom trenutku pijačnog trebinjskog dana nije zgurilo do hulje, nego se još više napumpalo plemenitošću i obranilo bližnjeg.
Inspiriran pričom o Srđanu-ljudini i njegovom neumrlom herojskom srcu (za koje ne znaš je li više prepuklo od udaraca zlih čizama ili zato što je shvatilo da je ljubavi sve manje), upravo se ovih siječanjskih dana američkoj publici predstavio srpski film “Krugovi” Srđana Golubovića. Ostvarenje u kojem kao hrvatska manjinska koprodukcija sudjeluje i Propeler film a jednu od glavnih uloga tumači Leon Lučev, prikazano je na Sundance festivalu, u Park Cityju, u planinama Utaha, gdje je Tarantino (najveći pulp čuvar pravde na planeti) prvi put u životu vidio snijeg. Dok se film snimao, svjedoči Lučev, Rade Aleksić je ekipi donosio pizze, sretan da ima s kime progovoriti koju: o sinu vitezu i dužnosti koja ne zastarijeva.
Svaki put kad okrenemo glavu na drugi prozor dok u mirnodopskim tramvajima razbijaju glave ponoćnih ljubavnika; ili dok cenzorske šape kidaju plakate kazališnih predstava o klicama ljubavi a mi ravnodušno sliježemo ramenima; ili dok žmirimo pred novim batinašima koji polažu temelje za buduća kundačenja i ratove…, sjetimo se Srđana i njemu sličnih, čija su srca toplija i herojskija od vječnosti. I nikada se ne gase.

Oglasi

2 komentara

Filed under Društvo

2 responses to “SRCE SRĐANOVO

  1. Odlican tekst! Razmislimo.

    Kao covjeka me danas boli ta grubost, bezobzirnost, guranje jednih druge u prolazu, sve manje ljudske solidarnosti i postovanja. Kao da nismo ljudi, kao da nemamo osjecaja, Ovaj tekst je tezak, bolan i covjecan. Prisjeca nas sto bismo trebali biti.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s