ATOMSKO SKLONIŠTE KREATIVACA

Kako je divno naletjeti na priče o stvaranju dok oko nas caruje destrukcija. Naročito je inspirativno kad se usred apatije ili narasle agresije kojima su zaražene sve mlađe populacije, otkriju suprotne priče. I moramo ih dijeliti svim snagama i mrežama, jer zaslužile su – u njima se krije budućnost, ma koliko se mi koprcali u kaljuži prošlosti.
“Na inicijativu profesora, nekoliko učenika i studenata odlučili smo osnovati udrugu. To je tada bilo važno jer do tada na području Karlovca nije bilo sličnih sadržaja. Udrugom smo na neki način institucionalizirali glazbu i književnost u Karlovcu. Pored školskih prostorija koje su nam ustupljene na korištenje i u kojima je trenutno studio, dobili smo od grada prostor u jednom atomskom skloništu gdje se održavaju probe bendova”, iznosi Pero Desović, voditelj karlovačke udruge Studio 8, kratku povijest malog petogodišnjeg jubileja Osmice.
A krenulo je upravo onako kako bi moralo biti, od pamtivijeka, da škole učiteljice života brinu o tome da im povjerena djeca ne lutaju, da se ne osjećaju nepotrebnima i odbačenima, nego da školu imaju kao zaštitničku bazu za eksplozije svojih kreativnosti. Elem, Studio 8 inicijalno je ponikao još 2006. u Gimnaziji Karlovac, kada su profesori ustupili đacima prostoriju br. 8 i dali im svu podršku za nabavku osnovne opreme glazbenog studija. Stvoreni su tako prostori za prženje prvih proba (zamišljam to kao svojevrsni revival garažnog rocka) i besplatnog snimanja demo albuma, pa se dobre vijesti brzo pročuše među mladima iz Karlovca i izvan grada… Danas udruga broji stotinjak mladih glazbenika, kojima (usprkos ravnodušnom vremenu) itekako raste adrenalin kad ponosni ugledaju vlastitu demo snimku, kao vjeran otisak stvaralaštva, koju mogu puštati frendovima ili lovcima na talente.
Posebno je pohvalno što se njeguje međugeneracijska interakcija, pa se mladi obraćaju iskusnim bendovima i mentorima za savjete. U posljednje tri sezone Studio 8 je ustalio zanimljiv projekt KAbina, zasnovan na dobrim običajima druženja, odrješit u naumu da razbije monotoniju grada, osobito ispod ionako ispraznih vikendaških tuluma. Termin je ponedjeljkom, isprva su to bile književno-muzičke večeri, da bi se došlo do performerske oaze za mlade umjetnike svih umjetničkih kategorija. “Te su večeri uvijek spoj dvije umjetnosti. Uglavnom se održava koncert jednog od mnogobrojnih bendova, često ugošćujemo i bendove iz Zagreba, Siska, Rijeke i drugih gradova Hrvatske, a prije samoga koncerta je književna večer ili kakva likovna ili fotografska umjetnost. Nerijetko se dogodi da sam umjetnik stvara i za vrijeme koncerta”, objašnjava Desović.
U tom malom jakom skloništu žive umjetničke energije, kao jedna od svježih inicijativa njeguje se program “Priče za ponijeti” – svakoga ponedjeljaka jedna priča džepnog formata dijeli se publici. Ima li šta ljepše, nego da kući ponesete darovanu priču? Nema tog atomskog skloništa koje ima jaču zaštitu. Vjerujte mi.

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s