ŽENA, ZORA, REVOLUCIJA

Buka potrošne industrije “ljubavi” usijat će se na Dan Sv. Valentina, a mnoga će kukavička muška svinja tada u roza ukrase umotati svoju nasilnu ćud. Mrljavih prstiju od rastopljene tamne čokolade nizat će mračne masnice svud po tijelu izabranice srca svoga. Mnoga će zlatna narukvica bezuspješno zasjati u tami nasilne veze, sijaset će kristalnih vaza završiti razbijenih u param-parčad ne bi li se jadnica isjekla… Koliko li će izdržljivih premlaćenica po milijuniti put zaškrgutati zubima i otrpjeti bjednikovu šaku. Radi djece, kakvog-takvog braka, posla, patrijarhalnih okova, spolne diskriminacije… A ne mora tako biti.
Istoga dana, 14. veljače, već petnaestu godinu gordo se obilježava V-Day, svjetski pokret usmjeren prema zaustavljanju nasilja (engl. violence) nad ženama, djevojkama i djevojčicama. Ovoga četvrtka vrisak otpora ugnjetenih i maltretiranih žena bit će globalno uvezan u protest nazvan “One Billion rising” (Milijarda ustaje) sa simbolično uzdignutim kažiprstom kao zaštitnim znakom opomene. Upozorenja da je sadizma dosta. Organizatori pozivaju milijardu žena i muškaraca koji doista vole a ne mrze žene (o čemu je pokojni Stieg Larsson tako savršeno pisao, stvorivši nježno-borbenu Lisabeth Salander) da 14. veljače po cijelom svijetu ustanu protiv nasilja, plešu i protestiraju.
Čakovečka udruga Zora osmišljeno se pridružuje ovom globalnom kriku pobune. Točno u podne, u četvrtak će u centru Čakovca (na pločniku, ispred Centra za kulturu) biti organizirano zajedničko fotografiranje, uz glazbenu podlogu “I will survive”. Zora poziva žene i muškarce, mame i tate, bake i djedove, cure i dečke, učitelje i učiteljice sa svojim učenicima, odgojiteljice i odgajatelje (strašno je važno da se borba protiv nasilja njeguje od najranijeg djetinjstva), kulturnjačke skupine… da se pridruže happeningu sa visoko podignutim kažiprstom i na taj način podrže ovaj globalni prosvjed. Moguće je toga dana i poslati svoje fotografije na mail: zora@udrugazora.hr. Fotografije će odmah biti objavljene na Zorinoj facebook stranici, kao i na službenoj stranici onebillionrising.org. Najbolje fotografije udruga će iskoristiti za izložbu povodom Dana ženskih prava u sklopu projekta “Obilježi moj dan”, a od fotografija i video materijala kreirat će se i kratki mozaik film.
Zaustavljanjem nasilja u brakovima, vezama, na radnim mjestima… učinio bi se lavovski korak u ozdravljenju društva kao takvog. Uostalom, nije li Revolucija ženskog roda. I žene su najjači bitak svake pobune.

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s