8. MART 8888.

Možda bi se tamo negdje za Dan žena 8888. godine muškarcima moglo dovaljati iz dupeta u glavu: žene su zakon! Naravno, pod pretpostavkom da još ikoga bude na ovoj nesretnoj planeti, koja je i sama ženskoga roda. Zato se, valjda, s tolikim užitkom momci iživljavaju nad njom. Elem, ne vjerujem da će se prije tog okruglog datuma išta promijeniti u odnosu muškaračke vladajuće kaste prema jačem ženskom polu svijeta.
Na samom vrhu odurne sante, koju su bijedni machosi sedimentirali hiljadama godinama (uklesavši je u običajno i pisano pravo) smjestilo se mutirano gnijezdo nasilja. Prepuno silovanja, prebijanja, tortura i ubojstava. I u najrazvijenijim pravosudnim sistemima, a o našim balkan-klanovskima da i ne trućamo, uvijek će se za sudbinu žrtve naći ona smrdljiva ponižavajuća poštapalica: “eh, da nije izazivala…” Kada je prošle jeseni ono splitsko djevojče izmasakrirao poludjeli dečko, uopće nije bio minoran broj službenih ili medijskih vulgarnih sumnjičenja da “šta je mala uopće imala tražit na tom tulumu…”
Usred sante zaledila se ona nepregledna skala svih mogućih poniženja koje su muški gadovi uspjeli smisliti da im se nađe kao društveni alat u ophođenju sa ženama: potplaćenost; stalno podbacivanje “zakonskih kvota” žena u predstavničkim tijelima, na stranačkim listama i uopće u rukovodećim planovima; šikaniranje na poslu (sve do onog banalnog izvlačenja: “ona će ostati u drugom stanju i šta ćemo onda?”) i seksualno zlostvaljanje s pozicija hijerarhijske moći…
No, nikako ne smijemo zanemariti onaj poveći komad ledene mrcine što se nalazi ispod površine ustajale vode. Onu svakodnevnu platformu na kojoj se smišljaju (ne)svjesni trikovi kojima će se ženskom spolu pokazati gdje mu je mjesto. Često i u vickastim doskočicama, čisto da žene puknu od smijeha, nad tolikom količinom humora. Tako će i dalje svaka reklama za određene tipove automobila i dalje idotski ponavljati mantru o “malom limenom ljubimcu idealnom za žensku ruku”, ili bilo koje pivo u pravilu računa na krmka izvaljenog pred ekranom i ženicu koja smjerno donosi 6-pack iz dućana preko puta. Animirani superheroji dolijeću i donose garantirano pouzdane otčepljivače wc-školjki, ali po školjkama i dalje rifljaju žene i još se, jadne, prezadovoljno smiješe u kameru.
Uostalom, i kad muškarci progone muškarce, zovu to “lovom na vještice”. Teško se otarasit terminologije, jelda…

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s