ŽENE PRIKOVANE ZA GAJBE

Ima jedan domaći trgovački div bogato ušuškan državnim poticajima. U vlasništvu mega-stara na čelu piramide tog merkantilnog mutanta, vjerojatno leži barem pola Hrvatske. Osim barnumskih megamarketa, lanac ima i cijeli niz karika u obliku manjih kvartovskih trgovina. U jednoj takvoj, nedaleko moje zgrade, svako jutro kupujem novine. Posadu trgovine isključivo čine žene u predvorju penzije. U šihtama se izmjenjuju njih četiri (dvije i dvije), izraubovane, umorne a vrijedne, sa vječnim osmijehom na usnama.
Osim što poslužuju kupce, rade te udarnice i najteže fizičke poslove – istovarajući sanduke s momcima koji kamionetima dostavljaju robu, pentraju se po skladištu i slažu sanduke ili vreće s krumpirom i bocama… Taj kvartet mizerno plaćenih žilavih junakinja, među brojnim sličnim sestrama po sudbini, ukopan je u temelje carstva. Imperije koja ne zna (ili ne želi znati) da su one njena kucavica.
Neki dan, dok mi je jedna od tih gospođa pružala novine, primijetio sam zavoj na njenoj ruci. Pitam je što se dogodilo. Kaže da je porezala ruku na ekseru koji je stršao iz potrgane gajbe.
“Niste na bolovanju?”
“Ih, kakvo bolovanje…!” kiselo se nasmiješila.
“Ali išli ste da vam daju nešto protiv tetanusa?” pitam dalje.
“Ne… Ne stignem… Samo smo nas dvije”, svrnula je oči ustranu, a onda dodala: “Biće sve u redu.”
Kad je nedavno pao zaostali sniježni kijamet, uboge nisu stigle dovoljno brzo izlopatati pločnik oko dućana. Pa ih oglobilo. Pravna država ovdje naime funkcionira.
To je samo jedan vid ekonomskog nasilja kojem su žene izložene u žrvnju našeg primitivnog predatorskog kapitalizma. Dodatnu porciju dobiju kad dođu doma. Oko 30 posto žena od svojih partnera dožive neki oblik ekonomskog nasilja, pokazalo je istraživanje “Što znamo o ekonomskom nasilju nad ženama”, predstavljeno na regionalnoj konferenciji u Zagrebu u organizaciji udruge B.a.B.e.
Cijela maštovita skala je ucjenjivačima pri ruci: od paranoične kontrole “bespotrebnog trošenja novca” dok sirotica čarobno prekreće i okreće svaku kunu, konfisciranja njene zarade za muške crne fondove, do omalovažavanja njenog posla ili, u slučaju razvoda, odbijanja plaćanja alimentacija i razračunavanja putem djece.
Istraživanje (financirano od strane Europske komisije) provedeno je na uzorku 601 žene, a dio je projekta vođenog u pet zemalja regije – Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji.

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s