ISKORAK PATRIKOVE GERILE

Borba za potlačene se nastavlja. U siječnju sam na ovom blogu pisao o srčanom pulskom gimnazijalcu Patriku Laziću i njegovim mladim gerilcima iz grupe Korak, koji se nomadski bore da postave svoju predstavu “Iskorak”. Navijao sam da izdrže, da zaživi njihov mali komad kazališta s velikom jekom u zaštitu progonjenih – ovdje konkretno onih čiji je izbor istospolna ljubav. LJUBAV, dakle, ne MRŽNJA. Nečuveno je da je Patriku i družini prva surovo vrata zalupila direktorica njihove škole (jer da tema “nije primjerena za gimnaziju”?!), zanemarivši vlastitu odgojnu odgovornost. Prezrevši tankoćutnu želju ovih mladih junaka da zagrme sa scene i žustrim jezikom dokumentarnog teatra progovore o manjinski izoliranima, ugnjetenima, gaženima i odbačenima. Njihovoj osviještenoj želji da žestoko jure ususret brutalnoj zbilji, ne bježeći u eskapističke laži.
Srećom, pulska udruga Čarobnjakov šešir tada im je nesebično ustupila prostor za probe, a Kazalište Dr. Inat uključilo se kao partner, dajući im neophodnu logistiku. Naravno, pomogle su im i LGBT udruge poput Iskoraka, Kontre, Lori, Zagreb Pride… Mnogi od gerilaca su na tom putu odustali, suočeni s roditeljskim zabranama. Od izvorne grupe, danas ih je ostalo šestero buntovnika i buntovnica marševskog koraka: Patrik Lazić, Nika Ivančić, Diana Zrnić, Snježana Grgić, Andrea Lončarić i Marin Janković. Odlučnih da predstava “Iskorak” ugleda pulsku premijeru (srijeda, 27. ožujka) u prostorima Kazališta Dr. Inat (u bivšoj kasarni Karlo Rojc), kojom će ova amaterska kazališna skupina obilježiti i 30 godina postojanja.
Povodom mukotrpno dočekane premijere, na portalu Queer.hr objavljen je izvrstan interview s mladim redateljem i guruom predstave Patrikom Lazićem.
“Gimnazija je prva pokleknula, nakon toga dečki iz prvotne skupine koji su izrazito navijali za lezbijsku varijantu priče jer nitko od njih nije bio spreman utjeloviti gej osobu zbog reakcije okoline, nakon toga roditelji velike većine moje gimnazijske skupine koji su djecu povukli iz projekta saznavši za LGBT tematiku, poslije razno razne udruge koje nam čak nisu niti odgovorile na mailove o suradnji, onda škole koje nam nisu dopustile da službeno uđemo u razrede i odradimo ankete čiji se rezultati nalaze u predstavi”, priča Patrik o poteškoćama na koje su nailazili.
Dio predstave su i rezultati ankete rađene među mladim Puljanima u dobi od 15 do 25 godina, iz koje se vidi da još uvijek poražavajućih 24 % smatra da je homoseksualizam bolest, a 67 % ih ne bi podržalo održavanje Pridea u Puli.
Na pitanje što ga je potaklo da radi predstavu na temu homofobije, Patrik jasno odgovara: “Temelj moga kazališta je oduvijek bila društvena diskriminacija, nepravda i razbijanje tabua, a današnje društvo zaista nudi plodno tlo po tim pitanjima. Nažalost, LGBT populacija je pri vrhu, a osim toga, nekakvom dubljom analizom problema homofobije, ne dolazimo samo do odnosa heteroseksualaca i homoseksualaca, već do pitanja čovjeka i čovjeka gdje jedan čovjek uzima pravo sebe staviti na višu poziciju samo zato što je ovaj drugi čovjek po nečemu drugačiji od njega. I onda tu dolazimo ne do problema homofobije, već do problema nemogućnosti prihvaćanja druge osobe baš onakvom kakva ona jest.”
Nakon Pulske premijere, predstava “Iskorak” dogovara gostovanja u Rijeci, Splitu i Zagrebu. Turneja bi se morala nastaviti po cijeloj ovoj ksenofobičnoj zemlji. Tu novci ne bi smjeli biti problem, jer opstanak je u pitanju, opstanak humanosti. Jer, kako Patrik kaže: “Homofobija nije samo pretući gej osobu, homofobija je nekoga uvrijediti općeprihvaćenom uvredom pederu, homofobija je reći prihvaćam ih, ali neka se drže svoja četiri zida. Može li se nekako promijeniti? Može, ali uz muku, trud i znoj i nažalost puno će još generacija proći dok ne zamijetimo pozitivne pomake.”

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s