GENERACIJA OSUJEĆENIH

Konzervativniji su i siromašniji od svojih roditelja. Jedu za roditeljskim stolom i na pragu tridesetih, nacionalistički su isključivi prema drugim nacijama. Oni su generacija osujećenih. Životare u maloj zagušljivoj balkanskoj državici s teoretskom, izvađenom kartom za Europu.
Alarmantni su rezultati istraživanja koje su prošlo ljeto proveli Institut za društvena istraživanja i Zaklada Friedrich Ebert na uzorku 1500 mladih od 14 do 27 godina iz cijele Hrvatske. Na generaciji koja odrasta u kaotičnim prilikama postratne tranizicijske zemlje, s posebno traumatskim gospodarskim tonućem u posljednjih pet-šest godina. Istraživački tim, na čelu s prof. dr. sc. Vlastom Ilišin, tu je generaciju nazvao – generacijom osujećenih. Osujećene su im šanse, nade i realni uvjeti za normalni opstanak. Sve po onom staroroditeljskom: “Mi smo svoje proživjeli, a vi djeco, jadna li vam majka…”
Krizni danak govori da tri četvrtine još uvijek živi s roditeljima. Među njima je čak 20 posto 27-godišnjaka, od kojih su brojni i zaposleni ali nisu u stanju sami isfinancirati odvojeni život. “Kriza je dodatno povećala dob odseljenja te stvorila novu generaciju onih koji su se odselili pa se, zbog financijske situacije, ponovno vratili u roditeljski dom”, kaže dr. Ilišin. Kako neimaština najlakše služi kao lakmus izražavanju tvrđih, radikalnijih stavova, vidi se na drastičnom porastu konzervativnijih i religioznijih uvjerenja među današnjom mladom populacijom, daleko više nego što je to bio slučaj s generacijom njihovih roditelja. “Mladi su danas tradicionalniji od svojih roditelja! Konkretno, pokazali su veću tendenciju veličanja svoje nacije i u većem su broju religiozni”, iznosi Vlasta Ilišin.
Nevjerojatno je da 41 posto mladih, ispitanih u provedenom istraživanju, traži zabranu legalno induciranog pobačaja! Tek 15 posto njih prihvatilo bi Srbina za susjeda a 7 posto za bračnog partnera!!! Visokih 45 posto drži presudnim odobravanje roditelja za izbor bračnog partnera. Dr. Ilišin tumači to gorkom ironijom: “Ne zamjeraj se onome tko te hrani, osobito ako mu dovodiš još jednoga ili jednu koje će hraniti.”
Zato je svaki protulijek poželjan za ovako poražavajuće činjenice. Primjerice, što kvalitetnije informiranje mladih. Jer, džungla bezglavih buldožerskih informacija, gotovo u pravilu koncentrirana na efekt lumpenproleterskih igara, cijelu kaotičnu situaciju društva još više pogoršava. A žrtvovana mlada generacija pada pokošena kao snoplje.
Jedno od vrijednih nastojanja brige za ugroženu generaciju jest i Sajam informiranja mladih – iMOS, u organizaciji Proni Centra za socijalno podučavanje, koji će se sutra (24. travnja) održati u Osijeku. Sajam obuhvaća područja informiranja mladih iz Nacionalnog programa za mlade i Programa za mlade na području grada Osijeka: Obrazovanje i informatizacija;
Zapošljavanje i poduzetništvo; Zdravstvena zaštita i reproduktivno zdravlje; Socijalna politika prema mladima; Aktivno sudjelovanje mladih u društvu; Kultura i slobodno vrijeme; Mobilnost i informiranje.

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s