LUKINI MOSTOVI SLOBODE

“Često razmišljam kako bi danas izgledao. Koliko bi se promijenio…” napisala je Suzana Ritz, majka Luke Ritza, na dan njegova dvadeset i trećeg rođendana (22. travnja), na Facebooku. Mora biti užasno kad ti je uskraćeno da očima miluješ odrastanje svoga djeteta, a Suzana i Reno propuštaju stasanje svoga jedinca već petu godinu. Luka Ritz izdahnuo je 12. lipnja 2008., od posljedica brutalnog premlaćivanja. Jedanaest dana prije nego li se preselio u neki bolji svijet, toga zagrebačkog maturanta na Mostu slobode izgazila su petorica bezumnika, dječaka poput njega ali sa životnim karmama obrnutim na zlo i nasilje. Lukina skala poznavala je samo punktove dobra. U tom uvjerenju pala je i njegova nevina žrtva.
Hrvatska kao ovjerena zemlja nasilja, nasušno treba svaku ciglicu u mostovima koji vode u neko sretnije društvo. Tamo gdje će se zlo, netrpeljivost, brutalno iživljavanje, iskorijeniti zauvijek. Suzana i Reno Ritz svoju su osobnu tragediju, gadnu ranu na srcima, pretvorili u nesebičnu borbu za društveno dobro. Pokrenuvši Savjetovalište Luka Ritz (u Fabkovićevoj ulici u Zagrebu) s ciljem pružanja stručne i savjetodavne potpore u razvijanju odgojnih vrijednosti i borbi protiv uzroka vršnjačkog nasilja i rizičnih ponašanja kod djece i mladih. U Savjetovalištu se razvijaju i provode prevencijski programi kao dopuna školskim programima, osmišljava slobodno vrijeme djece i mladih, te se mlade odgaja u skladu s općim kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, ljudskim pravima. Ukratko, osposobljava ih se za život u toleranciji i poštivanju bližnjega.
U godini Lukinog umorstva Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ustanovilo je “Nagradu Luka Ritz” (po jedna nagrada u kategoriji osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja – uključuje i godišnju stipendiju od tisuću kuna) koja se dodjeljuje za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Ovogodišnje dobitnice, dragocjene neimarke u građenju Lukinih mostova slobode, su Liana Šošo (Osnovna škola Eugena Kumičića u Rijeci) i Tina Glazer iz petrinjske gimnazije. Posebnim priznanjem nagrađene su i njihove škole. Liana u školi pomaže dvojici učenika iz razreda s posebnim potrebama, aktivno se angažira u rješavanju sukoba i svađa među učenicima te je aktivna u brojnim humanitarnim aktivnostima. Tina sudjeluje u aktivnostima koja potiču toleranciju, nenasilno i humano ponašanje, a volontirala je i u Volonterskom kampu ‘Zlatna Fibula’.
Dok je u srijedu, 12. lipnja, proglašavala velika imena ovih djevojaka, Suzana Ritz je rekla da je nagrada posvećena svima koji se bore za pozitivne životne vrijednosti i nenasilje, ali i onima koji u ovom trenutku nasilje trpe. Ova hrabra, plemenita žena nije propustila i javno se zauzeti za uvođenje građanskoga i zdravstvenog odgoja u škole, koje trpi svojevrsno nasilje od desničarskih zaslijepljenih grupacija i pojedinaca.
“Najsretnija sam na svijetu upravo kada volontiram. Ti trenuci zalaganja za druge učinili su me osobom kakva sam danas. Želim vas stoga sve pozvati da već danas učinite nešto za one kojima je potrebna naša pomoć”, rekla je učenica drugog razreda gimnazije Tina, primivši priznanje. “Zahvaljujući Lukinim roditeljima koji su pokrenuli poticanje mladih za borbu protiv nasilja, mnogo je mladih shvatilo da ne smiju dopustiti da se takvo što ponovi. Upravo nas ta lekcija treba pratiti u odrastanju. Umjesto da ustanemo i borimo se protiv nasilja, postajemo na njega imuni”, poručila je osmašica Liana. Vrijedi umemorirati mudrosti ovih djevojaka. Dok ne postanemo posve imuni na destrukciju oko sebe.

Oglasi

2 komentara

Filed under Društvo

2 responses to “LUKINI MOSTOVI SLOBODE

  1. Suzana Ritz

    …jedino što možemo reći je velika HVALA od srca.
    Suzana i Reno Ritz

    • Davor Špišić

      zahvalan Vama na citanju, i upucujem Vam jos jednom svoje divljenje za hrabrost i plemenitost kojom uspomenu na Luku ugradjujete u borbu za bolje drustvo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s