POLJUBAC – NE UDARAC!

“Napravili smo važne promjene po pitanju suzbijanja nasilja nad ženama, no predstoje nam još brojni drugi koraci, a jedan od njih je upozoriti građane na taj problem i podići osviještenost”, rekla je u Zagrebu koordinatorica Ženske sobe Maja Mamula.
Upravo ta VIDLJIVOST, transparentna prisutnost informacije da brutalnost živi tu odmah iza susjednih vrata, od presudne je važnosti za efikasnu borbu protiv nasilja. Previše je toga ukorijenjeno u našem poludivljem društvu, previše se toga mete duboko pod patrijarhalne tepihe (naizgled je u ruralnim sredinama situacija drastičnija, ali i u visokoparnim “urbaniziranim” zajednicama itekako caruju metode šake i psihonasilja) a premalo izlazi na vidjelo javnosti. Nasilje prema ženama zauzima visoko mjesto na užasnoj hijerarhijskoj piramidi tolerirajućeg tlačenja. Zato su sve platforme, svi alati na kojima se može uspostaviti medij otpora protiv društva ogrezlog u nasilju, iznimno dragocjene.
“Sigurno mjesto” jedna je od takvih kampanja (u organizaciji udruge Ženska soba-Centar za seksualna prava) koja je u nedjelju, 23. lipnja, na zagrebačkom jezeru Bundek poduzela javnu akciju “U tri klika biraj život bez nasilnika – Sportom protiv nasilja”. Cilj akcije bio je involviranje što većeg broja građana u borbu protiv nasilja nad ženama kao i edukacija o mogućnostima zaštite. Naime, porazna je činjenica da se znatan postotak žena miri s divljačkim stanjem stvari, smatrajući da je njihovo “prirodno stanje” da budu žrtve. Još je tragičnije da im država, ne pružajući adekvatnu zaštitu, to uvjerenje podupire.
Medijska baza akcije jest web-stranica Sigurnomjesto.hr. Niz je poznatih osoba, političara, pjevača, glumaca, sportaša, znanstvenika… (Ivo Josipović, Jelena Radan, Davorin Bogović, Ksenija Marinković, Urša Raukar, Mario Kovač, Aleksandar Štulhofer, Rujana Jeger, Vinko Brešan, Goran Bogdan, Mima Simić, Vinko Brešan…) uključenih u kampanju i njihove se jezgrovite antinasilne poruke mogu pročitati na stranici. “Poljubac – ne udarac! Razgovor – ne nasilje!” poručuje glumica Urša Raukar a filmski redatelj Vinko Brešan kaže: “Prirodno je prezirati i osuđivati nasilje. Uglavnom mislimo na fizičko, a moramo osvijestiti i druge oblike, kao što su psihološko ili ekonomsko.”
Posebno je simbolično što je na Bundeku održano natjecanje u šestercima između profi rukometaša i poznatih osoba. Također su rukometaši Blaženko Lacković, Marko Kopljar, Damir Bičanić i Lovro Šprem otvoreno progovorili o važnosti prepoznavanja problema nasilja nad ženama u hrvatskom društvu. Upravo se sportske arene u nas posve neopravdano pretvaraju u obore za krda muškaračkog šovinizma i prave eksplozije nasilja. Stoga je neizmjerno važno da sportske zvijezde svojim angažmanom djeluju na odgoj – od najmlađih do matorih usijanih glava.

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s