ŽENA VEĆA OD ŽIVOTA

“Nekako me napušta strah da je rizik prevelik i da nećemo biti prepoznati. No, kako me uči iskustvo, rizik je preduvjet uspjehu”, rekla je Dubravka Vrgoč prije pet godina. Bila je tada u trećoj sezoni svoga prvog mandata na čelu Zagrebačkog kazališta mladih. Već je te 2008. odgovornim rizikom (što u njenom slučaju nipošto nije oksimoron) naveliko zaigrala na sve ili ništa. Znajući da se oklijevanje, kalkuliranje, nedostatak vizije, kukavičluk i tavorenje u glibu prosječnosti, baš uvijek obiju o glavu. I naplate s gorkim kamatama. Pekli vi kruh, vodili državu ili gradili kazališne snove, svodi vam se na isto. Danas je Zagrebačko kazalište mladih stasalo u istinsku tvornicu projekata većih od života. Jer, u društvu gdje se život svodi na udovoljavanje prosječnosti, gdje mediokriteti odlučuju o sudbinama i doslovce trguju dušama, Dubravka Vrgoč ne pristaje na takve pozicije odustajanja. Temeljeći vodstvo svoga virtuoznog ansambla na znanju, strasti i svakodnevnom herojstvu, govoreći s njima o lavi vjekovnih i sadašnjih problema koje tište čovjeka, nije jeftinim trikovima zadržavala publiku nego je stvorila gotovo fanatične, vjerne sljedbenike. Zato i jesu dvorane ZKM-a stalno pretrpane – s punim pokrićem. To je kazalište naš najuspješniji umjetnički izvozni proizvod i, realno, jedan od rijetkih izvoznih proizvoda ove zemlje. Predsjedavajući Europskom kazališnom konvencijom (prva žena na čelu te asocijacije) i vodeći (uz Ivicu Buljana) projekt Festivala svjetskog kazališta, Vrgoč je trasirala i odvažno zgrabila brojne puteve za pozicioniranje ZKM-a na svjetskoj umjetničkoj mapi. Sudjelujući sa svojim teatrom u konkurencijama vodećih europskih i svjetskih festivala, realizirajući inozemne koprodukcije i gostujući na prestižnim scenama, Dubravka Vrgoč je za zdravlje duha i tijela Hrvatske (nemilosrdno analizirajući sve društvene tame) učinila više nego bataljuni političara ili nadrinaučnika.
Najsvježije priznanje Dubravki Vrgoč je stiglo u utorak, 9. srpnja, kada je između 6 iznimnih žena izabrana za “Ženu godine” u Hrvatskoj. “Ove su žene primjer za tisuće drugih. Sjajno je biti u društvu nominiranih žena, sjajno je što se ovaj izbor poklopio s ulaskom Hrvatske u EU, jer je Zagrebačko kazalište mladih tamo već i prije bilo”, izjavila je Vrgoč, izrazivši želju da će svima njima društvo biti potpora u njihovom daljnjem radu i angažmanu. U konkurenciji su, rame uz rame s Dubravkom, bile sve same iznimne, talentirane i udarničke stvarateljice: Sanja Opačak (vlasnica tvrtke Paprenjak), Gordana Frgačić (autorica knjige “Zašto smo manje plaćene?”), Ana Grgić (šefica kuhinje hotela Esplanade Zagreb), Marijana Puljak (voditeljica IT produkcije Societe Generale Splitske banke) i Vanja Škorić (viša pravna savjetnica u GONG-u).
Da slučaj Dubravke Vrgoč nije plod meteorskog bljeska dokaz je njeno dugodišnje mukotrpno stjecanje znanja. Skladištenje bogate obrazovne opreme, iznimnih praktičnih iskustava, permanentnog upijanja najvrsnijih novinarskih, teatroloških, socioloških i menadžerskih iskustava. Itekako je bitno da je Vrgoč zanat pekla kao mlada novinarka i kazališna kritičarka u Vjesniku, instituciji koja je u bivšoj Jugoslaviji predstavljala jedan od megavrijednosnih poligona za kvalitetu, umijeće i kreiranje javnosti. Nije slučajno učila od najvećih bardova znanja, filozofijske svijesti i kazališnog erosa, od Petra Brečića i Dalibora Foretića. Sjedeći svojedobno na okruglim stolovima brojnih jugoslavenskih festivala, Dubravka je s ljubavlju upijala saznanja te dvojice magova, o kritičkom umu, o civilnom dijalogu lišenom bejzbol palica isfrustrirane mržnje. Naučeno je ugradila u svoje današnje izazove, boreći se za jedno sretnije društvo – veće od života.

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo, Kultura

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s