INKUBATOR MLADIH FILMAŠA

I u davna vremena kad je bilo više para, dugi ljetni raspusti predstavljali su enigmu za roditelje, djecu i društvenu zajednicu. Ono, trebalo je kvalitetno “ubiti” preostale dane nakon regularnog ljetovanja. Nakon svih zbrajanja i oduzimanja, nakon putovanja na more ili kod babe na selo, logorovanja s izviđačima i razmjene s dopisnim prijateljima, uvijek je ostajalo barem tridesetak dana u kojima su djeca bila prepuštena ulici. Uz ulično lutanje, danas još pridodajmo besciljno surfanje internetom, i to je, uglavnom, to. Zato je svako kvalitetno ulaganje u vakumirani prostor slobodnog vremena klinaca uvijek na cijeni. Još ako služe edukaciji i njegovanju stvaralačkog talenta, tada su ovakve akcije od jake društvene koristi.
Zagrebačkim klincima sjajna ponuda dolazi već drugo ljeto. Multimedijalna umjetnička organizacija Bacači sjenki i Hrvatski filmski savez (uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba) po drugi put organiziraju edukativne radionice o filmu FROOOM! Bez obzira što su alati filmovanja sve dostupniji, pa se film lagodno može snimiti i smartphoneom, nije za odmet da se neobuzdana mašta i talent potpomognu zanatima i znanjem. Jednotjedne radionice (cijena je 750 kuna, detaljnije informacije mogu se doznati na http://www.frooom.eu) počele su 1. srpnja, namijenjene su djeci i mladima od 9 do 12 godina, a održavaju se do 27. srpnja, u zagrebačkom kinu Tuškanac, radnim danom od 9 do 15 sati. Program radionica zamišljen je kao interakcija kreativnih disciplina između predavača i mladih polaznika. Djeci će se kroz filmske projekcije, igru, dramske vježbe te kroz praktične zadatke snimanja i montiranja, stručno objasniti sve tajne filmskih tehnika i sadržaja. Uz radionički, predviđen je i popratni program predstava, instalacija, tematskih filmskih projekcija.
Kako je dnevna šihta udarnička (skoro kao na pravom setu), od 8 do 16 sati, malim radioničarima su osigurani zdrav topli obrok i napitci. Predavači, pedagozi, voditelji, treneri, prijatelji i nesebični rasadnici zanata jesu: Boris Bakal (voditelj Bacača sjenki, redatelj i glumac), Bojan Mucko (kulturni antropolog), Mihael Giba (multimedijalni umjetnik), Petra Težak (glumica i dramska edukatorica), Zrinka Kušević (glumica i dramska edukatorica), Adam Luka Turjak (montažer i glazbenik), Mirko Bogosavac (psiholog), Marko Tadić (vizualni umjetnik) i Miro Manojlović (montažer i autor eksperimentalnog filma). Dakle, klincima željnim filmske magije, na raspolaganju je zaista stručan i raznovrstan tim.
Zanimljivo je da “Frooomovci” djeluju baš u dane kad je startao jubilarni 60. Festival igranog filma u Puli. Veliki jubilej ne može se bolje obilježiti nego ovakvim marljivim garažerskim radom na osnovama filmske umjetnosti.

Oglasi

1 komentar

Filed under Društvo, Kultura

One response to “INKUBATOR MLADIH FILMAŠA

  1. ivana

    Lijepo i pohvalno. No, imam dijete širokih interesa i znam koliko sve to košta. Kako vidim, i ova se radionica naplaćuje, što oduzima mogućnost polaska onima bez love. Osim toga, sve se uvijek održava u Zagrebu

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s