SAVRŠENE I NA RUBU BIJEDE!

Diktati ljetne gramzivosti po našim idiotskim medijima pokazuju tijela belosvjetskih zategnutih zvijezda i vrište: “Savršena i u četrdesetoj!” U svojoj fašistoidnoj maloumnosti ne samo da javno navijaju za likvidaciju žena iznad četrdesetpete, nego u bijedi profitne histerije posve zaboravljaju na bijedu stvarnosti u kojoj hiljade stvarnih žena od krvi (i sve manje mesa) žive ili preživljavaju.
Daleko od stondiranog medijskog cybera, tamo na dnu Hrvatske gdje je sve veća gužva i kolone izrabljenih i ispljunutih ljudi sve su duže, vlada dirljiva ljudska solidarnost. Snažnija, prirodnija nego što su obijesne elite ikada u stanju inscenirati. Pravi zagrljaj bližnjega, umjesto estradnog ispiranja savjesti. Vjerujem da je blaziranim proizvođačima čudesa promakla jedna “nevažna” vijest o tamo nekom radničkom hodočašću Zagreb-Osijek. Međutim, nije li fascinantno da su radnice zagrebačkog DTR-a posjetile radnice Modne konfekcije Slavonija u Osijeku. Netom što su same izašle iz mučnog dvomjesečnog štrajka i plakale od sreće što im je na račune sjela jedna nadnica od višegodišnjih koje im duguju, iznurene žene iz DTR-ovih mračnih hala pohrlile su u pomoć drugim heroinama neimaštine. Hranu, odjeću, obuću i higijenske potrepštine, što su ih za vrijeme štrajka dobijale kao pomoć od građana Zagreba, sad su ponijele u Osijek da ih podijele sestrama patnicama kojima su trenutno potrebnije. Takvoj nesebičnoj struji ljudskosti ja se klanjam do poda.
Na Facebook stranici Podrška radnicama DTR-a zapisani su gadni utisci zajedničkog čemera: “Iz Osijeka smo se vratile tužne, užasnute zatečenim stanjem tvorničkog pogona MK Slavonija. Pretpostavljale smo da je stanje u tvornici loše, no nitko od nas nije očekivao derutnu halu u kojoj se radi pod iznimno visokim temperaturama bez klime, prastare strojeve, poplavljene toalete. Zahvaljujemo dragim radnicima koji su nas srdačno primili, iako im smjena nije bila gotova. Proveli su nas kroz pogon i pokazali kako bez obzira na neisplaćene plaće i teške uvjete rada, još uvijek proizvode vrhunsku robu.”
Inače, svi radnici MK Slavonija (njih 197) od 17. srpnja su na burzi, a proizvodnja nekadašnjeg modnog diva ugasila se nakon 68 godina. Nesretne, opljačkane i razočarane žene teoretski se ne nalaze u Bangladešu, Vijetnamu ili Laosu i teoretski nisu plaćene mizerni dolar dnevno. Teoretski i na papiru, imale su veće plaće. Realno jedva pamte kad su ih dobile. A sad su i definitivno na ulici. Tek toliko da znaju kako i od (neplaćenog) dna ima dubljeg jada.

Komentiraj

Filed under Društvo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s