SLAMA JAČA OD BETONA

“Taj mali svijet izgrađen od slame nekako mi se činio kao san”, napisala je Helene Glatter-Götz na blogu udruge Dunavision. Povjerivši čitateljima namjernicima kakvu je pozitivnu energiju ugradila u sebe u nekoliko vrelih osječkih dana. “Evo što sam osjećala cijeli tjedan: svatko je radio ono što je nagonski osjećao, kreirajući i gradeći prostor koji potpuno ispunjava njegove potrebe. Svatko je sudjelovao u stvaranju zajedničke slike, komad po komad, u svom ritmu, slijedeći zajedničku viziju…”, iskazala je Helene dubinsku esenciju manifestacije Slama-Grad. To je izgradnja prostora i života prema stvarnim potrebama opstanka a ne pohlepe. Njega normalnog života a ne megaforsiranje skeletona gramzivosti i potčinjavanja.
Austrijska udruga Kineme i osječka Kuina (u suradnji s udrugama Dunavision, Ospera, RitmOS i Samospoznaja) od 1. do 6. srpnja upriličili su pravi iskonski team building, nazvan Slama-Grad, a koji se ukotvio na prostranstvima kampusa osječkog Sveučilišta – posebno u staroj napuštenoj zgradi austro-ugarskog Manježa. Aktivisti su kroz participativnu intermedijalnu radionicu gradili naselje po načelima “Pattern Language”, ustanovljenima u vizijama slavnog austrijskog arhitekta Christopha Alexandera. Thomas Moritz iz Kineme pojasnio je sudionicima osnovne Alexanderove principe: stvari se ne planiraju nego se radi po trenutnom feelingu; lijepa mjesta se ne diraju nego se ružna ukrašavaju; odluke se donose u grupi, fleksibilno i elastično za prenamjenu; važan je timski rad uz poštovanje pojedinca…
“Mi smo kroz dane u kojima smo radili s balama sijena i drugim prirodnim materijalima, kao i onima koje smo zatekli na Manježu izradili kuhinju, dnevnu sobu, veliku prostoriju za radionice, chill out kutak, spavaće sobe, terasu, dječji toranj, kutak tišine, i još dvije prostorije za rasprave, kao i sređen Manjež za radionice”, kaže Iva Drozdek, članica Kuine.
“Ljudima od slame” u osječkoj je preriji ponuđeno još niz radionica, namijenjenih i razvoju kreativnosti ali i treningu svakodnevne egzistencije. Betty Quast održala je radionice pravljenja mozaika od stakla, radionicu kreativnog pisanja te radionicu heklanja. Erich Faller iz udruge Kuina vodio je radionicu izrada predmeta od slame. Marija Nuić iz Samospoznaje, podučavala je izradi prirodne kozmetike te predstavila Konstelacije – jedinstvenu psihoterapeutsku metodu za rješavanje osobnih i obiteljskih problema. Udruga RitmOS pobrinula se za soundtrack i održala radionicu sviranja afričkih bubnjeva.
Drugi čin slamogradnje odigrava se u Južnom Tirolu – od 23. srpnja do 5. kolovoza, gdje Udruga Kineme prenosi iskustva stečena u vizionarstvu Slama-Grada. U Tirolu su im se pridružili i članovi udruga s kojima su radili u Osijeku.
Arhitektura je to održive sreće u čiju konstrukciju svaki pojedinac ulaže svoju slamku spasa. Zvuči utopijski, ali riječ je o jedinoj mogućoj mjeri koja može spasiti ovaj svijet od kanibalizma. Kao i uvijek, postoje pojedinci koji su spremni boriti se za ostvarenje takvog sna.

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s