REDALJKE MEDIJSKE ŽUĆI

Iza jedne od najglupljih pseudomedijskih fraza, one o “sezoni kiselih krastavaca” u nas se krčme doslovce najgore ljudske niskosti. Od jalovosti, oportunizma, kukavičluka i pohlepe do seksističkog ponižavanja ili fašizma. Panika domaćih medija da neće dočekati sutrašnji dan pretvorila se u histerično eksploatiranje zadnjeg miligrama senzacionalističke izvještajne pornografije. U tom je šund-procesu terora samoodržanja, prognana i zadnja stopa sluha za potrebe civilno uređenog društva. To što u vrelini ljeta vrišti iz većine ovdašnjih papirnatih ili digitalnih headlinesa, više nije ni žutilo nego otrovna žuć.
U gnjusnom mlinu bulevarske bižuterije bivaju požderane i najozbilnije traume ovoga društva. Recimo, stvarna tragedija jedne protupravno iza psihijatrijskih rešetaka utamničene žene, završila je u tretmanu blockbuster slučaja: na duplericama glamuroznih magazina. Negdje između rubrika o partijanju i uzorcima jastuka za bazenske ležaljke. Producirana kao najneobaveznije štivo za razonodu. Samo je još falilo da su izmučenu ženu salijetali pitanjima šta preferira od make upa za plažu ili da nam predloži kakav hot-koktel za ljetne romanse. Tragično i nije smiješno.
Protekloga tjedna gotovo da nije bilo medija koji drži do sebe (i bezdušno gazi sve pred sobom ako jebene kune ne donosi) a da nije iskazao navodno divljenje nad lijepom pojavom košarkašice i HDZ-ove vijećnice Antonije Mišure na sjednici šibenskog Gradskog vijeća. Međutim, analiziramo li podrobnije, ta se adoracija pretvorila u gnjusnu, ponižavajuću, seksističku i idiotsku trgovinu Antonijinim bićem. Iza prodajnih estradnih eufemizama krila se ona stara, smradna patrijarhalna teorija da pristalo žensko biće nikako nije “za mudraca” nego, eventualno, “za madraca”. Pa smo tako mogli saznati da se “umjesto kupanja i ljetnog provoda hrvatska košarkaška ljepotica i zastupnica HDZ-a u Gradskom vijeću Šibenika zabavila čitanjem materijala za sjednicu…” Teškaški su raspalili naslove kao onaj: “Na sjednici uzdahe mamila Antonija Mišura!” ili “Raspuštena kosa Antonije Mišure zbunjivala kolege!” U tekstovima ispod tih nebuloznih uredničkih krikova redovito se pisalo kao o cirkuskoj senzaciji (“… glavna atrakcija ponovno je na sjednici bila prelijepa košarkašica Antonija Mišura…”), ističući crveni ruž i raspuštenu plavu kosu kao simboličke alate kojima žena-fikus dekoncentrira marne muške kolege.
Pitam se jesu li šizoidni kreatori masovnih slikovnica svjesni kakvim su namjerama popločali put u pakao? Jer, suština je ta da su nad Antonijom Mišurom izvršili nasilje. Najmizerniju trgovačku redaljku, koristeći ženu kao robu bez mozga i sadržaja. Fuj!

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s