ŠIBENIK PRŽI DALJE!

Udarničke vijesti stižu iz Šibenika. Kako čujem, grad ispleten oko remek-katedrale Svetog Jakova, ne namjerava još dugo gasiti svoja pojačala. I raduje me to. Svojim gerilskim konceptom dobrog zvuka i ekološki održive svijesti, Festival Terraneo postao je nezaobilazna globalna činjenica. Među bivšim kasarnskim sjenama ove godine pržili su Prodigy, My Bloody Valentine, Calexico, Dubfire, Gang of Four… Za kaljenje urbanog nerva prebogata trpeza. Kako su nekad praksisovci hodočastili na Korčulu, tako i njihovi potomci imaju zbog čega naćuliti uši na šibenskim zidinama. Još se buka nije ni stišala a nova subverzivna poslastica se odmotava. Od 4. do 7. rujna u Šibeniku će se održati prvi Festival alternative i ljevice (FALIŠ). Na najavljenoj fešti nema da fali kritičke misli. Bogme, u gradu će tih dana zabrijat Tariq Ali, Srećko Horvat (urednik festivalskog konferencijskog programa), Andrej Nikolaidis, Marko Pogačar, Aleksandar Stanković, Katarina Luketić, Boris Buden, Mima Simić, Sandra Vitaljić, Kruno Lokotar (urednik umjetničkog programa), Igor Štiks, Emir Imamović … Megastar najavljenog festivala svakako je Tariq Ali, britanski ljevičar i aktivist (kojem su Stonesi posvetili song “Street Fighting Man”), autor niza knjiga, od kojih je u Hrvatskoj najpoznatija “Sukob fundamentalizama”.
Osim korisne demetropolizacije polja otpora, posebno treba istaknuti cilj organizatora da festivalska misao vodilja bude u memoriranju tranzicijske destrukcije šibeničke (i općehrvatske) proizvodnje. Svake od narednih godina, i kroz vizualni identitet FALIŠ-a (art direktor festivala je Ante Filipović Grčić), podsjećat će se na jednu od nestalih tvornica u Šibeniku i problematizirati deindustrijalizacija grada i regije, te ukazati na njene pogubne posljedice po lokalnu ekonomiju i standard građana. Prve godine na plakatima i drugim tiskanim materijalima dominirat će panoramska fotografija TEF-a, njegovih dimnjaka po kojima je Šibenik bio prepoznatljiv koliko i po svojim povijesnim spomenicima ili ljepoti obale.
Bosanski pisac Emir Imamović Pirke (koji se priženio u Šibeniku, poklonivši srce glumici Oriani Kunčić) sjajno dijagnosticira namjere najavljenog okupljanja: “Nije Šibenik u prošlom stoljeću bio ni veći ni stariji, ali jest bogatiji: bio je, naime, drugi grad po prihodima u Hrvatskoj! TEF, TLM, Poliplast, Revija, Šibenka… najpoznatija, u međuvremenu propala šibenska poduzeća, činili su temelje ekonomije grada koji o turizmu nije mislio sve najgore, jer nije mislio uopće. Imala je radnička klasa pametnijeg posla i zanimljivijih hobija od mijenjanja lancuna i učenja djece kako da budu gordi konobari. Stariji pamte, a mlađi s užasom uče o tomu gadnom vremenu u kojem su, eto, raznorazne tvornice zagađivale okoliš, dok su njihovi (samo)upravitelji tjerali pošten svijet da ujutro, zorom, ne ide u kladionicu već na posao, pa tamo nešto proizvodi…”

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s