GRADITELJI ODRŽIVE DRŽAVE

Zaista je nebitno kolika je država. Jer, država su ljudi. Na tri kvadrata ili milijune kvadratnih kilometara, posve je nevažno. Bitan je materijal od kojega je izgrađena. A najnosiviji, najgrađevniji materijal jeste čovjek sam. Zato je u jednoj karlovačkoj kućici od 300 starih automobilskih guma više sadržaja, volje, energije, vizije i želje za budućnošću nego što je ova država u stanju i zamisliti. Projekt o kojem pišem, nastaje već nekoliko godina u zdušnom neimarskom žaru udruge Eko Pan iz Karlovca. Umjesto da završe na otpadu i otamo truju našu sutrašnjicu, islužene gume poslužile su kao materijal za održivu ekološku kućicu (earthship house), prvu na našim prostorima. Kuća bi prije zime trebala pod krov, ispunjavajući svoju misiju dokazivanja da se od odbačenih materijala itekako može sagraditi mjesto za život.
“Istina, ovo nije stambena zgrada već pokazni poligon kako se i na drugi način mogu graditi kuće. Zemlja se stavlja u gume i sabija se, a gume se slažu u riblju kost, kao kod gradnje zgrade ciglama. Također, zemlja se stavlja i u prazan prostor i također sabija. Tri strane zgrade su ukopane u zemlju, odnosno postavljen je svojevrstan temelj, a četvrta je strana južna. Trenutno postavljamo hidroizolaciju, a prije zime se nadamo kako ćemo ju staviti pod krov. Odnosno, organizirat ćemo radionicu postavljanja zelenog krova koji je sjajna izolacija”, kaže Valentina Mesarić iz udruge Eko Pan, objašnjavajući princip izgradnje takve kuće.
Iz konstrukcije udruge lako se čita osnovna vodilja: umjesto gramzive destrukcije koja se poput otrova širi venama današnjeg predatorskog svijeta, uzidati čovjeka u spokoj komadića zemlje predovoljnog za njegove potrebe.
Ideja o earthshipu započela je još 2011. kada je udruga kupila zemlju u Šćulcu. Prvo su iskrčili teren te iskopali rupu za “temelj” buduće kućice. Iduće, 2012. godine su na red došli zidovi, a u godini trećoj ide konstrukcija. Uz sve te zidarske poslove na svojoj su “baušteli” dali apsolutno povjerenje onome što zemlja rađa, samo ako joj pristupimo s povjerenjem a ne s uništenjem osvajača. “Budući da primjenjujemo princip permakulture, sadimo šumski vrt, također imamo i voćnjak. Zapravo, primjenjujemo permakulturne principe prema zonama. Ondje smo ljetos napravili i spiralni vrt sa začinskim biljem i povišene gredice. Želimo isprobati sve tehnike koje su suprotne konvencionalnima, a da bismo u tome uspjeli, pomažu nam volonteri iz cijelog svijeta”, zadovoljno ističe Valentina Mesarić.
Ljeto koje upravo nestaje pred nama, u Eko Panu su iskoristili za organiziranje međunarodnog volonterskog kampa (12. do 28. kolovoza) u kojem su radili volonteri iz Belgije, Francuske, Španjolske, Italije, Ukrajine, Turske i Hrvatske.
Po svemu sudeći, Ekopanovci kao entuzijasti i hrabri borci za doličnu sutrašnjicu, su idealni stanovnici, oni koji će iznijeti državu održivog razvoja kakvu predviđa Mirela Holy. Kako već pratimo, bivša, brutalno odstranjena ministrica ekologije, punom parom radi na osnutku političke stranke temeljene na održivom razvoju s ljudskim pravima, gospodarskom razvoju i zaštitom okoliša. Možda se jednom i probudimo na takvom komadiću ljudskosti, zato sanjati nikako ne smijemo prestajati.

Oglasi

Komentiraj

Filed under Ekologija

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s