TEODOR I PRAVO NA GRAD

Tko je Teodor Celakoski? Na to pitanje, prosječno nezainteresirani konzumenti stvarnosti u Hrvatskoj vjerojatno nezainteresirano sliježu ramenima. A mora da ga znaju, vidjeli su ga na televiziji milijun puta. Naravno, pod pretpostavkom, da nisu prebacili kanal na kakav ultimate fight starleta. To je onaj 42-godišnjak koji je umjesto kakve sinekurne anonimnosti izabrao stalnu uličnu borbu. On se ne skida s ulica, dižući svakodnevne male revolucije prava na civilne obrise života, prava na urbanu njegu pojedinca. Teodorovo široko djedmrazovsko lice s filozofskom bradicom, vidjeli smo u nebrojenim kadrovima pred kamerama. Recimo, u panel diskusijama gdje je strpljivo objašnjavao inicijativu Pravo na grad, dosljedno dokazujući neodrživost bezumne eksploatacije prostora na štetu javnog interesa. Najčešće ga oklopljeni potplaćeni policajci odvlače u maricu. A Teodor se ne da. On na zagrebački Cvjetni trg ne želi dolaziti stiješnjen megazamkama predatora kapitalizma, on i svi koji ga slijede, žele prostor jednakopravnog življenja. Za sve. I da se građani pitaju, o tim minimalnim željama.
Za svoj društveni angažman Teodor Celakoski (projektni direktor Multimedijalnog instituta Zagreb) upravo je dobio ugledno europsko priznanje. Europska kulturna fondacija (European cultural foundation – ECF), institucija s više od 60 godina tradicije i jedina paneuropska kulturna fondacija, izabrala je Celakoskog za laureata Nagrade princeze Margriet (ECF Princess Margriet Award) za 2014. Nagrada se od 2008. godine dodjeljuje istaknutim pojedincima za njihov doprinos u razvoju civilnog društva, ali i pokretanju društvene dinamike i promicanju univerzalnih europskih vrijednosti u svojim lokalnim sredinama. U objašnjenju Komisije stoji da je Celakoski kao vodeći zagrebački kulturni aktivist za laureata izabran zbog svoje uloge u kataliziranju modela suradnje između kulture i civilnog društva u Zagrebu, na širem prostoru Hrvatske i diljem bivše Jugoslavije. Napominje se da je Celakoski unutar kolektivnih nastojanja bio jedan od ključnih pokretača brojnih hrvatskih platformi, mreža, trajnih inicijativa i institucija: Multimedijalnog instituta MaMa, Clubtura, Prava na grad, POGON-a, Zaklade Kultura nova. U suradnji s tim kolektivima, ističe se u objašnjenju, Celakoski je kreativno koristio resurse u teškim okolnostima kako bi uključio javni interes u kulturne politike i prostorno planiranje i, iznad svega, omogućio suradnju između civilnog društva, neovisnih kulturnih organizacija i javnih institucija.
Uz Celakoskog, istu nagradu će primiti i skupina talijanskih kazalištaraca Occupato. Oni su 2011. spasili najstarije rimsko kazalište Teatro Valle od propasti privatizacije i tranzicije u kakav salon automobila ili opskurni noćni klub. Pretvorili su stari teatar u prostor koji daje glas zajedničkom dobru, u scenu za susret građanskih snaga. Celakoski i Teatro Valle Occupato će Nagradu princeze Margriet (uz pripadajućih po 25.000 eura iz nagradnog fonda) primiti na posebno organiziranoj svečanoj kraljevskoj ceremoniji na najvišoj razini koja će se održati 18. ožujka 2014. godine u Bruxellesu.
“Širom Europe sve su artikuliranije kulturne, društvene i političke inicijative koje se suprotstavljaju neoliberalnoj mantri i dominantnoj praksi privatizacije svega javnoga i zajedničkoga. Europska kulturna fondacija ovogodišnjim nagradama očito želi naglasiti da prepoznaje navedene procese kao važne za demokratizaciju i društvenu pravdu. Ovu nagradu ću shvatiti kao podstrijek za buduće aktivnosti stvaranja široke društvene platforme za obranu javnih i zajedničih dobara”, izjavio je Celakoski. Čovjek koji ima pravo.

Oglasi

Komentiraj

Filed under Društvo

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s